A Simonton-tréning egy komplex pszichológiai rehabilitációs program, amelyet egy amerikai házaspár, Carl Simonton onkológus-radiológus és felesége, Stephanie Simonton pszichológus dolgozott ki a hetvenes években, hogy javítsák a daganatos betegek életminőségét. Alap feltevésük az volt, hogy ha egy beteg támogatást kap az érzelmi állapotának stabilizálásában, az érdemi segítséget nyújthat a fizikai-biológiai paraméterek javulásában is. Ezt szolgálja a relaxáció, a múltból cipelt neheztelések feloldására szóló gyakorlatok, de ez a célja a jövőbeli célok kialakítására való ösztönzésnek is. Az eredmények nyomán a Simonton-módszert világszerte alkalmazzák ma a daganatos betegek támogatásában.

Gyógyító képzelet

dr. Prezenszki Zsuzsanna

A központi technikát, amiről a Simonton-módszer a leginkább ismert, úgy hívják: „gyógyító imagináció.” Ez azt jelenti, hogy a beteg ellazult, relaxációs állapotban, gondolatban, mint egy „belső moziként” maga elé vetíti, amint tökéletesen működő immunrendszere megkeresi, elpusztítja, kitakarítja a szervezet sérült, káros, beteg sejtjeit, elképzeli magát egészségesen és boldogan.

– Testünk reagál a gondolatban felidézett képekre. Akinek egy megható jelenet reggel a villamoson eszébe ötlik, könnybe lábad a szeme. Ha késésben van, és arra gondol, mit szól majd a főnöke, görcsbe rándul a gyomra. Ezek akaratlan működések. Simontonék nem feltalálták, hanem tudatosan alkalmazni kezdték az érzelmeknek a szervezet működésére való kihatását: ha megjelenik valami a gondolatainkban, a szervezetünk válaszol rá – magyarázza dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, az Összehangolva – Gyógyít a képzeleted! Alapítvány szakmai vezetője.

Nem(csak) fejben dől el

– Az hogy minden a fejben dől el, egy túlzó általánosítás. Senki sem tudja átszabni a gondolataival a genetikai jellemzőit, eltüntetni a betegségét, kiváltani az onkológiai gyógykezeléseket, átalakítani a számára adott objektív körülményeket. Mégis, tapasztalatom szerint, sokkal több dologra lehet kihatása egy betegnek egy nehéz élethelyzetben is, mint akár önmaga hinné. Mindenki érdemben tud tenni az élhetőbb mindennapokért, a kielégítőbb emberi kapcsolatokért – fogalmaz Prezenszki Zsuzsanna.

Ahogyan a Simonton-módszer kidolgozása óta eltelt évtizedekben az orvosi kelléktár, úgy a pszichológiai terápiás paletta is bővült. Prezenszki Zsuzsanna több mint két évtized tapasztalata nyomán dolgozta ki az „Összehangolva – a benned rejlő gyógyító erő” módszerét, ami az állapotjavulást támogató lehetőségek jóval bővebb pszichológiai tárházát használja a foglalkozásokon.