Két püspök és  egy rabbi – januárban újra találkozik a zsidó múzeum baráti köre – közösek a gyökerek

Mint ahogyan ígértük novemberben, ma délután  dr. Orosz Atanáz a miskolci görög katolikus egyház megyéspüspöke és Pásztor Dániel a Tiszán inneni Református egyházkerület püspöke voltak a miskolci főrabbi vendége .

Az egyházi méltóságok egy időszerű mindenkit érdeklő témában fejtették ki a véleményüket: arról beszéltek , hogy mi az, ami összeköti a történelmi egyházakat és mi lehet az, ami szétválaszthatja a vallás hívőit. A fény szerepe a karácsony és a hanuka ünnepében. Mennyire igaz a zsidóság és a kereszténység közös történelmi gyökerének eredete. Mint a kör szervezője elárulom, hogy nem olyan egyszerű ezeknek a rendezvényeknek a megszervezése. Tulajdonképpen az előadások témájának , vendégeinek a kiválasztásától a megvalósítás végéig izgulok, hogy mindenki jól érezze magát, s senkinek ne okozzunk csalódást. Most túl a harmadik rendezvényen bűszkén mondhatom, hogy vendégeink lenyügözték a hallgatóságot.

Jó volt hallani a püspökök véleményét, mindazt amit elmondtak – részletezve, hogy a kereszténység ezer szállal kötödik a zsidósághoz. Közösek a gyökerek. Ismét teltház volt és kijelenthetem, hogy a beszélgetés minden részlete lekötötte a hallgatóságot. Nem akarok túdósítást szerkeszteni, ne, hogy bárki is ezért maradjon távol a majdani januári talkálkozónktól. Viszont elmondhatom, sok érdekes választ kaptunk egyházaink spirituális elveiről, a messiásról, a feltámadásról és az is kiderült- a püspökök is beszélik, olvassák a héber nyelvet és még az ógörögöt is megtanulják. Jómagam arra is kíváncsi voltam, hogy a Teremtő miért a szombatot jelölte meg ünnepnek a zsidóságnak és a kereszténységnek pedig a vasárnap jutott. Ha eljöttek volna most már ezeket is tudnák. Egyébként Markovics főrabbi úr szokásához híven időnként egy két igazi jó viccel fűszerezi a beszédét.  Most sem tett másként – így megtudhattuk, miért a zsidóság kapta meg a Tízparancsolatot.

Januárban lesz a következő múzeumi kör találkozója. Idejében küldjük a témát és a meghívót. Jelzem, hogy egyre több a kör új tagja, ők azok akik most élve az alkalommal bejárták a zsidó múzemot is. Akit érdekel egy szakszerű idegenvezetés vagy csoportosan szeretne ellátogatni a kiállótermünkbe , jelezze a 20 2192391 telefonszámon vagy az info@szantograf.hu email címen. Ugyanitt fogadjuk a javaslatokat, ötleteket, hogy melyek azok a teologiai témák amelyek érdekelheti Önöket. S kik azok akiket szívesen látnának nálunk előadóként.