Januárban újra találkozunk- a zsidó múzeum baráti körének vendége – Szunyogh László főépítész – a miskolci zsidóság szerepe a város kereskedelmében – levetítjük Kerényi László  dokumentumfilmjét

Folytatódik a miskolci zsidó múzeum baráti körének az előadás sorozata. Legközelebb január 24.n kedden találkozunk, a Kazinczy utcai zsinagóga nagytermében , vendégünk Szunyogh László városunk főépítésze lesz.

 

Mint ismeretes Miskolc évszázadokig egy tipikus kereskedőváros , s ennek megfelelően egy sajátos gazdasági centrumként több szomszédos ország külkereskedelmének a kereszteződésében voltunk.Ebben a folyamatban a korai görög betelepülök mellett a helyi zsidóság játszotta a vezető szerepet. Máig is látszanak azok a belvárosi házak amelyeknek a homlokzatán kiolvashatók a volt zsidó kereskedő házak tulajdonosainak a nevei. Főépítész úr ezekről az emlékekről beszél majd a baráti kör vendégeinek. Remélhetően ez alkalommal arról is hallunk majd, hogy a háború után kialakult helyzetben, az államosítást követően kik voltak a belvárosi üzletek meghatározó vezetői. Milyen szerepet vállalt a miskolci zsidóság ezeknek a boltoknak az újraélesztésében.

Ez alkalommal teljesítjük régi ígéretünket – levetitjük Kerényi László autentikus filmjét, a Miskolci zsidóság címűt.

Aznap  kora délutántól megtekinthető a zsidó múzeum és a zsinagóga. Most is több olyan könyvet kínálunk , amely nemcsak a várostörténet keretein belül a múlt században élő miskolci zsidóknak állít emléket.