A miskolci zsidó múzeum baráti körének vendégei – dr. Orosz Atanáz és és Pásztor Dániel püspökök – a festmény bemutatója elmarad  – Zámbó Kornél művész úr nem hagyta itt a képeket

Kezdem azzal, hogy Zámbó Kornél festőművész elhozta mind a a tíz képet ám végül nem hagyta nálunk. Mi eredetileg a zsinagógában állítottuk volna ki, de szerinte ott nem lett volna biztonságban. Erre ajánlottuk, hogy ahol a baráti kör találkozója szokott lenni ott legyen a helye. Ez sem nyerte meg a tetszését. Nos így aztán sajnálattal teszem közé, hogy a kollekció bemutatója elmarad.  Viszont az előadást megtartjuk.

Folytatódik a miskolci zsidó múzeum baráti körének előadás sorozata. Szeptemberben a kóserság alapismérveiről beszélt Markovics Zsolt főrabbi. Ez után Béres Attila a miskolci Nemzeti Színház igazgatója volt a baráti kör vendége. A teátrum direktora A hegedűs a háztetőn színre vételének a kulisszatitkait árulta el. Büszkén mondhatjuk jól választottunk témát, mindkét alkalommal a vártnál is több volt az érdeklődő a miskolci zsinagóga nagytermében. Ahogy ilyenkor mondani szokás minden alkalommal a csilláron is csüngtek.

Markovics Zsolt miskolci főrabbi
dr. Orosz Atanáz görögkatolikus megyéspüspök
Pásztor Dániel

Mint ahogyan ígértük novemberben dr. Orosz Atanáz a miskolci görög katolikus egyház megyéspüspöke és Pásztor Dániel a Tiszán inneni Református egyházkerület püspöke lesz a miskolci főrabbi vendége pontosan 21. én hétfőn délután négy órától.

Az egyházi méltóságok egy időszerű mindenkit érdeklő témában fejtik ki a véleményüket: arról beszélnek majd, hogy mi az, ami összeköti a történelmi egyházakat és mi lehet az, ami szétválaszthatja a vallás hívőit. A fény szerepe a karácsony és a hanuka ünnepében. Mennyire igaz a zsidóság és a kereszténység közös történelmi gyökerének eredete.

S szokás szerint kérdéseket is tehetünk fel az egyházi méltóságoknak. Egyébként mindannyian előre jelezték, maguk is kíváncsiak, vajon ebben a válságos helyzetben, a szomszédunkban dúló háború idején mennyire leszünk képesek háborítatlanul, szorongás nélkül átadnunk magunkat a közelgő egyházi ünnepek teljes átélésének.

A helyszín ismét Miskolc Dériné utca 20. szám: a múzeum bejáratától balra lévő terem. Most a zsinagóga előterében már délután két órától megtekinthető – múzeumi belépőjeggyel – Zámbó Kornél művész úr Tíz csapás című festmény kollekciója. S tekintettel a körülményekre a múzeum és a zsinagóga együttesen egy jeggyel látogatható. Az előadás most is ingyenes, de adományokat elfogadunk. Ami lényeges, kérjük a látogatóinkat, hogy telefonon vagy mailben jelezzék a részvételüket.  Akik már korábban megadták az elérhetőségüket most is értesítjük őket a programról. Jelentkezni lehet – 202192391-es telefonszámon SMS –ben is vagy az info@szantograf.hu mail címen.