A CNN londoni tudósítójától, Zahid Mahmoodtól

Richard Hecht, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szombaton azt mondta a CNN-nek, hogy reméli, szombaton a nap végére nem lesz több élő terrorista Izraelben.

Nagyon koncentrálunk az erők megmentésére, ahol folyamatos harcok folynak, miközben beszélünk és kezeljük ezeket a terroristákat, remélhetőleg a nap végére nem lesz több élő terrorista Izraelben,” – mondta Hecht a CNN-nek adott interjúban.

Annak érdekében, hogy biztosítsák a területet a civilek számára, a különleges erők különböző helyszíneken harcolnak, a tűzoltók pedig átveszik az irányítást és megtisztítják egyes területeket – tette hozzá.

Emellett “több tízezer” izraeli tartalékost hívtak segítségül az offenzíva szombati kezdete óta, mondta Hecht.

Arra a kérdésre, hogy Izrael hogyan biztosítja a beszivárgási útvonalakat, Hecht azt mondta: “Teljes mértékben bevetettünk és a légi lefedettségre összpontosítunk, hogy lássuk, mi történik, erőket telepítettünk a beszivárgási pontokra, és ismét lassan biztosítjuk a területet, és megpróbálunk gondoskodni ezekről az emberekről, akik bejöttek.”

Az izraeli hadsereg aggódik egy esetleges támadás miatt, amely Libanon vagy Szíria északi országaiból érkezik, mondta Hecht. “Készen állunk északon, ha lesz néhány palesztin frakció, ha úgy döntenek, hogy belépnek, készen állunk, amit megvizsgálunk, és készen állunk rá.”

13 perccel ezelőtt

Netanjahu miniszterelnök hamarosan beszélni fog Biden amerikai elnökkel, tisztviselők szerint

A CNN munkatársaitól

Joe Biden amerikai elnök az Ovális Irodában október 5-én Washingtonban.
Joe Biden amerikai elnök az Ovális Irodában október 5-én Washingtonban. Kevin Dietsch / Getty Images

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök várhatóan hamarosan beszélni fog, mondta több, az ügyet ismerő tisztviselő.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó felvette a kapcsolatot izraeli kollégájával az izraeli helyzettel kapcsolatban, mondta a Biden-adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője. A Nemzetbiztonsági Tanács tisztviselői minden szinten felveszik a kapcsolatot kollégáikkal is.

Eközben íme, hogyan reagálnak más nemzetek:

Spanyolország: José Manuel Albares külügyminiszter azt mondta, hogy Spanyolország határozottan elítéli “a Gázából Izrael ellen irányuló nagyon súlyos terrortámadásokat”, és kijelentette, hogy “elárasztja ez a válogatás nélküli erőszak”.

“Minden szolidaritásunkat az áldozatokkal. Spanyolország szilárdan elkötelezett a régió békéje, biztonsága és stabilitása mellett” – írta a korábban a Twitteren ismert X-bejegyzésében.

Olaszország: “Az olasz kormány szorosan figyelemmel kíséri az Izraelben zajló brutális támadást. A leghatározottabban elítéli az ártatlan civilek elleni folyamatos terrort és erőszakot, és támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A terror soha nem fog győzedelmeskedni” – mondta az olasz elnökség.

25 perccel ezelőtt

Minden oktatási intézmény bezárt vasárnap Izraelben

A CNN jeruzsálemi Hadas Gold című műsorából

Vasárnap Izrael-szerte bezárnak az oktatási intézmények, közölte az ország oktatási minisztériuma.

A szokásos munkahét Izraelben vasárnaptól csütörtökig tart.

1 perccel ezelőtt

BREAKING: Legalább 40 halott, 779 sebesült a Hamász behatolása óta

A CNN jeruzsálemi riporterétől, Amir Taltól

Legalább 40 embert öltek meg azóta, hogy a Hamász szombat reggel meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen, közölte az ország sürgősségi szolgálata.

További 779 ember megsebesült az izraeli egészségügyi minisztérium szerint.

36 perccel ezelőtt

Az izraeli hadsereg videót tett közzé a Hamász gázai célpontjai elleni légi támadásokról

A CNN gázai riporterétől, Ibrahim Dahmantól és Londonban Stephanie Halasztól

Izraeli Védelmi Erők
Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők videót tettek közzé a Hamász elleni gázai légicsapásokról az elmúlt néhány órában.

Az IDF által a rakétatámadásokról közzétett légi felvételek a csapások által okozott erőteljes robbanásokat mutatják. A célpontok között van egy elektromos vezetéknek tűnő és több személy futása

Gázában izraeli harci repülőgépek dübörgését lehetett hallani, amelyet hangos robbanások és fekete füstfelhők követtek.

Gáza utcáin szombaton többnyire nem voltak autók és emberek. Az utcák üresek voltak, mivel az emberek összegyűltek az üzletekben, pékségekben és benzinkutakban, hogy felpakolják a készleteket.

41 perccel ezelőtt

Izrael célja, hogy “hatalmas árat követeljen” a Hamásztól a szombati behatolásra adott válaszában

A CNN jeruzsálemi Hadas Gold című műsorából

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök október 7-én találkozót tart a biztonsági kabinettel Tel-Avivban, Izraelben.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök október 7-én találkozót tart a biztonsági kabinettel Tel-Avivban, Izraelben. Haim Zach / Anadolu Agency / Getty Images

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, reméli, hogy Izrael válasza a Hamász szombati behatolására “hatalmas árat követel” a militáns csoporttól.

A politikai-biztonsági kabinet ülésének elején Netanjahu a következőket mondta:

“Ma reggel óta Izrael Állam háborúban áll. Elsődleges célunk mindenekelőtt az, hogy megtisztítsuk a területet a beszivárgott ellenséges erőktől, és helyreállítsuk a biztonságot és a békét a megtámadott városokban.

A második cél ugyanakkor az, hogy hatalmas árat követeljünk az ellenségtől, a Gázai övezetben is. A harmadik cél más arénák megerősítése, hogy senki ne kövesse el azt a hibát, hogy csatlakozzon ehhez a háborúhoz.

Háborúban állunk, a háborúban nyugodtnak kell maradni. Felszólítom Izrael minden polgárát, hogy egyesüljön, hogy elérjük legmagasabb célunkat: a győzelmet a háborúban.”

FIZETETT TA