Flach Antal Nívó-díjas mestertanár írása a Miskolci Keresztény Szemle friss számából:

Ami a fesztivál zenei kínálatát illeti, fontosnak tartom elsőként kiemelni, hogy a miskolci sorozathoz szignál is született. Szövege a fesztivál mottójának teljes mondatos alakja: „Hagyd el a rosszat és válaszd a jót, keresd a békét és járj a nyomában!” (Zsolt. 34, 15). Megzenésítője Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház házi szerzője, aki felkérésünkre olyan zenét írt, amely dallamos, fiatalos, ugyanakkor szakrális is, hangjaival és harmóniáival láttató erővel fejezve ki a választás dilemmáját, az útkeresést és a rátalálás örömét. A szignálból a miskolci Forrás Kamarakórus, valamint a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjainak közreműködésével felvétel is készült, amelynek nyilvános bemutatójára a Művészetek Házában megrendezésre kerülő nyitóestjen kerül sor. Ugyanezen a megnyitón lép fel Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész vallásos dalokkal. A bicentenáriumi Petőfi évhez is kapcsolódva csendül föl Kodály: A magyar nemzet c. kórusa és a fesztiválmottóhoz kapcsolódóan Liszt: Esztergomi miséjének Agnus Dei tétele a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a városi kórusokból alakult összekar közreműködésével.

A másik sikeresen megvalósult elgondolás a február derekán kiírt zeneszerzői felhíváshoz és az arra (május közepéig) beérkezett 12 alkotáshoz kapcsolódik. A fesztiválmottóhoz és annak vonzáskörét érintő tartalmak megzenésítési lehetőségei mellett, felhívásunkkal a helyi (művész és pályakezdő) alkotóknak kívántuk lehetőséget teremteni, hogy Miskolcon is szülessenek újabb, ihletett egyházzenei alkotások. A városi kórusok karnagyai által elbírált alkotások mindegyike a Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő záróesemény díjkiosztó ceremóniájának keretében kerül bemutatásra, megszólaltatásukban a városi kórusok mellett a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának zenekara és vegyeskara is közreműködik.

A többi zenés rendezvény két különféle elgondolás köré szerveződik: az egyik a város nagyobb templomainak társművészetekkel színesített bemutatását jelenti, amelyek keretében mindegyik felekezet és annak egyházi zenekultúrája is megjelenik az adott templom rezidens vagy vendég zenészeinek/kórusának műsorával. A másik formát olyan rendezvények jelentik, amelyek teljes egészében vagy jelentős részében az egyházi zeneművészet bemutatását képviseli. Ilyen alkalom lesz az Avasi református műemlék templombeli orgona-kantátaest Andrássyné Mátyus Gabriella orgonaművész, a Camerata Miskolc kamarazenekar (műv. vez.: Dr. Soós Gábor hegedűművész), valamint Gergely Péter Pál Pro Urbe díjas karnagy által vezetett kórusok és énekes szólisták közreműködésével. A másik ilyen alkalom a város kulturális életében egykor meghatározó szerepet betöltő Selmeczi György Kossuth-és Erkel-díjas zeneszerző, érdemes művész egyházzenei szerzői estje, melyen a Miskolci Szimfonikus Zenekar egykori és jelenlegi muzsikusaival, a Hassler Énekegyüttessel (műv. vez.: Sándor Zoltán), Cserkelyei Andrea Artisjus-díjas énekművésszel, valamint Bárdos-Simon Katalin népiénekessel és Ács Gyula zeneszerző társával együtt lép színpadra. Terjedelménél fogva valamelyest átmenetet képez a két típus között az Ortodox templom zenés bemutatása, ahol az orosz romantikus zene kiemelkedő alakjának, Sergei Rachmaninov születésének 150. évfordulójára is emlékezünk olyan vokális és hangszeres művekkel, amelyek szintén a szakralitás jegyében fogantak. Ehhez kapcsolódik a világhírű lengyel filmzeneszerző Wojcieh Kilar lengyel és a mai kórusmuzsika kiemelkedő angol mesterének (az ukrajnai békéért komponált) békekórusa. Mindegyiktől eltér az az alkalom, amelynek keretében (és a Zenepalota falai között) a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának csellószakos hallgatójának, Novák Netti Viviennek Krisztus keresztútját bemutató sorozatát tekinthetik meg. Az alkotó által megnyitásra kerülő kiállításon elhangzik az alkotást inspiráló mű, Liszt Ferenc időskori remekműve a Via Crucis is, amelyhez a stációk címeit, bibliai igéket és vallásos gondolatokat a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium diákjai szavalnak.

Ily módon próbál meg eleget tenni a Miskolci Ars Sacra Fesztivál szervezőcsapata annak a belső szükségből született célkitűzésnek, hogy gazdag programkínálatunkkal ne csak a szakrális művészeteket hozzuk elérhetőbb közelségbe környezetéhez, de a jövő alkotó generációja is közeledni tudjon ahhoz a misztériumhoz, amelynek hangjai, színei és formái már itt a földön elővételezik az örök élet reményét.