Várja Önöket a miskolci zsidó kiállítóterem  – a múzeum vendégkönyvének az első bejegyzése

Esküszöm, nem gondoltam volna , hogy ilyen nagy az érdeklődés a miskolci zsidóság történelme, múltja iránt.  Mióta az állami támogatással megvalósult a  helyi bemutatóterem , nagyképűen,  a miskolci zsidó múzeum megnyílt többen kérdezték, mikor hogyan látogathatják. Vajon minek köszönhető ez a kiváncsiság.

Nos, a valóság az, hogy a második világháború után megmaradt helyi közösség elzárkózott. Ráadásul a többség kivándorolt.  Kialakult egy misztikum iránti kiváncsiság,  mivel a a szerény számú  vidéki zsidóság érthető okokból kerülte a nyílvánosságot . A megmaradt miskolci zsinagóga kapui tulajdonképpen csak a nagy ünnepek idején nyíltak meg és akkor sem volt lehetőség a nyílvános látogatására.

Mesélték miskolci barátaim, hogy az elmúlt évtizedek során ezerszer mentek el a Kazinczy utcai templom lemezzel beborított kapuja előtt, de sosem volt alkalmuk a zsinagóga megtekintésére. Emlékszem az első orgonakoncertek idején az  ős bennszülöttek szinte rácsodálkoztak a templom belső szépségeire. Hozzátették, nem is sejtették a rendszerváltás előtt, hogy Miskolcon még létezik hítélet.

Örömmel jelentem, hogy a múzeum minden héten fél tíztől este fél hatig látogatható, szerény belépődíj ellenében. Természetesen a vallási ünnepel idején és szombatonként zárva tart. Tudni kell, hogy ez a bemutatóterem még szerényen prezentálja a helyi zsidóság történelmét és a lokálpatrióta barátaimra vár, hogy kiegészüljön a közelmúlt emlékeivel, relikviáival, ereklyéivel. Most ez a tárlat az észak-magyarországi zsidó zarándokút egyik pillére.

Természetesen óriási terveink vannak: több tematikus bemutatóval frissitjük majd  a tárlókat és neves előadók felkérésével  múzeumlátogatói beszélgetéseket is szervezzünk. Például kevesen tudják, Miskolcon idáig  már három zsidó kórház épült,  létezett.  Az épületek még máig is állnak. Hogy mi van a helyükön – ezt is megismerhetik.

Milyen volt a miskolci zsidófűrdő az Ady hídnál.  S, ha ezt a műemléket nem tünteti el a korabeli városvezetés ez ma  nagyobb látványosságot jelentene mint a prágai zsidó utca. Az is érdekes lehet,  ha majd bemutatjuk a miskolci zsidóság szerepét a város iparfejlesztésében, a kereskedelem megszervezésében és a mozik létrehozásában. Mára már csak meg lett a vendégkönyv is – fent olvasható az első bejegyzés. Egy pécsi házaspár jelzi, tetszett nekik a kiállítás.