Lezárult a Művészeti Iskola energetikai korszerűsítésére irányuló projekt. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül, bruttó 222,05 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

Lezárult a Csengey Gusztáv u. 10. szám alatt található – önkormányzati tulajdonú – Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítésére irányuló projekt.

A korábban középiskolának helyet adó épület évek óta üresen állt, a beruházásnak köszönhetően azonban újra használhatóvá válik, így a felújítást követően az épületben kerül elhelyezésre a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium, valamint a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. irodahelyiségei. A két intézmény várhatóan május, illetve június hónapban fogja birtokba venni az ingatlant.

 

A beruházás során – a helyi védettségre való tekintettel – megvalósult a homlokzati nyílászárók cseréje az eredeti megjelenésnek megfelelően, az épület utólagos belső oldali hőszigetelést, a lábazati fal utólagos hő-és vízszigetelést kapott. Sor került továbbá a teljes fűtési rendszer és a villamos hálózat korszerűsítésére, valamint az akadálymentes előírásoknak megfelelően lift, akadálymentes főbejárat, mosdó és parkoló került kialakításra. A projekt keretében 2023.03.13-án megvalósult az épület állandó használóinak kötelező energetikai képzése is, ezzel a projektben vállalt kötelezettségek teljesültek. A korszerűsítés hozzájárult a működtetési költség csökkentéséhez, miközben az épületben tartózkodók hő- és komfortérzete jelentősen javult.

 

Az épület infrastrukturális fejlesztése az 1004/2019. (I.18.) Kormányhatározatban megítélt 500 millió forintos kormányzati támogatásból történt, melynek keretében sor került a víz- és szennyvíz hálózat korszerűsítésére. A belső terek az új funkcióknak megfelelően kerültek kialakításra belső válaszfalak, álmenyezetek megépítésével, valamint a tetőtér beépítésével. A felújítás részeként megújultak a belső nyílászárók, a padlóburkolatok, falfelületek, vizesblokkok. Az udvaron lévő parkoló új aszfalt kopóréteget kapott. A földszinten kialakításra került egy tálaló konyha és étkező, mely a Szakgimnázium diákjainak ellátását fogja biztosítani.

 

A rendelkezésre álló két forráson felül, a kivitelezéssel kapcsolatosan felmerülő önerő biztosításához az 1369/2021. (VI.10.) Korm.határozat által megítélt 100 millió forintos támogatás is hozzájárult.

 

Fenti támogatásokon túlmenően a teljes épület felújításhoz még szükséges önerőt az Önkormányzat biztosította.