https://twitter.com/i/status/1710518631543570780

 

Vaskardok Hadművelet

A Szimchát Tóra ünnepén, Sábát kora reggel a gázai enklávét uraló Hamász terrorszervezet által indított többfrontos, meglepetésszerű háború eddig több mint 300 civil halálos áldozatot, és 1500 feletti sebesültet követelt. A meggyilkoltak között civileket, magas rangú tisztviselőket, és katonákat gyászol az ország.

A példátlan beszivárgás során, tegnap reggel óta körülbelül 1000 fegyveres terrorista jutott be izraeli területekre, 22 helyszínen támadtak civilekre, – nőkre és gyerekekre, illetve katonákra. Miközben több ezer rakétát lőttek ki az ország déli és központi részére, – Jeruzsálemet és Tel Avivot is célozva, délen izraelieket ejtettek foglyul, és hurcoltak gázai területre.

A hadsereg mozgósította a tartalékosokat, az Izraeli Légierők nagyszabású válaszcsapást indított. Mindeközben az éjszakai órákban is tovább folytatódtak a déli közösségek biztosítására irányuló erőfeszítések a behatolások ellen. A gázai egészségügyi hatóságok több száz halottról és többezer sebesültről számoltak be.

A biztonsági kabinet késő éjszakába nyúló ülése után, a Miniszterelnöki Hivatal közölte, hogy a miniszterek “egy sor olyan operatív döntést hoztak, melyeknek célja a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése,” hozzátéve,

,,A válasz hosszú évekre elveszi tőlük azon képességüket és vágyukat, hogy Izrael polgárait fenyegessék és kárt okozzanak nekik.”

A kabinet döntései között szerepel a Gázai övezet áram-, üzemanyag- és áruszállításának leállítása.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök korábban a nap folyamán azt nyilatkozta, miszerint az ország ,,hosszú és nehéz háború elé néz,” amelyet ,,a Hamász gyilkos támadása kényszerített ránk“, majd egy késő esti televíziós beszédében azt ígérte, hogy az izraeli hadsereg teljes erejét beveti a Hamász terrorcsoport ellen, ugyanakkor kemény napokra figyelmeztette az izraelieket.

,,A hadsereg azonnal cselekedni fog, hogy megsemmisítse a Hamász képességeit. Kíméletlenül megbénítjuk őket, és megbosszuljuk ezt a fekete napot, amelyet Izraelre és polgáraira hoztak,” – tette hozzá, majd menekülésre szólította fel Gáza lakóit.

Nemzetközi reakciók

A gázai terroristák által elkövetett brutális mészárlások képei sokkolták a nemzetközi közvéleményt. A nap folyamán vezető politikusok és nemzetközi szerveztek vezetői, a teljesség igénye nélkül Rishi Sunak, Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Narendra Modi, Annalena Baerbock és Josep Borrell, ítélték el a civilek ellen elkövetett brutálitást.