Az orvosok is távozásra készülnek
Orvosok tüntetése a puccs ellen. A szakszervezetek tiltakozásának élére állva a reformot támogatók nyilai célpontjává váltak. – Fotó: Ilan Assig

Az orvosok percekkel a törvény elfogadása után “költözési” WhatsApp csoportot nyitottak, aminek órákon belül több mint 1000 tagja lett. A csoport orvosai információkat osztanak meg a különböző országok engedélyezési követelményeiről és munkakörülményeiről, és megpróbálnak olyan speciális csoportokba szerveződni, amelyek az adott országra együtt jelentkeznek. Izraelben már ma is orvoshiány van, a helyzet még akkor is súlyosbodni fog, ha a csoportból csak kevesen hajtják végre tervüket.

Az ésszerűségi törvény hatályon kívül helyezésének lökéshullámai nem mindig jelennek meg a nyilvánosság előtt. Hétfőn, körülbelül egy órával azután, hogy harmadik olvasatban is elfogadták a jogszabályt, megnyílt egy WhatsApp csoport “Orvosok áthelyezésért” néven. Este öt órakor 110 tagja volt, míg ma reggel hátkor már 1002-en. Ezzel egyidejűleg új csoportok nyílnak, szakterületeknek megfelelően.

A csoport célja információk megosztása egymás közt az egyes országokról, az engedélyezési követelményekről és az ottani munkakörülményekről. “Orvosként sem igazán könnyű kivándorolni, de most már tényleg sokunk készülünk arra, hogy konkrét lépéseket tegyünk” – mondta egy orvos, aki csatlakozott a csoporthoz. “A kormány mindent felszámolt, így mi már nem vagyunk nagy ügy.” A csoport egy másik orvosa szerint: “Ez szörnyű, megdöbbentő. A tömeges távozás éppúgy megrémít, mint a tüntetők elgázolásáról és erőszakról megjelenő felvételek.”

Még ha a csoport tagjai közül csak néhányan hajtják is végre az ország elhagyásának tervét, az egészségügyi rendszer a jelenleginél is mélyebb válságba kerül: már most is orvoshiány van, és a helyzet a következő években várhatóan tovább romlik.

 

Hasonlóan nagy a probléma az orvostanhallgatók körében is. Csoportjaikban arról beszélnek, hogy tanulmányaik végén elhagyják Izraelt a kormány lépései és a rendszerváltás miatt. Ennél nem kevésbé aggasztó: a külföldön tanuló izraeli orvostanhallgatók közül sokan, akik jelenleg az új orvosok 60%-át teszik ki évente, fontolgatják vagy döntöttek úgy, hogy nem térnek vissza tanulmányaik után.

Ido Wolf orvos és rákkutató, az Ichilov kórház onkológiai rendszerének igazgatója, a Tel-Aviv Egyetem Orvostudományi Karának vezetője az alábbi bejegyzést tette közzé a Twitteren:

“Ez az igazi katasztrófa.
A csendes távozás, amiről senki sem tud.
Tiltakozás és tüntetés nélkül.
Szedelőzködnek és távoznak.
És ezek a legjobb orvosok, akiket könnyen elfogadnak a világon.
Kiabálhat mindenki kommentekben, hogy ‘menjenek csak’, de senki sem akarja igazán, hogy elmenjenek.
E több száz orvos nélkül a rendszer egyszerűen összeomlik.”