Találkozunk március 29.n délután – kicsúszott az írányításunk alól a zsidó múzeum baráti köre – a hallgatóink  megfogalmazták az elvárásaikat a – mindenkit érdekel a kabalisztika

Teljes elégedettséggel veszem tudomásul, hogy kicsúszott az irányításunk alól a Miskolci Zsidó múzeum baráti körének a rendezvénysorozata.

Az eltelt fél esztendő során szinte minden programunk teltházas volt, ami jelezte valamennyire ráéreztünk a vendégeink érdeklődési körére. Ám közben a baráti kör tagjai feladták a leckét, s felsorolták mindazt a témát, amiről szívesen meghallgatnák Markovics Zsolt miskolci főrabbi úr véleményét.

Így aztán most majd a hallgatóink elvárásai szerint, legközelebb március 29. n délután négy órától a következő kérdésekre kaphatnak választ – mi a héber írásjelek jelentése, a Tóra tartalmaz e újszövetségi részt és a zsidóság miért nem Megváltóként tiszteli Jézust. Egyébként ez a téma azért is aktuális, mert ezzel kapcsolatban, Izraelben is élénk viták zajlanak. A néhai Ungvári Tamás és Németh Sándor lelkész figyelemfelkeltő vitát folytatott erről a közelmúltban, a televízióban.

Folytatom,  vendégeink kérdéseivel – a férfiak és a nők kötelező mitzvái, beilleszthetők e a mindennapi,  rohanó világunkba a hagyományos zsidó szertartások. Másokat pedig az érdekelne, hogy vannak e miskolci származású zsidó Nobel és Oszkár díjasok. Valamennyi elvárást nem sorolom fel, de igyekszünk majd mindenre válaszolni.

zsidófűrdő

Bevallom eredetileg engemet most zsidó kabalisztika témája foglalkoztatott volna. Tervbe is vettem, hogy megszólaltatjuk ennek a spirituális tudományágnak az egyik legnagyobb hazai szakértőjét. Vagy személyesen látjuk, vendégül vagy zoomon át hallgatjuk meg. Feltehetően az utóbbi megoldás tűnik járhatónak, hogy meghallgassuk. Tény, hogy többen is vannak, akik a témában járatosnak mondják magukat, de mi a kóklereket mellőzzük.

Mint korábban jeleztem, ebben a hónapban 23. n Markovics Zsolt főrabbi kalauzolásával egynapos zarándokutat szervezünk Bodrogkeresztúrba Steiner Sáje csodarabbi sírjához. A résztvevőket Rozgonyi István a település polgármestere fogadja, s ha már ott vagyunk egy szimpla borkóstolás is belefér a programba.

Jelentkezni lehet a következő előadásra és a zarándokútra Búzafalvi Tamásnál a múzeum főmunkatársánál + 36 20 914 7014- es mobilszámon vagy a tamas.buzafalvi@outlook.com esetleg info@szantograf.hu  email címen.