Az Önkormányzati Adóhatóság tájékoztatása a 2022. II. félévi adófizetési kötelezettségekről és adószámla kivonatról
minivillamos autó

 

 

 

A helyi adók (építmények utáni építményadó, az iparűzési adó/adóelőleg) második félévre esedékes összegeit 2022. szeptember 15. napjáig, a II. félévi telekadó összegeit 2022. december 15. napjáig fizethetik meg az adózók pótlékmentesen.

 

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Adó Osztálya részéről 2022. augusztusában kerülnek az adózók részére megküldésre (elektronikus és postai úton) azok az értesítések, amelyek a 2022. II. félévre vonatkozó fizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatosan adnak tájékoztatást.

 

Önkormányzati Adóhatóságunk az adószámla kivonatot 2022. augusztus 8. napi állapotról bocsátja ki. A kiküldésre kerülő adószámla kivonat az önkormányzati adóhatóság által vezetett, az adózói fizetési kötelezettség, valamint az azokkal összefüggő pénzforgalom tételes, illetve egyenleg szintű kimutatására szolgál építményadó, helyi iparűzési adó, telekadó és gépjárműadó fizetési kötelezettséget érintően, valamint az 1.000.- Ft-ot (késedelmi pótlék esetén 500.- Ft-ot) meghaladó fizetési kötelezettségeket, lejárt esedékességű tartozásokat és fennálló túlfizetéseket tartalmazza.

 

A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat 2021. január 1. napjától az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el, ezért a 2022. évi gépjárműadó fizetési kötelezettséget érintő adókötelezettségről a NAV értesíti az adózókat, amelyhez kapcsolódóan a befizetési kötelezettségeket a NAV által megjelölt számlaszámokra kell teljesíteni.

 

A 2021. január 1-jét megelőző időszakot érintő gépjárműadó ügyekben továbbra is Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága rendelkezik hatáskörrel, ezért az adószámla kivonat a 2020. december 31. napjáig fennálló gépjárműadó fizetési kötelezettségekkel kapcsolatos lejárt esedékességű tartozásokra vonatkozóan ad tájékoztatást.

 

A kormány a 2022. évben végződő adóév vonatkozásában is fenntartja a helyi iparűzési adó mértékének egy százalékban történő megállapítását. Erre tekintettel a 2022. évre is fennmarad a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozó (a továbbiakban: KKV) adóalanyok részére a helyi iparűzési adóelőlegek 50 százalékkal történő csökkentése.

 

Felhívjuk azon kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó adóalanyok figyelmét, akik/amelyek a helyi iparűzési adó alapjának egyszerűsített – tételes – módon történő megállapítását választották (a továbbiakban: KATA adóalany), hogy a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény 2022. szeptember 1. napjától hatályos rendelkezései alapján, a korábbi KATA szabályozás szerinti adóalanyiság a törvény erejénél fogva 2022. augusztus 31. napjával megszűnik. A KATA adóalanyoknak, a 2022. szeptember 1. és 2022. december 31. napja közötti időszakra vonatkozó tételes helyi iparűzési adó időarányos része hivatalból törlésre kerül, azonban esetükben az adószámla kivonat még nem tartalmazza az időarányos törlés összegét.

 

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az E-önkormányzat portálon elérhető szolgáltatás használatával valamennyi adónem tekintetében lehetőség van a kiválasztott önkormányzati adóhatósághoz tartozó helyi adóegyenleg (adószámla és a felszámított késedelmi pótlék) elektronikus lekérdezésére, illetve az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettség elektronikus úton, bankkártyával történő megfizetésére. Az E-önkormányzat portálon elérhető szolgáltatások igénybevételéhez KAÜ azonosítás szükséges.

 

Adózóink részére bővebb tájékoztatás a www.miskolc.hu honlapon érhető el.