Elhunyt Kobold Tamás – Miskolc polgármestere volt 1994-2002 között – bucsúztatása a vasgyári katolikus templomban

Életének hatvankilencedik esztendejében elhunyt Kobold Tamás Miskolc volt polgármestere.

Bucsúztatása október 14.-én 11 órakor a Vasgyári katolikus temetőben.

Temetéséről később intézkednek.

Kobold Tamás saját sorsát tekintve mindig is büszke volt arra, hogy iparos családból származik. Miskolccal való kapcsolatuk igen régi keletű, anyai ágon dédszülei telepedtek le itt a múlt század második felében a Vasgyár létrehozásakor, akik Felvidékről vándoroltak be. Apai ágról van egy kis német, egy kis osztrák vér  a családban, így a monarchia népeinek vérei keveredtek bennük.Két gyermeke született: 1982-ben Tamás, majd 1985-ben Gergő. Felesége 1995 januárjában halt meg, ebből az igen nehéz és hosszú ideig tartó időszakból későbbi felesége, Emőke segítette ki.

1953. augusztus 30-án született Miskolcon. Középiskolai tanulmányait a Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában végezte. Érettségije után a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta tanulmányait. Diplomája átvétele után, 1975-ben tért vissza Miskolcra, a Lenin Kohászati Művekhez, annak ellenére, hogy a karriert a budapesti külkereskedelmi vállalatok jelentették volna számára. Később a Diósgyőri Gépgyárbn dolgozott, kereskedelmi mérnök státuszban. Karrierje szépen fejlődött, bár nem volt a párt tagja, és ez gátolta az előrehaladásban.

1990-ben elindult az önkormányzati választásokon. Nehéz döntés volt, hogy a városban induljon, mert már akkor kérte a KDNP, hogy legyen az országgyűlés tagja, de a kérelmet elutasította, mert ekkor megválasztották az egyik vasgyári körzet képviselőjévé, majd alpolgármesterré is.

1994-ben polgármesterré választották, majd 1998-ban is és mindkét kampánnyal kapcsolatban örvendetesnek tartotta, hogy a vetélkedés során is tisztelték egymást, és egyik jelölt sem kapott gyógyíthatatlan sebeket.Vezetése idején sokat fejlödött a város, s neki köszönhető, hogy kompromisszumképességével mindig úrrá tudott lenni az egymással  folyamatos viszályban álló pártok között. A város javára.

Fia Gergő elmondta, hogy miután romlott édesapja egészségi állapota kórházba vitték, ahol ma délelőtt visszaadta lelkét a Teremtőnek.

S néhány általam őrzött kép Tamásról.

kep_389
Rudolf Schuszter szlovákia volt köztársasági elnöke Kobold Tamás polgármesterrel a régi lacipecsenye soron a miskolci Búza téren
Kobold Tamás a sajtónapon
Kobold Tamás fogadta a városházán Orbán Viktor miniszterelnököt
Hámorban az ősember barlangjánál
A DH szerkesztőségében