A hegedűs a háztetőn – az illetékesek elárulják a színpadra állítás kulisszatitkait- a legközelebbi találkozó október 26. szerda délután négy óra

Kikotyogom – az előzetes tervek szerint a Miskolci Zsidó Múzeum baráti köre legközelebb október 26.án találkozik a hitközség nagytermében. Okulva az első előadás kellemetlenségéből gondoskodunk elegendő ülőhelyről. Hosszas gondolkodás után úgy határoztunk egy szórakoztatóbb témával lepjük meg az érdeklödöket. A hegedűs háztetőn színmű kulisszatitkait Béres Attila a Miskolci Nemzeti Színház direktora árulja el Markovizs Zsolt főrabbival. Már tudom mi mindenről lesz szó, jeleztem a darab nézőit minden érdekli a mű színpadra állításától a jellegzetes zsidó kellékek beszerzéséig. A miskolci főrabbi sokat segített a szereplőknek a vallási kérdésekben, hogy a lehető leghitelesebb legyen a világgá kergetett vidéki zsidók megformálásában. Ha minden úgy lesz ahogyan szeretném még a Ha én gazdag lennék melódiája is felhangzik. S mi sem természetesebb, az előadók igyekeznek majd minden kérdésre válaszolni.

Örömünkre szolgál, hogy közben a múzeum iránti érdeklődés is megnőtt. Ma például a Zrinyi Gimnázium kilencedikes tanúlóit kalauzolta Markovics főrabbi úr a zsinagógában és a kiállítóteremben.  Igyekszem mindig elmondani a zsinagóga megtekintése díjtalan ám a múzeum amely pályázati pénzből valósult meg és a fővárosi Dohány utcai komplexum része fizetős. Szerényen mindenkinek ezer forint a megtekintése. Közben ugyancsak most jelentkezett be a miskolci közlekedési vállalat nyugdíjas klubja, ők is hamarosan tiszteletüket teszik a múzeumban és kérték a kalauzolást. Reméljük a jövőben még több iskola és baráti társaság látogat el a Déryné utca 20. alatti kiállítóterembe.

Megszerkesztettük az emailes címcsoportot – sajnálom, hogy nem mindenkinek sikerült megfejtenie a kézírását így megeshet, nem mindenkihez jutott el a hírlevelünk. Akik nem kapták meg a levelet jelezzék – info@szantograf.hu – telefonon 202192391.