Börtönt kér az ügyészség a hajléktalanokat bántalmazó rendőrők tárgyalásán

Az ügyben előkészítő ülést tartott a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa, a vádlottak nem tettek vallomást.

Három és fél év börtönt, 150 ezer forintos pénzbüntetést és 5 év közügyektől való eltiltást kért az ügyészség arra a két rendőrre, akik a vád szerint tavaly januárban többször bántalmaztak két hajléktalant Mohácson.

A vádirat szerint az egyik rendőr a magatehetetlenül fekvő idősebb hajléktalan férfit többször fejen rúgta, a fiatalabbat pedig léggitározásra és éneklésre kényszerítették. Később minden ok nélkül könnygázspray-vel fújták le őket. A bántalmazást videóra is vették, és elküldték egyik kollégájuknak. (Mivel ő nem tett feljelentést, szintén bűncselekményt követett el.)

A bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt. Most segédmunkásként és raktárosként dolgoznak.

Az ügyben szerda délelőtt tartott előkészítő ülést a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa. Ezen a 444.hu tudósítása szerint a vádlottak nem tettek vallomást. Ügyvédjük azzal védekezett, hogy a mobilos videókon nem látszik olyasmi, ami alapján megállnának az ügyészség vádjai.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a hajléktalan emberek „viselkedése nem felel meg a társadalom által elvárható viselkedésnek”, és kérte a mohácsi mentősök meghallgatását is, akik szerinte tanúsíthatnák, hogy a sértettek máskor „agresszív magatartást tanúsítottak”.

A két hajléktalant képviselő Utcajogász Egyesület a hvg.hu-nak korábban azt írta, a hajléktalan emberekkel szembeni rendőri túlkapások hátterében rendszerszintű probléma áll. Hasonló bántalmazás történt 2021 decemberében is, azt zalaegerszegi rendőrök követtek el egy másik hajléktalan férfi ellen. Az Utcajogász véleménye szerint a probléma nem új keletű, ám csak most, a kamerával felszerelt mobiltelefonok elterjedésével kezd láthatóvá válni.

A hajléktalan emberekkel szemben elkövetett rendőri túlkapások nemcsak a sértettek bántalmazását, hanem emberi mivoltukban való megalázásukat is célozzák – írja a jogvédő szervezet, és szerintük mindennek hátterében pedig feltehetően az áll, hogy a rendőrség nem rendelkezik olyan állománnyal, akik a nehéz helyzetben lévő, sérülékeny társadalmi csoportokkal kerülnek kapcsolatba.

Nehéz nem megírni, hogy itt Miskolcon éppen a rendészek követtek el hasonló bűncselekményt. Még 2019 nyarán meg jóval korábban is, de akkor még a vezetőjük bevédte. Sajnos erről soha sehol semmit nem olvashatunk. Nem tudhatunk, azt sem, hogy lesz e következménye a bűnpártolásnak.