A dzsenini kórházból elrabolt halott izraeli családja: A fegyveresek lekapcsolták a létfenntartó rendszerekről

Palesztin fegyvereseknél van egy izraeli fiatal holtteste, aki a szamáriai Dzsenin (Palesztin Hatóság területe) melletti közlekedési baleset következtében került kórházba.

A drúz Daliat al-Karmelből származó 18 éves áldozat családja azt állítja, hogy még életben volt, amikor palesztin fegyveresek bevonultak a kórházba, leválasztották a létfenntartó rendszerekről és elvitték a holttestét.

Az áldozatot később Tiran Perroként azonosították. Nagybátyja vele volt a kórházban, és azt mondta, Tiran állapota súlyos de stabil volt. Egyszer csak fegyveresek csoportja jelent meg a kórházban, ,,a balesetben érintett fiatalembert” keresve.

,,Fegyvereikkel a levegőbe lőttek mint egy hollywoodi filmben, és arabul kiabáltak, senki sem merte megállítani őket. Lekapcsolták a gépekről, és egy járműbe dobták” – tette hozzá.

Egy palesztin tisztviselő szerint a baleset kedd délután történt, a holttestet ezt követően vitték el a fegyveresek a dzsenini Ibn Szina Kórházból.

Hozzátette, hogy izraeli és palesztin tisztviselők tárgyalásokat folytatnak a holttest kiadásáról. Szerinte az a tény, hogy az áldozat egy drúz izraeli fiatal, felveti annak lehetőségét, hogy katona lehetett, vagy esetleg a térség védelmi szervezetének titkos küldetésén dolgozott.

Tiran nagybátyja közölte, hogy beszélt Beni Gantz védelmi miniszterrel és a Gasszán Aliannal, a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjével. Mindkettőjüknek elmondta, hogy Perro családja nem akarja, hogy Izrael katonák épségét kockáztassa a holttest visszaszerzése érdekében:

,,Készek vagyunk még néhány napot várni, nem akarom, hogy még egy anya sírjon Izraelben.”

Egy magas rangú palesztin biztonsági tiszt szerdán a Haaretznek nyilatkozva közölte, ,,nem mondhatom, hogy közel vagyunk a holttest kiadásának pontjához, de azt elmondhatom, hogy mindenki, akinek befolyása van, részt vesz a beszélgetésekben”.

Az izraeli drúz közösség spirituális vezetője, Muafak Tariff sejk azt mondta, hogy minden érintett féllel tárgyal. Tariff szerint a holttest visszatartása ,,ellenkezik minden vallási és társadalmi elvvel. Felszólítom a Palesztin Hatóság biztonsági erőit, hogy tegyék lehetővé a holttest kiadatását”.

Jáir Lapid leköszönő miniszterelnök videóüzenetben figyelmeztetett: ,,Ha Tiran holttestét nem adják vissza, az emberrablók súlyos árat fognak fizetni”.

A médiában idézett dzsenini palesztin források szerint nagyon kevés helyi támogatást élvez az emberrablás, sok lakos kéri, hogy adják vissza a holttestet a Perro családnak.

Az incidenst követően az izraeli hadsereg bejelentette a Dzsalame átkelő lezárását. Az átkelő lezárása által okozott azonnali károk mellett a palesztinok úgy vélik, hogy az emberrablás ellenük fogja hangolni a nemzetközi közvéleményt.

Az izraeli védelmi szervezet forrásai szerint a fegyveresek izraeli börtönökben ülő foglyok vagy izraeli katonák által megölt terroristák holttesteinek kiadását követelik.

Daliat al-Karmel forrásai szerint a halálos áldozat egy 18 éves középiskolás, aki egy barátja autójában utazott, amikor a baleset történt.

A balesetben megsérült másik személyt a Dzsalame-átkelőhelyre szállították, majd súlyos állapotban légi úton a haifai Rambam Orvosi Központba.