Az ARS SACRA fesztivál képzőművészeti rendezvényei

“A jó hatalma kiárad a szép természetébe”

Platon

Erdő Péter bíboros kezdeményezésére azért jött létre az országos Ars Sacra fesztivál, hogy felszínre hozza az európai kultúra zsidó-keresztény gyökerét és a kultúra szentségét. Miskolc az országos esemény-sorozathoz csatlakozott és 2023. szeptember 16. és 24. között megrendezi a Miskolci Ars Sacra Fesztivált. A több mint 40 eseményt felölelő rendezvény összefogja a művészeteket, a zenét, a képzőművészetet, az irodalmat, felmutatja Miskolc történelmi és mai kultúrkincseit, lehetőséget nyújt lelki és szellemi kapcsolódásra az alkotók és befogadók között a szakralitás jegyében.

A szakralitás emelkedettség, ünnepélyesség, fenséges titokzatosság, az eget a földdel összekötő transzcendencia kifejezésére. A szakrális műtárgyakat nem elsősorban a témájuk miatt nevezünk szakrálisnak, hanem mert megszentelték ezeket, és részt vesznek a szent liturgiában.(Oltárképek, oltárok, falképek, szószékek, kegytárgyak, keresztek stb.) A külső terekben elhelyezett műtárgyak, pl. a csíksomlyói kegytemplom melletti meredek hegyoldal stációi is szakrális tárgyak, egy megszentelt olvasó, egy Biblia, egy útszéli kereszt is szakrális tárgy, mivel az Istennel való találkozást jeleníti meg.


A művészet és az egyház viszonya harmonikus volt évszázadokon keresztül. Az ellenreformáció és a barokk fellépésével a templomi freskók mesélték el és tanították a bibliai történeteket, közvetítették művészi formában a keresztény tudnivalót. Az egyház megrendelőként maga köré gyűjtötte a művészeket. A századforduló, de különösen a második világháború után a szocialista társadalmak szekularizálódtak. Az állam nem engedte, hogy az egyház hatással legyen a társadalmi folyamatokra, kapcsolata legyen a politikával, tudománnyal, művészetekkel. A művészek és a művek elvesztették a transzcendencia iránti érzékenységüket. Manapság, a fogyasztói társadalommal megjelent a tömegkultúra. A társadalmak trendekhez igazodva uniformizálódnak. A művész mindennel szemben igyekszik megőrizni szabadságát de ez általában nem az alkotás hanem az önmegvalósítás szabadsága. Az egyházi művészettel foglalkozó művészettörténészek és a világi, kortárs művészet kritikusai közötti vita a szakrális művészetről szemben áll egymással. A modern művészet a nonfiguratívban is megtalálja vagy verbálisan rásegít a szakrális magyarázatra.


Szent II. János Pál pápa 1999-ben levelet intézett a művészekhez: Ha művészetről van szó, a szépség témája kikerülhetetlen. Isten megállapítván, ami a teremtésben jó, azt is látta, hogy a teremtés szép. A szépség ugyanis a látható jó megjelenése, mint ahogy a jó a szépség metafizikai előfeltétele. A görögök helyesen értették ezt, és a két fogalom összeolvasztásával alkották meg a “kalokagathia” kifejezést: a „szépjó” fogalmát. Platón azt írja róla : A jó hatalma kiárad a szép természetébe.

Ebben bízik a Miskolci Ars Sacra csapata is. Abban, hogy a fesztivál által meghirdetett minden programban és a képzőművészeti kiállításokban is a jó hatalma kiárad a szép természetébe. “Keresd a békét!” mottóval képzőművészeti pályázatot hirdettünk, melyre a miskolci művészeken kívül Győrből, Budapestről, Kárpátaljáról, Erdélyből érkeztek alkotások. A zsűri (Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész, Máger Ágnes festőművész, dr. Hajdú Ildikó művészettörténész, Kákóczki András művészettörténész) 28 művész 42 alkotását válogatta be a kiállításra, ezekből 6 művészt jutalmazott. Minden hagyományos vagy modern irányzatot befogadott, mely a maga nemében szakmailag megfelelt. A Feledy-házban szeptember 19-én 16.30 órakor nyílik a kiállítás, melyet Kónya Ábel a Miskolci Galéria Intézmény vezetője és a kiállítás kurátora Kákóczki András művészettörténész nyit meg. A tárlat látogatói stílusban és technikában változatos képzőművészeti anyagban gyönyörködhetnek.

Az egyházi iskolák alsó tagozatos tanulóinak hirdetett pályázati anyag válogatott, legszebb gyermekrajzai a miskolci Városháza aulájában kerülnek kiállításra. Hat kisdiák legszebb rajzait jutalmazzuk. A kiállítást szeptember 16-án délben Veres Pál polgármester úr nyitja meg.

Szeptember 18-án 16 órakor a Miskolci Színészmúzeumban Csiszár István népzenész tanár és Puskó Márton prímás népzenész tanár népi hangszer bemutatót tart, régi hangszerek bemutatásával és megszólaltatásával. A közönség bevonásával interaktív módon ismertetik a népélet hangszereit, valamint istenes dallamait a közönséggel.

A fesztivál egyik különlegessége a Miskolci Ars Sacra népi műtárgya. A Herman Ottó Múzeum gazdag néprajzi gyűjteményéből dr. Bodnár Mónika etnográfus emel ki és rendez kiállításba szakrális népi tárgyakat, melyek egyike a fesztivál népi műtárgya lesz. Az előadással egybekötött megnyitó szeptember 21-én 15 órakor a Herman Ottó Múzeumban lesz.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a CÖF Klub Miskolc támogatásával, valamint Veczán Judit és az Éltető Lélek Alapítvány részéről dr. Várhelyi  Krisztina szervezésében létrejövő buszos kirándulás. A kirándulás első állomása Ináncs, ahol Puskárik Zoltán plébános úr tart előadást a barokk műemléktemplomról, majd Máger Ágnes festőművész beszél az általa készített, secco technikájú falképekről, többek között egy 4 x 9 m-es falképről, melynek témája: “Egyház a harmadik évezred felé”. E nagy méretű falkép bal oldalán felsorakoztatja a magyar boldogok és tiszteletre méltók sorát, kik II. János Pál vezetésével kérnek bebocsátást a szentek országába. A falkép jobb oldalán az Árpád-házi szentek láthatók. A két oldalt összeköti Sarlós Mária alakja a kis Jézussal. A templom bemutatását Fülep Márk fuvola művész előadása emeli meg. Ellátogatunk a tállyai evangélikus templomba, ahol Kossuth Lajost keresztelték, majd Golopon a Zászlómúzeumot tekintjük meg.

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál Miskolc életében művelődéstörténeti esemény. Egyszerre, egy időben koncentráltan kínálja a múlt, a jelen kulturális élményeit a béke, a szeretet és a szakralitás jegyében.