Ha április akkor a  kabbalisztika lesz a terítéken – vendégünk Dr. Babits Antal, bibliakutató, zsidó bölcselő

Kivételesen most már jó előre jelezhetem, a Miskolci Zsidó Múzeum baráti körének legközelebb e hónap 18.- n, kedden  lesz találkozója a szokásos helyen. S a korábbiaktól eltérően 17 órakor kezdünk, mivel sokan sérelmezték, munkájuk miatt nem tudnak résztvenni az előadásokon.

S , ahogyan ígértem vendégünk lesz: Dr. Babits Antal bibliakutató, Scheiber -díjas zsidó vallásbölcselő.

Szokás szerint a vendéglátó Markovits Zsolt a miskolci zsidóság főrabbija aki maga is avatott ismerője ennek a tudománynak.

A téma ahogyan ígértem a  zsidó kabbalisztika. Ha emlékezetem nem csal Madonna hónapokig tanulmányozta ezt Izraelben. Szívesen megkérdezném, mennyiben vette ennek hasznát. A mostani előadásra is mint korábban biztonsági okokból  kérjük az előzetes bejelentkezést. Akik már korábban email címmel vagy telefonszámmal regisztráltak azoknak értesítést küldünk.

Amikor a zsidóságnak ezt az ezoretikus tudományágát  választottam azonnal lelepleztema tájékozottlanságomat.  Hogy mi a különbség a kabbalisztika és a kabalisztika között, s van e összefüggés a kabala és a talizmán között – erről is szó lesz ezen a találkozón. A zsidó bölcselkedő készül a találkozóra, Miskolcon járatos, sokáig tanított a Miskolci Egyetemen, elmondta szívesen jön a városunkba és ha már leutazik csak másnap megy haza.

Nem akarja korlátozni a felmerült kérdések megválaszolását, ne hogy már a MÁV mondja meg, döntse el mikor fejeződik be az előadása. Ki ne feledjem,  erre a rendezvényre szeretettel meghívjuk a régió történelmi egyházainak a szellemi vezetőit is, mindazokat akiket érdekelhet Babits úr bibliakutató munkássága. Örömmel, élvezettel hallgatjuk, ha ebben a témában nagy koponyák vetik össze nézeteiket.

A regisztráció rendje nem változott – bejelentkezés Búzafalvi Tamásnál a múzeum munkatársánál a 20 914 7014-es mobilszámon vagy az info@szantograf.hu emailen.

Hogy mit kell tudnunk még Antalról,

Élete fő-műve : a Tanakh (Ószövetség) teljes héber szókincsét feldolgozta, melyhez egy rövid szótár és konkordancia is tartozik (minden szó összes előfordulási helyével, szentírási idézetekkel)! Magyarul most jelent meg először ilyen szótár!

Kiadványuk a héberül nem tudóknak is felkínálja „az eredeti szöveg tanulmányozását”, valamint minden Biblia-fordításhoz használható.

Ez az első olyan kiadvány a hazai szakirodalomban, amely a héber és arámi szavakat is szétválasztotta és konkordanciával látta el.

Ószövetségi Szómutató Szótáruk a Magyar Bibliatársulat honlapján mindenki számára INGYENESEN használható (8.000 A/4 digitális oldal, 6 év munkája)!

https://bibliatanulmanyozas.bibliatarsulat.hu/oszovetsegiszomutato_index.html