Vendégünk volt Szunyogh László Miskolc város főépítésze – láthattuk Kerényi László dokumentumfilmes alkotását, a miskolci zsidóságról – ismét találkozott a múzeum baráti köre

Jól kezdtük az évet, a miskolci zsidó múzeum baráti körének az első rendezvénye telt házas volt. A résztvevők megtekintették Kerényi László dokumentumfilmes immár autentikus csaknem egy órás alkotását a Miskolci zsidóság történetéről. Talán keveset mondok, de számításom szerint kollégámnak, barátomnak legalább negyedszázados munkája van ebben a műben.  Egy pisszenés sem hallatszott a vetítés idején utána pedig megtapsolták az alkotót. Számomra megrendítő volt a film, mivel számos közeli hozzátartozómat, barátomat, ismerőseimet láttam, hallottam újra olyan hozzám közelállókat, akik már sajnos nem lehetnek köztünk.

Ezt követően Szunyogh László miskolci főépítésze elevenítette fel mindazokat a történelmi értékeket képviselő épületeket, amelyeket a zsidóság teremtett meg. Hosszú volt a lista.  Markovics Zsolt főrabbi, aki felkerült az év embereit jelölő listára sorra kérdezte Miskolc város azon épitészeti értékeit , amelyek a zsidóság beköltözéséhez kötödnek, s máig is a közjót szolgálják.

A városban letelepedett izraelita magyarság szívbéli optimizmussal nemcsak temetőket, zsinagógákat és fürdőket épített. Kivették a részüket a gazdaság és a kereskedelem fejlesztéséből. Csupán a főutcán egymást érték azok a házak üzletek, amelyek a zsidóság tulajdonában voltak. Itt épült meg az első zsidó kórház, tanítóképző és kereskedelmi iskola. Az előadás értékéből semmit nem vont le, hogy egy apró technikai malőr miatt most nem láthattuk azokat a képeket, illusztrációkat, amelyeket az előadására készített elő. Legközelebb pótoljuk. Az elég hosszúra sikerült rendezvényen többen is hozzászóltak kifejtették a véleményüket és hasznos tanácsokkal szolgáltak a főépítész úrnak.  Figyelemre méltó volt Barna István tanár úr, középiskolai igazgató elmondása, miszerint a Jad Vasem baráti kör is számos történelmi emléket gyűjtött az itteni zsidóság hétköznapjairól.  Munkájukat nehezítette, hogy a feljegyzések zöme héber nyelven íródott.

Itt kérek elnézést azoktól, akiknek nem jutott ülőhely, sajnálom mindazokat, akik hely hiányában idő előtt távoztak. Később jutott eszembe, számukra a szomszédos imatermet is megnyithattuk volna. Talán nem voltunk elég előrelátóak, nem számítottunk ilyen nagy érdeklődésre. Sokan ugyanis nem regisztráltak az előadásra, csak eljöttek.

Hogy mi lesz legközelebb, mivel lepjük meg a baráti kört februárban még nem döntöttük el. Idejében jelezzük majd.

Mint minden alkalommal most is sokan látogattak el a zsidó múzeumba és megnézték a zsinagógát is. Itt hívom a figyelmüket, hogy szombat vasárnap kivételével várjuk a kiállító terem látogatóit, iskolás és nyugdíjas klubok csoportjainak előzetes bejelentkezés után szakmai tárlatvezetést biztosítunk.