Megújult az István-kúti négy évszakos pihenő

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. több éves előkészítést követően varázsolta újjá a Zempléni-hegység szívében található István-kúti egykori faházat és a kőházat. Az István-kúti Nyírjes az ország egyik legelső, 1953 óta védett területe, azaz már bő 30 évvel a Zempléni Tájvédelmi Körzet 1984-es megalapítása előtt fokozottan védetté nyilvánították az itt élő növények és állatok miatt.

 

A megvalósuló fejlesztés szerves része annak a tudatos, 2010 óta tartó folyamatnak, melynek során a kormányzat mindenki számára elérhetővé teszi, felújítja és bővíti az állami erdőgazdaságok kezelésében lévő erdőterület turisztikai infrastruktúráját több mint 27 milliárd forintot költve napjainkig ökoturisztikai fejlesztésekre – közölte Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a pihenő átadásán.

 

A felújított épületek közvetlenül az Országos Kék Túra útvonal mellett fekszenek, de egyéb turistautak is vannak a közelben. A területhez nem vezet gépjárművel járható, burkolt út, járművel csak az erdészeti utakon közelíthető meg.

 

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást a – múlt héten, Lillafüreden átadott – Zsófia-kilátó újjápítése és több kisebb turisztikai létesítmény fejlesztése mellett az István-kúti négy évszakos pihenő korszerűsítésére. A projekt egyik fő eleme a Zempléni-hegység egyik legszebb ligetes részén, az István-kút környékén található épületek felújítása volt. A tervezés során fontos szempont volt, hogy korszerű anyagok és technológiák felhasználásával nagyrészt önellátó rendszert hozzanak létre, ugyanakkor megőrizzék az épületek eredeti hangulatát. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat részeként. A fejlesztés eredményeként az István-kúti épületeket 127,57 millió forint támogatásból építette újjá, és újította fel az ÉSZAKERDŐ Zrt. A beruházás nyomán az Országos Kéktúra mentén található építmények valódi kikapcsolódásra kínálnak lehetőséget a természetjáróknak, turistáknak. Az István-kúti négy évszakos pihenőt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke és dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke adta át.

Az államtitkár kiemelte, hogy az utóbbi hetekben sokan megkérdőjelezték az erdőkkel való gazdálkodás létjogosultságát, szakszerűségét. Ez a helyszín azonban – ahol évtizedek óta összhangban van a természetvédelem, a gazdálkodás és az ökoturizmus – a bizonyíték arra, hogy az erdők hozzáértő kezekben vannak Magyarországon.  Jogszabályaink megfelelő keretet biztosítanak a fenntartható gazdálkodásra, amely egyszerre szolgálja a természeti értékek védelmét és a társadalom igényeit a rekreációra és az erdőből származó faanyagra egyaránt. Mindez jó válasz az erdők kezelésével kapcsolatos aggályokra. Magyarországon nem kell az erdőket a jól szabályozott gazdálkodástól félteni.

 

A csodálatos környezetben fekvő négy évszakos István-kúti pihenőhely a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban valósult meg a Széchenyi 2020 Program keretében. Az erdőgazdaság évtizedek óta szálláslehetőséget kínál az egykori erdészházakban, amelyek a mostani felújítás után teljes mértékben kiszolgálják a természetjárók igényeit.