Elszabadultak az ingatlan árak – a csodarabbihoz zarándokolók felverték  házak értékét

Az elmúlt évekhez képest többszörös áron árulják az ingatlanokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron. Nem ritka, hogy egy 100 négyzetméter körüli családi házat bőven száz millió forint felett árulnak a Tokaj melletti településen. Az ok a zarándokokban keresendő, akik a csodarabbi sírját látogatják.

Eladó 102 négyzetméteres kétszintes családi ház felújítva, ár: 119,9 millió forint. A hirdetést nem egy Pest megyei településről adták fel, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Bodrogkeresztúron, ráadásul napokkal korábban még csak 100 millió forintért próbálták eladni. Az ár nem kirívó, egy környékbeli szálláskiadással foglalkozó vállalkozótól megtudtuk, a napokban egy másik kétszintes házat adtak el kis híján, csak nem sikerült megegyezni az árban:

Az eladó 180 milliót kért a házért, míg a vevő csak 170-et adott volna érte.

Ezek nem egyedik esetek, a rabbiház melletti kockaházat több mint 150 millió forintért értékesítették, hogy aztán lebontsák.

Körülnéztünk a hirdetések között, hogy milyen árak vannak ezen kívül. A legjellemzőbb, hogy egyszerű Kádár-kockákat árulnak az 1100 fős faluban 35-40 millió forintért. Ezek 70-80 négyzetméteresek, az állapotuk pedig átlagosnak, vagy valamivel az alattinak mondhatók. Az áruk a környező településekhez képest uszkve háromszor magasabbak.

Az 5 kilométerre levő Szegiben 40 millióért olyan házat kínálnak, ami teljesen fel van újítva, medence és szauna is tartozik mellé. Egy másik szintén ilyen áron fut, de ott két többszáz éves pincét is kap hozzá a vevő, ami Tokaj-hegyalján rendkívül komoly érték. Kicsit távolabbra tekintve már inkább a 10 millió forint, illetve az alatti hirdetési árak a jellemzőek, vagyis nem a borvidék dobja meg az ingatlanok értékét.

 

Ortodox zsidók Reb Steiner Sáje csodarabbi sírjánál Bodrogkeresztúron
© Túry Gergely

 

Az árak az elmúlt években kezdtek el nőni, ahogy egyre több embert kezdett vonzani a csodarabbi, Reb Steiner Saje sírja. A településre érkező zarándokoknak van pénze, a helyieknek pedig ingatlanjuk, amiből pénzt akarnak csinálni – foglalta össze a helyi forrásunk. Ő is tudott olyan esetet is mondani, hogy egy romos viskót adtak el 30 millió forintért, amit azóta le is dózeroltak és új házat építenek a helyén. Az általunk megkérdezett vállalkozó szerint a helyieknek ez nagy lehetőség, mert ha eladják a házukat, akkor egy másik településen tudnak venni másikat, ráadásul még pénzük is marad, amiből rendezhetik a hiteleiket, életüket. A községben már 60-70 házat értékesítettek a lakók, akik a szomszéd faluban, Bodrogkisfaludon, vagy például Tokajban vettek lakóingatlant. Ha azt vesszük alapul, hogy mindössze 400 ház van a településen, akkor ez nagyon nagy szám, a falu úgymond őslakos része tűnik el, ennek viszont sokan nem örülnek. A helyiek arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy a főutcán már nincs is olyan ház, amiben laknak, mindegyik vendéglátóhelyként, vagy szállásként funkcionál a zarándokok számára. Kerestük a falu polgármesterét is, de nem értük el.

A haszid zsidó közösség évek óta jár Reb Steiner Saje (1851–1925) egykori lakhelyére. A rabbi nemcsak a zsidóság, hanem a keresztény lakosság körében is híres volt, gyakran messze földről is felkeresték tanácsért. A tetteit legendák őrzik, mint ahogy híres lett a karosszéke is, amiből szinte soha nem állt fel. A csodarabbikutja.hu szerint csak pénteken este feküdt ágyba, máskor hívei és vendégei rendelkezésére állt, vagy imádkozott.

Egykori lakhelyén kialakított Reb Steiner Saje Emlékház népszerű zarándokhely lett, mint ahogy a Dereszla-domb oldalában a XVIII. században alapított zsidótemetőben található sírja is, ami fölé óhelt (sátorszerű sírt) építettek. A tavalyi zarándoklaton kollégánknak azt mondta az egyik látogató, hogy szerencsét, üzleti sikereket és gyógyulást hoz annak, aki imádkozik a rabbi sírjánál.

Bodrogkeresztúron áprilisban indul be a turisztikai nagyüzem, amikor a haszid zsidók ellepik a települést és elzarándokolnak a csodarabbi sírjához, akinek a halálának évfordulóját ünneplik. Kérdés persze, miért akar valaki ahhoz egy egész házat megvenni, hogy részt vegyen egy egyhetes programon. A helyi forrásunk szerint azért, mert nemcsak áprilisban érkeznek a zarándokok, hanem egész évben. Minden nap látni autókkal, vagy kisbuszokkal, extrém esetekben helikopterrel érkező klasszikus haszid viseletbe öltözött embereket a faluban, akik Reb Steiner Saje sírjához mennek imádkozni. Sok újdonsült ingatlantulajdonos kiadja a zarándokoknak a házát arra az időre, amíg Bodrogkeresztúrba érkeznek.

Az áprilisi zarándoklaton nem ritka (a járvány miatt 2020-ban nem volt, míg 2021-ben csak 2-3 ezren) a több tízezres tömeg sem a településen, ami nem ritkán káoszt okoz. Idén például forgalomkorlátozás vezettek be, mert a falu nem bírt el akkora járműmennyiséget, ami oda tartott.

A HVG360 nemrég számolt be arról, hogy három új cég is segíti a haszid zsidók zarándoklatát a csodarabbi sírjához. Az ügyvezető, Goldmann Benjámin a HVG-nek elmondta, hogy szerették volna átláthatóbbá tenni a tevékenységüket, így az egyik cég az emlékházat tartja fenn, a másik az évfordulós eseményeket szervezi, a harmadik pedig ingatlanfejlesztéssel foglalkozik. A közeljövőben kezdik meg a rabbi zsinagógájának korhű újjáépítését; az épületet a világháború után az állam elkobozta, és előbb egy kerámiagyár raktára lett, majd leégett és elbontották. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője is arról beszélt már egy éve is, hogy a helyiekkel összefogva intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak.

A településre egyébként, ahogy a helyiek fogalmaznak, ömlik a pénz. Jelenleg a légkábeleket cserélik földkábelekre, így a falu fel van túrva, de sok helyen térköveznek is. Rengeteg pályázatot nyertek az elmúlt időben, megújult a katolikus és a református templom is, illetve tornatermet építettek az iskolához.