Emléktáblaavatás a Zsófia-kilátónál és a Fehérkőlápa Turistaháznál – Kerényi László fotóival

2022-ben Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa! Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatát, melyen a lakosság által beküldött magyarországi kilátókra és turisztikai szálláshelyekre lehetett szavazni. A felhívás elsődleges küldetése, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje hazánk legszebb turisztikai célpontjait és erdei szálláshelyeit. Mivel az elmúlt években száznál is több turistaház újult meg a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően, illetve a kilátókat is nagy számban rekonstruálták, így nem volt könnyű dolguk az aktív élet szerelmesinek.

A szavazás óriási érdeklődés mellett zajlott, ugyanis idén mindkét kategória nyertese többször annyi szavazatot kapott, mint a tavalyi nyertes. Végül nemes versengés mellett 7.800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, a Fehérkőlápa Turistaház pedig 2.904 szavazattal hódította el az Év Turistaháza címet.

A kimagasló eredmények elismeréseként mindkét helyen emléktáblát avattak ma délelőtt.

 A rendezvényen  a kilátónál és a Fehérkőlápai turistaháznál  köszöntött mondott Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki nagy támogatója megyénk atraktiv turisztikai beruházásainak. A turistaháznál megosztotta az élményét, hogy korában milyen véletlenek során jutott el ide és most is úgy látja az itteni szálláshelyek számának a bővítését is segítik majd.

Dr. Kiss János, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Miskolc városa különleges adottságokkal rendelkezik, Tapolca és Lilafüred valamint a diósgyőri vár és az avasi pincesor óriási vonzerőt jelent az idegenforgalom felfutatásában. Bozsó Gyula  az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője a kilátó megépítését menedzselte. Elmondta örömmel tapasztalják, hogy egyre nagyobb a látogatottsága. Innen csodálatos a panoráma a Szinva völgyére, a Palotaszállóra és a Hámori tóra.

Veres Pál Miskolc megyei jogú város polgármestere  számba vette mennyi látnivaló turisztikai célpont van már a környezetünkben és ha a jelenlegi gazdasági helyzet jobbra fordul igyekszünk ezeket kamatoztatni. Kiemelte, hogy a barlangfűrdő megnyitását is sikerként könyvelhetjük el, s ha kell minden ilyen ügyben a városvezetés kompromisszumkész. Ha valamit közösen akarunk a vállalkozókkal, az idegenforgalomból élőkkel együtt igyekszünk megoldani. Érzékelhető, hogy a kormány is figyelemmel kiséri az ilyen jobbító törekvéseket , példa rá, hogy a Kemény Dénes uszoda fenntartására is adtak támogatást. Örömmel látja, hogy a kormánypárti képviselők is lobbiznak az ilyen intézmények müködtetése érdekében.

A kilátónál a  táblaavatást követően indultak  a Fehérkőlápára, ahol   ahol Böde Andrea, a Fehérkőlápai Turistaház vezetőhelyettese volt a vendégek házigazdája. Megköszönte, hogy ennyien szavaztak rájuk, s az év turistaháza cimet elnyerték. Jelezte, nincs megállás, nagy terveik vannak és ehhez továbbra is várják a tárca támogatását.  Szeretnék ha egy meghitt kis kápolna épülne a telkükön.  Tervezik, hogy egy istálót is kialakitanak a lovasoknak és jó lenne egy elektromos kerékpártöltő is a kerekezőknek. Hogy ki ne hagyjam a turistaház babgulyása tejföllel vagy anélkül megérdemelne egy michelin csillagot. Nagy keletje volt a gulyáshoz kínált még meleg házi kenyerüknek. A ház megközelíthető a kötélpályán vagy kocsival Bükkszentkereszt írányából.

Révész Máriusz államtitkár aki családostul biciklivel is bejárta már a környéket. Megjegyzem gyalogosan ment fel a kilátóhoz a stábjával.
Bőde Andrea felsorolta mi mindennel szeretnének az ide látogatók kedvébe járni a jövőben
A közös munka
Vereb István az Északerdő Zrt kommunikációs tanácsadója
Messzíről jött turisták a kilátónál

S akkor jöjjenek Kerényi László mesterfotói a mai eseményről.Emléktábla leleplezve

Egy szelfi Zsófiával
Bozsó Gyula az Északerdő zrt műszaki osztályvezetője aki szívét lelkét beleadta ebbe a kilátó projekt megvalósításába. Miután tanulmányozta a korábban itt állt építmény történetét.

Fotók: Kerényi László felvételei