PÉLDA MINDEN ŐT KÖVETŐ POLGÁRMESTERNEK” – ELBÚCSÚZTAK KOBOLD TAMÁSTÓL

 

A vasgyári római katolikus templomban búcsúztatták el pénteken az október első napjaiban elhunyt Kobold Tamást, Miskolc korábbi városvezetőjét.

Végső búcsút vettek Kobold Tamástól – Mocsári László képgalériája

Utolsó pillanatáig szerette Miskolcot Kobold Tamás, aki politikai szerepvállalása után sem szűnt meg közéleti embernek lenni, és mindig szigorúan Miskolc érdekében hallatta a hangját – hangzott el a város korábbi polgármesterének búcsúztatóján pénteken, a vasgyári római katolikus templomban.

A szentmisét és a gyászszertartást Pehm Gilbert Antal plébános celebrálta, aki úgy fogalmazott: Kobold Tamás mindvégig a vasgyári egyházközség képviselőtestületének tagja volt, és nevéhez fűződik templomuk megújításának megkezdése is.

Veres Pál polgármester betegsége miatt, a város nevében Szopkó Tibor búcsúzott Kobold Tamástól. Az alpolgármester elmondta, Kobold Tamás elválaszthatatlan volt Miskolctól, aki politikai pályafutása után is aktív maradt.

A város nevében Szopkó Tibor alpolgármester búcsúzott Kobold Tamástól. Fotó: Mocsári László

– Mikor a kilencvenes évek elején pártja, a KDNP felkérte, hogy legyen országgyűlési képviselő, ő nemet mondott, mert inkább itt, a városban maradt. Itt indult az önkormányzati választáson, és lett előbb az egyik vasgyári körzet képviselője, majd alpolgármester. Mert tudta, érezte, és vallotta, hogy valakinek itt is kell maradnia. Itt, helyben, Miskolcon. Tudta, hogy ez a város csak akkor tud fejlődni, és előre menni, ha maradnak itt olyanok, akik tenni akarnak érte. Ezért lett polgármester is. Hogy a város első embereként két cikluson át szolgálja Miskolcot. Kobold Tamás nagy előd. És nagy felelősséget helyezett minden utána követő polgármester vállára, példa minden őt követő városvezetőnek – hangsúlyozta Szopkó Tibor.

„Ha Kobold Tamást egy szóval kellene jellemezni, az a hűség lenne” – folytatta Csiba Gábor, egykori párttárs és barát, aki hangsúlyozta, a korábbi városvezető nevéhez számos intézkedés kötődik, és több intézmény, vállalkozás van ma is, amely sokat köszönhet neki.

Csiba Gábor a miskolci KDNP alapítói és a barátok nevében beszélt és helyezte el az emlékezés virágait. Fotó: Mocsári László

– Országosan elsőként Miskolcon, az ő kezdeményezésére vezették be a nyugdíjasok ingyenes utazását. Kevesen tudják ezt. Nem lehetne ma a Máltai Szeretetszolgálat Miskolcon, ha Kobold Tamás nem lett volna polgármester. Cserkészek, ’56-osok, nyugdíjasklubok és sok civilszervezet köszönhet sokat neki. Szívügye volt az egyházi iskolák – Szent Imre Általános Iskola, a Fráter, a Lévay Kossuth Gimnáziumok, vagy a Jókai iskola – átadása, indítása, visszaadása, újraindítása, építése. De a tragikus körülmények között leégett Deszkatemplom újjáépítése is az ő nevéhez kötődik, éppúgy, mint Miskolc-Kassa együttműködése, a Tátra villamosok beszerzése, vagy a színház első felújítása – sorolta Csiba Gábor, aki beszéde zárásaként is Kobold Tamás lokálpatriotizmusát emelte ki: „Most Kobold Tamás a politikus, a polgármester, a barát már biztosan az égi városházán van. Tudom, hogy amikor belépett oda, az első kérdése az volt: hol vannak a miskolciak, hol vannak a diósgyőr-vasgyáriak? Közéjük akarok leülni.”

Kobold Tamás 1994-től 2002-ig vezette Miskolcot, október elején 69 éves korában hunyt el. Az egykori polgármester temetési szertartásáról bővebb összeállítást, vasárnap délután négy órakor Miskolc Televízió a Hívőszó című vallási magazinjában láthatnak.