Karl Nehammer, osztrák kancellár

Karl Nehammer, osztrák kancellár© Heinz-Peter Bader/Copyright 2023 The AP. All rights reserved

Az osztrák kancellár péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy kormánya elutasítja az Európai Bizottság kérését, és nem hajlandó még több pénzt küldeni az Európai Uniónak.

A konzervatív, néppárti Karl Nehammer szerint előbb a meglévő pénzügyi alapokat kellene felhasználni, és csak azután szabadna a befizetendő összegek növelésén elgondolkozni. A kancellár emellett arra is utalt, hogy a források felhasználása során nagyobb figyelmet lehetne fordítani a spórolásra és a költséghatékonyságra is.

Az Európai Bizottság kedden kérte arra az uniós tagállamokat, hogy a 2027-ig tartó költségvetési időszak keretét 66 milliárd euróval bővítsék ki. Ebből az összegből 1,6 milliárd eurót kellene Ausztriának befizetnie.

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa a bejelentéskor azt mondta, hogy az előre nem látható válságok, például a Covid, az infláció és a háború miatti hiányok fedezésére van szükség a többletpénzre az EU hosszú távú költségvetésében.

Brüsszel legfőbb prioritása Ukrajna, 50 milliárd euró értékben. A Bizottság segíteni kíván a háború sújtotta ország költségvetésének egyensúlyban tartásában és az újjáépítési erőfeszítések beindításában is. A Bizottság emellett 15 milliárd eurót irányozna elő a migrációs és szomszédsági politikákra.

A Bizottság már a hivatalos bejelentés előtt is kemény ellenállásba ütközött több országok részéről. Németország és Hollandia például Ukrajnán kívül semmiért sem hajlandó fizetni.