ujkelet.live

Az izraeli légierő a hajnali órákban csapást mért a Palesztin Iszlám Dzsihád „támadó alagútjára” a Gázai övezetben, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A hadsereg szerint az alagút nem nyúlt át Izrael területére.

Ran Kochav katonai szóvivő azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy az Izraeli Védelmi Erők mintegy 140 Palesztin Iszlám Dzsihád célpontra mért csapást a Gázai övezetben a Hajnalhasadás-hadművelet kezdete óta.

A célpontok közé tartozott az alagút, több tucat megfigyelőállomás és katonai telep, több rakétakilövő állás, valamint nyolc terrorosztag, amelyek támadásra készültek.

Mindeközben az izraeli biztonsági erők az éjszakai razziák során Júdea és Szamáriában letartóztattak 20 palesztint, akik kapcsolatban állnak a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezettel.

A hadsereg szerint a katonák tömegoszlató eszközöket alkalmaztak, miután több tucat palesztin kövekkel és robbanószerkezetekkel dobálta meg őket számos helyen.

A hadsereg reggeli adatai 585-re teszik a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet által Izrael felé indított rakéták és aknavetők számát péntek óta. 115 nem jutott át a határon. A Vaskupola 97%-os hatékonysággal működve elfogott mintegy 185 lakott terület felé tartó rakétát.

Körülbelül öt órás szünet után hajnalban ismét megszólaltak a szirénák a gázai határhoz közeli izraeli közösségekben. Órákkal később pedig Jeruzsálem szélén is aktiválódnak, először hadművelet elindítása óta.

A Jeruzsálemhez közeli rakétatűz a fővárosban tapasztalható nagy feszültségek közepette történt. Fokozott rendőri jelenlét van, különösen az óváros és a Templom-hegy környékén, hogy biztosítsák a Tisa Be’Áv böjtnap szertartásait a gázai harcok közepette.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint 28 embert szállítottak kórházba sérülések miatt a péntek délután indított Hajnalhasadás-hadművelet következtében.

A sérültek közül kettőt repeszek sebesítettek meg könnyebben, 19-en pedig az óvóhelyre sietve elestek. Hat másik személy sokkot kapott.

A Magen David Adom szerint sokak részesültek helyszíni ellátásban, és nem kellett őket kórházba szállítani.

Az izraeli hadsereg szombat este csapást mért és megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport egyik magas rangú vezetőjét a Gázai övezetben.

Khaled Manszúr egy izraeli légicsapásban halt meg Rafah városban. A terrorszervezet vasárnap délelőtt közleményben erősítette meg halálát.

Ő volt a dél-gázai megfelelője Tajszir Dzsabarinak, a terrorcsoport észak-gázai parancsnokának, aki pénteken halt meg egy izraeli légicsapásban.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap délelőtt közzétett egy videót a légicsapásról, amely megölte Manszúrt, a Rafah-dandár parancsnokával Khattab Amasszival és Manszúr helyettesével, Ziad Madalallal együtt.

A katonai műveleti igazgatóság vezetője, Oded Basziuk vezérőrnagy azt mondta, hogy „minden rendelkezésre álló információ szerint” Izrael mostanra megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyának teljes felső vezetését.

,,Ez a szervezet halálos támadást próbált végrehajtani izraeli állampolgárok és az Izraeli Védelmi Erők katonái ellen egy páncéltörő irányított rakéta indításával” – mondta Basziuk a hadsereg tel-avivi főhadiszállása előtt tartott sajtótájékoztatón.

,,Csapást mértünk és megakadályoztuk a parancsnoki láncot ennek a támadásnak a végrehajtásában” – mondta Dzsabari és Manszúr meggyilkolására utalva.

Katonai tisztviselők szerint Manszúr volt a felelős számos Izrael elleni rakétatámadásért is.

Beni Gantz védelmi miniszter jóváhagyja a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán Manszúr kiiktatását:

A Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig 29 halottja, köztük hat gyermek és 215 sérültje van az izraeli légicsapásoknak.

Izraeli katonai tisztviselők szerint szombaton a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik sikertelen rakétaindítása következtében a lövedék egy palesztin otthont talált el az övezet északi részén.

A Gázából származó első jelentések azt állították, hogy a Dzsabalia menekülttáborban végrehajtott izraeli csapás hét civilt, köztük négy gyereket ölt meg. A közösségi médiában keringő fotókon hét hullazsák van.

Izraeli katonai tisztviselők azonban azt mondták, hogy az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt órákban nem hajtott végre légicsapást a térségben, és a rakétaérzékelő rendszerek észlelték a rakéta kilövést, majd a lövedék felrobbant a menekülttáborban.

,,A radaronkon látjuk a kilövést és a becsapódást, és láthatjuk, hogy saját magukat találtak el” – mondta egy szóvivő.

A Miniszterelnöki Hivatal Diplomáciai Igazgatóságának vezetője, Elad Tene hangsúlyozta:

„Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet minden tüze kettős háborús bűn: civilekre lövöldöznek, miközben gázai polgárokat használnak emberi pajzsként.”

Jáir Lapid miniszterelnök nemzetközi szóvivője, Keren Hadzsioff videonyilatkozatban tiltakozott.

„Ma este az Iszlám Dzsihád terroristái sikertelen rakétaindítást hajtottak végre Izrael felé, amely eltalált egy palesztin otthont a Dzsabalija negyedben, és tragikus halálát okozta legalább négy gyermeknek. Videofelvétel dokumentálja, hogy nem volt izraeli tevékenység a Gázai övezetben, azon a területen vagy abban az időben.

Az Iszlám Dzsihád palesztin gyerekeket öl meg Gázában. Minden negyedik – Gázából Izrael felé kilőtt rakéta a Gázai övezet belsejében landol. A világot fel kell háborítsa ez a terrorista csoport, amely ártatlan izraelieket céloz és ártatlan gázaiakat öl meg. Izrael továbbra is szembe fog szállni ezzel az ördögi terrorszervezettel, amely izraelieket és palesztinokat egyaránt fenyeget.”

Izrael hétfő éjszaka Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) letartóztatta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szamáriai vezetőjét, Basszám Szaadit. A letartóztatás a feszültség fokozódásával és a harcok kirobbanásával fenyegetett. A hadsereg keddtől az orvlövész és páncéltörő rakétatámadásokra készülve lezárt több utat a gázai határ közelében, és több közösséget kvázi zárlat alá helyezett. A terrorszervezet válaszreakciója mellett a hadsereg a kezdeményezés lehetőségére is felkészült, és végül az utóbbi forgatókönyvet alkalmazta.

A rakétatámadások pénteken mintegy három órával az után indultak, hogy az izraeli hadsereg elindította a Hajnalhasadás-hadművelet a Gázai övezetben, több sorozat légicsapással célozva a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet posztjait.

Megjegyzendő, hogy az izraeli kilőtt rakéták mindegyikét a Palesztin Iszlám Dzsihád lőtte ki, és az övezetet uraló Hamász terrorszervezet nem vesz részt a harcokban. A Hamász csatlakozása azonban gyors eszkalációhoz vezethet.