Hivatali visszaéléssel és hivatali kötelesség megszegésével gyanúsította meg a rendőrség a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjét, akit emiatt a pécsi városvezetés azonnali hatállyal visszahív pozíciójából – értesült a hírről a Szabad Pécs. Beszéltünk a közterület-felügyelet vezetőjével is, ő azt mondta, nem követett el bűncselekményt.

 


Hivatali visszaéléssel és hivatali kötelesség megszegésével gyanúsította meg a rendőrség a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjét, tudta meg a Szabad Pécs. Azt már korábban hallottuk, hogy a közelmúltban a rendőrség kivonult a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjének otthonába és házkutatást tartottak, de akkor sem őt nem sikerült elérnünk, és a városházán sem tudtunk hivatalosan információhoz jutni. Most azonban új információt kaptunk, s azt most már nem hivatalosan elismerték érdeklődésünkre a városházán, hogy az ügy odáig jutott, hogy a közterület-felügyelet vezetője a mai napn aláírta a felmondását.

Märcz Jánossal is sikerült ma beszélnünk, aki annyit mondott, hogy ártatlan, nem követett el sem bűncselekményt, sem szabálytalanságot, a tudomása szerint feljelentésre indult ellene nyomozás, amellyel kapcsolatban a panaszát elutasították, s a rendőrség valóban meggyanúsította, a hivatali visszaéléssel és a hivatali kötelesség megszegésével is. Az önkormányzat döntését tudomásul vette, jelezte azonban, hogy egyelőre csak gyanúsításról van szó, de az ő pozíciójában, önkormányzati alkalmazottként e tekintetben nem jár meg neki a jogszabály szerint, amire hivatkoztak a városházán az ártatlanság vélelme.

Märcz Jánost még az előző városvezetés nevezte ki, 2017 januárjában, egy teljesen nyílt pályázaton a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjévé, de Märcz már az azt megelőző években is közterület-felüögyelőként, illetve helyettes vezetőként dolgozott, s tudomásunk szerint soha semmilyen visszaéléssel kapcsolatban nem merült fel eddig a neve.

Lapunk is úgy tudja, hogy az önkormányzatnak a gyanúsítás után a köztisztviselővel kapcsolatban nem volt mérlegelési lehetősége, felmentéssel kellett élnie. Mivel a közterület-felügyelet vezetőjéről van szó, a hivatalos döntést egészen biztosan a közgyűlésnek kell megszavaznia.

Úgy tudjuk, hogy két különböző ügyről van szó, az egyik információink szerint “csupán” annyi, hogy egy vagy akár több esetben is Märcz elengedett büntetést autósnak vagy autósoknak, tudomásunk szerint zöldfelületen történő parkolás utáni büntetésről vagy büntetésekről van szó, a büntetésekkel kapcsolatos méltányosság kérelemre indult, s Märcz János kérdésünlke egyértelműen azt mondta, hogy nem fogadott el ezekért a döntésekért ellentételezést.

A gyanúsítás másik része viszont arról szól tudomásunk szerint, hogy Märcz János több (értesüléseink szerint két) kollégájának rendszeresen megszavazott, s “elutalt” egy időben jutalmat, akik abból visszafizettek neki, ráadásul banki utalással.

Péntek 10.00 – Az önkormányzat a cikk megjelenése után közleményt adott ki, rendkívüli közgyűlés jön

Nem sokkal azt követően, hogy tegnap délután megjelent cikkünk a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjének meggyanúsításáról és felmentéséről, a pécsi önkormányzat közleményt adott ki az ügyről, lényegében mindenben megerősítve azt, amit írtunk. Az alábbiakban szó szerint idézzük a pécsi városházi közleményt:

„Hivatali visszaéléssel és hivatali kötelesség megszegésével gyanúsította meg a rendőrség a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjét. Egy feljelentés alapján indult nyomozás során a rendőrség az önkormányzat előzetes értesítésével vizsgálatot folytatott a Pécsi Közterület-felügyelet irodájában is. A nyomozóhatóság kérésre hivatalosan értesítette a pécsi önkormányzatot a gyanúsításról.

A Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjét az akkori közgyűlés nyílt pályázaton választotta ki 2017 januárjában.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény egyértelműen szabályozza azt, hogy egyes, hivatali feladatellátással kapcsolatos bűncselekmények esetében a gyanúsított közszolgálati jogviszonyát mérlegelési lehetőség nélkül felmentéssel meg kell szüntetni. Azaz, a felmentésről szóló döntést az eljárás kimenetelétől függetlenül mindenképpen meg kell hozni.

Az erre irányuló döntés meghozatalára a Pécsi önkormányzat közgyűlése jogosult, ezért a polgármester haladéktalanul kezdeményezte egy rendkívüli közgyűlési ülés összehívását.

Pécs önkormányzata a nyomozásra való tekintettel, annak lezárultáig nem ad az ügyről további tájékoztatást.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”