Dr. Csiba Gábor kapta a megye legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi-láncot

Dr. Rétvári Bence államtitkár szerint a kereszténység szerepe kiemelt fontosságú volt az államalapításban, mert nélküle a vármegyék sem jöhettek volna létre.

 

Dr. Csiba Gábor, Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Rétvári Bence

„Történelmi időket élünk, ember legyen a talpán, aki a bizonytalanságok idejében, egy a szomszédunkban zajló háborús konfliktus alatt, meg tudja őrizni a békét és egységet” – mondta el megnyitó beszédében Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, aki arra is rámutatott, hogy ezek az idők még inkább alkalmasak arra, hogy önvizsgálatot tartsunk. „A történelem dinamikája azt bizonyítja, hogy a javakban gazdag éveket válságos idők váltják” – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke, aki azt is elmondta, hogy a legfontosabb tovább vinnünk a Szent István örökségéhez és megőrizni az ország egységét. Példaként említette, hogy szakítva a szocializmus hagyományaival újra vármegyék lesznek 2023 januárjától az országban.

Évszázadokra nyúlik vissza

Dr. Rétvári Bence államtitkár arról beszélt, hogy a kereszténység szerepe kiemelt fontosságú volt az államalapításban, mert nélküle a vármegyék sem jöhettek volna létre.

„Szent István király volt az, aki letette az alapokat annak érdekében, hogy a magyarság önálló nemzet lehessen a Kárpát-medencében”, továbbá arra is utalt, hogy a nemzeti identitástudat elengedhetetlen volt ennek az alapnak a megszilárdításában.

„A Szent Korona szimbolizálja azt, hogy Magyarország egy szuverén állam” – mutatott rá a miniszterhelyettes, aki azt is elmondta, hogy csak azért maradhatott fenn Magyarország egysége, arra is szükség volt, hogy az ezer esztendő alatt Szent István munkájának, hagyományait vigyék tovább. Az ünnepi közgyűlésen a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új kenyeret, majd szétosztották azt a résztvevők között.

A megye legrangosabb, életműdíjnak is minősülő kitüntetését dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke adta át Dr. Csiba Gábornak, az augusztus 20-a alkalmából megtartott ünnepi megyei közgyűlésen. Dr. Csiga Gábor orvosként, sebészként és baleseti sebészként dolgozott korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Központi kórházban, amelynek előbb orvos-igazgatója, majd később főigazgatója lett. Eddig összesen 25 esztendőt dolgozott vezetőként a magyar egészségügyben.