Földiné, Lázár  Olgika évtizedekig kozmetikusként dolgozott a fodrász szövetkezet egyik legelegánsabb szalonjában, ami valamikor ott volt, az Ady Hídnál,  ahol most a Raiffensen bank fiókja található. Olgika, a szépségipar ásza volt, nagy pacientúrával miközben a fiatalokat is oktatta a szakmára. Vendégeinek soha nem mondta, hogy a Holokauszt idején a legszörnyűbb haláltáborokat, lágereket is megjárta. Soha nem mondta, hogy családját, rokonait, barátait vesztette el a háború borzalmaiban. Ám egyszer csak úgy döntött, ki kell beszélnie ezeket a szörnyűségeket, s lekörmölte a naplóját. Úgy vélte a holokamuzoknak és a holokauszt megtörténtét kétségbe vonóknak írásban örökíti meg az élményeit.  A könyv megjelent, s most az örökösei a megmaradt példányokat a Miskolci Zsidó Múzeumban értékesítik. S, ha már felkeresik a Déryné utca 20. szám alatti kiállítást érdemes megnézniük a folyamatosan helyi anyagokkal  bővülő tárlatot.

S ne feledjem, hogy a múzeum baráti köre legközelebb október 26.-án szerdán délután négy órakor találkozik. Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel a Hegedűs háztetőn színpadra állítás kulisszatitkai. Markovics Zsolt főrabbi vendége lesz Béres Attila a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Közben már most az előkészületek idején megszavazhatjuk, flódnis legyen e a találkozó. Ha igen, rendelünk elegendő süteményt.

Jelentkezésüket várom a 20 2192391 –es mobilszámon akár SMS formájában vagy írhatnak az info@szantograf.hu email címre. Jó, ha tudjuk a résztvevők számát, hogy legyen elegendő ülőhely. Ez alkalommal is, akik még nem látták a múzeumi tárlatot a rendezvény előtt vagy utána szakmai kalauzolásban részesülhetnek, ennek ára ezer forint, mivel az intézmény fenntartója a Dohány utcai zsinagóga komplexum. S ha már ez is szóba került igény esetén csoportos látogatást is szervezhetünk a Dohány és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógákba.

S még egy szolgálati közlemény, Zámbó Kornél , neves festőművész Tíz csapás című gyűjteményét most mutatták be a szegedi zsinagógában. Mi is megkaphatnánk a teljes tárlatot, ha akadna valaki, aki elhozza a képeket Oroszlányból és három hét elteltével visszaszállítja a mesternek. Keressük az önzetlen vállalkozót.