Teltházas előadás – Markovics Zsolt főrabbi a kóserság és a zsidóság törvényeiről beszélt – ez volt a múzeum baráti körének első rendezvénye

Újszerű kezdeményezésként alakítottuk meg a most megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum baráti körét.

Jó ideig töprengtünk mi lenne az a téma, amely mindannyiinkat érdeklődésre késztetné. Abban biztosak voltunk, hogy számos helybéli még sosem volt a Kazinczy utcai zsinagógában és szívesen megismerné az izraelita vallás szokásait, törvényeit. Jól választottunk, amikor elsőként Markovics Zsolt miskolci főrabbi előadását hirdettük meg.

Ő a Holokauszt utáni első életvitelszerűen a városunkban élő rabbi. Első előadása a zsidóság törvényei között előkelő helyen szereplő kóser étkezésről, az ezzel kapcsolatos szokásokról szólt.. Tabuk nélkül mondta el véleményét arról, mennyire tarthatók be Magyarországon, vidéken ezek a szigorú előírások. Azt is megtudhattuk, hogy miként alakult ki ez a törvény, és van-e köze az egészséges élethez. Majd arról is szól, hogy a zsidóság törvényei milyen mélységig befolyásolják a vallásos hívők életét.

Ezt követően a teljesen telt házas teremben lévő hallgatók számos kérdéssel ostromolták Markovics Zsolt főrabbit, aki utána mindenkit végigkalauzolt a múzeumban és a zsinagógában.

Természetesen a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk a múzeummal és a zsinagógával kapcsolatos előadásokat. A következő hónapokban   Puskás Péter Ybl díjas építész, majd Szunyogh László Miskolc főépítésze lesznek az előadók.

Minden előadás előtt vagy után megtekinthető a múzeum  és a zsinagóga. A részvétel ingyenes, de érdemes előre helyet foglalni.

Elárulom, hogy a kóser étkezési szokások között szóba kerültek a tipikusan zsidó fogások. Például a kemencében készült sólet, a maceszgombócos húsleves és desszertként a flódni. Ennek elhangzása után beindultak a Pavlovi reflexek és közkívánatra megszavaztuk, a jövőben egy önköltséges zsidó vacsoraesttel koronázzuk meg az előadássorozatot. Sokan már most megadták az elérhetőségüket, hogy idejében értsesítsük őket minden rendezvényről. Aki most nem tudott eljönni, de a jövőben számíthatunk rá emaillben jelezze.

Cím: info@szantograf.hu