Skip to content

Felfüggesztett börtönt kapott a mindig Orbán közelébe férkőzni akaró Szabó Bálint

Felfüggesztett börtönt kapott a mindig Orbán közelébe férkőzni akaró Szabó Bálint

Másfél év – felfüggesztett – börtönbüntetést ért, hogy a szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint bevágott a miniszterelnök konvojába, és üldözni kezdte. Szabó korábban ordibált már Orbán háza előtt, elállta Pintér Sándor útját is, szervezett gazdatüntetést, és belógott egy V4-csúcsra.

Mivel a pénteki előkészítő ülésen a váddal egyezően mindent beismert Szabó Bálint, a Pesti Központi Kerületi Bíróság – egyelőre nem jogerős – ítéletet is mondott az akcióival gyakran a hírekben szereplő szegedi önkormányzati képviselőről. Eszerint a bíróság a férfit két rendbeli hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt

1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, valamint 6 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Szabót amiatt ítélték el, mert autójával tavaly szeptember 21-én nagy sebességgel egy zárt csoportban haladó, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó, védett személyt – korábbi sajtóhírek szerint feltehetően Orbán Viktor miniszterelnököt – szállító konvoj járművei után hajtott Budapesten.

Szabó Bálint
© Fazekas István

Szabó – akit a bírósági közlemény nem nevez meg, csak vádlottként említ – a konvojt utolérve a vádirat szerint “erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök által végrehajtandó személyvédelmi intézkedést, és a közúti közlekedés szabályait több alkalommal megszegve mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki”.

A tavalyi autós manőverről idén tavasszal a hvg.hu is írt, amikor előkerült egy videofelvétel is arról, ahogy az azóta letartóztatásba került képviselő kilométereken át cikázott a sávok között egy Mercedes mögött, időnként óránként 110 kilométeres sebességgel:

Az előkészítő ülésen egy másik vádpont is volt Szabó ellen – ebben is beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalásról, így ebben is elítélték, de ez a büntetés is benne van a másfél év felfüggesztettben. Ebben a másik ügyben Szabó egy bejelentett tüntetésen az egyik résztvevővel szembeni rendőri intézkedést akadályozott. Mindkét esetről itt írtunk tavasszal, a vádemeléskor:

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt beismerését, megbánó magatartását, betegségeit, valamint az időmúlást. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor azt, hogy más büntetőeljárás hatálya alatt, kitartó szándékkal követte el a bűncselekményeket, továbbá azt is, hogy számtalan KRESZ-szabályt megsértett a vezetés alatt.

Szabó gyakran keveredik zűrös ügyekbe. Ő volt az, aki tavaly nyáron 1800 traktort, tanárokat és a rakpartokat elfoglaló tömeget akart összecsődíteni a fővárosba az általa szervezett gazdatüntetésre, de nem sikerült. Traktorok egyáltalán nem voltak, ahogy a tömeg sem jött össze. Ő volt az is, akit állítása szerint korábban elraboltak és meztelenül egy égő szalmabálához kötöztek (cipőfűzővel), a rendőrség szerint viszont nem is rabolták el.

Szabó szeret ott lenni, tüntetni és magára felhívni a figyelmet, ahol ott van Orbán Viktor is. Előfordult, hogy a háza előtt, az utcán várta, és ott kezdett vitatkozni a miniszterelnökkel. De ő volt az is, aki tavaly ősszel próbált bejutni arra az eseményre, ahol Orbán a határvadászokat avatta. Szintén tavaly szeptemberben, a kormányfő és a NER potentátjai részvételével tartott kötcsei pikniken teperték le a rendőrök, miután akadályozta autójával Pintér Sándor belügyminiszter konvojának behajtását, és Orbán lemondását követelte:


Szántó István


Related article

Életének hatvankilencedik esztendejében elhunyt Kobold Tamás Miskolc volt polgármestere. Bucsúztatása október 14.-én 11 órakor a Vasgyári Katolikus templomban lesz, utána a  temetés szűk...

0 Comment