Egy péntek késő délutáni, az izraeli hadsereg (IDF) által indított tüzérségi csapásban meghalt egy újságíró, hatan pedig megsérültek Libanonban. Az esetről videók is készültek, és ezek tanúsága szerint az újságírók viselték a sajtó munkatársai által használt megkülönböztető mellényt. Az esetre az izraeli hadsereg is reagált, a BBC pedig beszámolt egy másik, az újságírók szabadságát korlátozó incidensről.

A The Guardian beszámolója szerint az eset Libanon déli határánál történt. Az újságírók éppen a határ közelében zajló tűzharcok témájában készítettek riportot, amikor egy izraeli lövedék eltalálta őket élő adásban.

A csapásban meghalt Issam Abdallah, a Reuters videós részlegének munkatársa.

Utóbb a Reuters is megerősítette a halálhírt, és azt, hogy az újságíró élőben tudósította őket Libanon déli részéről. Ami a többi újságírót illeti, róluk azt lehet tudni, hogy ketten az al-Dzsazíra, ketten pedig az AFP hírügynökség munkatársai voltak. A történtek után mindannyiukat kórházba vitték.

Korábbi fotó Issam Abdallahról. A Reuters újságírója szelfizett, miközben Marasban dolgozik Törökországban 2023. február 11-én

Korábbi fotó Issam Abdallahról. A Reuters újságírója szelfizett, miközben Marasban dolgozik Törökországban 2023. február 11-én© Fotó Staff / Reuters

Azt, hogy izraeli lövedék találta el az újságírókat, az al-Dzsazíra és az Associated Press közölte először a történtek után.   A csapásról és az azt követő pillanatokról egy videó is készült. A támadás nem látszik rajta, azonban a következményei hallatszódnak.  Ezt itt tudja megtekinteni, de szigorúan saját felelősségre ajánljuk, a hanghatások felkavaróak lehetnek. 

A The Guardian szerint a támadás helyszínén legalább egy kiégett autót is lehetett látni más felvételeken. Azt is megjegyezték, hogy a tüzérségi csapás egy olyan tűzpárbajnak volt a része, amely az izraeli hadsereg és a Hezbollah szervezetének fegyveresei közt zajlott.

A térségben, ahol a csapás történt, múlt szombat óta kisebb-nagyobb összecsapások zajlanak a felek közt. A libanoni-izraeli határ más szakaszain azonban viszonylag nyugodt a helyzet, azokon a helyeken a hét eleje óta nem voltak összecsapások.

Az izraeli hadsereg utóbb közölte: „nagyon sajnálják” a halálát, de nem vállalják a felelősséget érte

A hadsereg egyik képviselője szombaton délelőtt nyilatkozott az esettel kapcsolatban. A Times of Israel szerint Richard Hecht alezredes, a hadsereg szóvivője egy sajtótájékoztatón azt mondta:

Nagyon sajnáljuk az újságíró halálát.

Hecht azonban azt is hozzátette, hogy az izraeli hadsereg egyelőre nem ismeri el felelősségét a történtek miatt, és egyelőre vizsgálják azt, hogy miként történt az eset.

A csapás előtt is videó készült róluk

CNN szerint a támadás előtt egy órával is készült egy videó ezekről az újságírókról, amelyen látható, hogy rajtuk volt a sajtó munkatársainak megkülönböztető mellénye, illetve védőfelszerelése. Ezt Christina Assi, az AFP fotósa osztotta meg az Instagramján.

Ezenkívül más videók is készültek a csapás után is a CNN szerint. Ezek egyikén látható, hogy orvosok az újságírók segítségére sietnek, és valaki – vélhetően az elhunyt újságíróra utalva – azt mondja:

Hagyjátok őt, mentsétek meg azt, akit még lehet.

A sérültek közül Christina Assi lehet az, aki a legsúlyosabb állapotban van. Ő a lábán szenvedett sérüléseket, amelyek egy, a közösségi médiában terjedő (de meg nem erősített) fotó alapján valóban súlyosnak tűnnek. A közösségi médiában többen is arra kérték az embereket, hogy imádkozzanak érte.

A CNN azt is közölte, hogy a csapás idején – helyi idős szerint 5 órakor – az izraeli hadsereg valóban tüzérségi csapást intézett azután, hogy a két ország közti határkerítés felrobbant Hanita kibuc közelében. A CNN kérdéséire az izraeli hadsereg egyelőre nem válaszolt ezzel kapcsolatban.

A BBC újságíróira fegyvert fogott az izraeli hadsereg

Mindeközben egy másik, ehhez hasonló eset is történt, amelyről a BBC számolt be. Ők azt írták pénteken, hogy kollégáikra még csütörtök éjjel fogtak fegyvert izraeli rendőrök Tel-Avivban.

Állításuk szerint egy autóval érkeztek vissza hárman a szállodájukba, és az autón is jelölve volt, hogy a sajtó munkatársai. Ennek ellenére

kirángatták őket az autóból, megmotozták őket, és fegyvert fogtak rájuk.

 Egyikük le akarta videózni az incidenst, de az egyik rendőr elvette a telefonját és földhöz vágta. „Az újságírókat hagyni kell, hogy szabadon tudósíthassanak az Izrael és Gáza közti konfliktusról” – írta közleményében az esetről a BBC. A CNN szerint az izraeli rendőrség nem válaszolt az esettel kapcsolatos kérdésekre.