A gázai háború tizenkettedik napja – percről percre

Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint körülbelül 500 ember vesztette életét az Al-Ahli kórházban történt robbanásban. Az IDF bejelentette, hogy erői nem támadtak a közelben, és egy beszélgetésről készült felvétel bizonyítja, hogy a robbanásért dzsihadisták a felelősek. A Közel-Keletre tartó amerikai elnök beszélt Netanjahuval és II. Abdullah jordán királlyal. A Fehér Ház: Az elnök nehéz kérdéseket fog feltenni az izraeli vezetésnek. A háború kezdete óta: körülbelül 1300-an haltak meg Izraelben, körülbelül 3000-en a Gázai övezetben. A Vaskardok gázai háború tizenkettedik napja – tudósítás percről percre.

A Hezbollah vállalta a felelősséget az éjszakai nyugat-galileai páncéltörő tűzért

06:40 A Hezbollah vállalta a felelősséget azért, hogy az éjszaka folyamán egy páncéltörő rakétát lőtt ki a nyugat-galileai Shtula területére. A támadásra válaszul az IDF tüzérségi tűzzel válaszolt a kilövés forrása felé.

05:41 Guterres ENSZ-főtitkár várhatóan holnap Egyiptomba látogat

Az Egyesült Államok felszólítja állampolgárait, hogy ne utazzanak Libanonba

04:54 Az Egyesült Államok külügyminisztériuma magasabb szintre emelte az utazási figyelmeztetését Libanonba, és felszólította az állampolgárait, hogy ne utazzanak az országba. Emellett a minisztérium engedélyezte a Bejrútban tartózkodó kormányzati tisztviselők családjainak, valamint a nem létfontosságú kormányzati alkalmazottak távozását.

Páncéltörő rakétát lőttek ki az IDF erőire Nyugat-Galileában; A hadsereg tüzérségi tűzzel válaszol

03:04 Páncéltörő rakétát lőttek ki az IDF erőire a libanoni határ közelében, a nyugat-galileai Shtula mosáv közelében, válaszul egy tüzérségi üteg tüzérségi tűzzel válaszolt a tűzforrások irányába.

Mahmud Abbasz: Izrael átlépett minden vörös vonalat

Abbasz és Blinken tegnapi találkozójukon Ammanban – Fotó: POOL / Reuters

01:57 Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke azzal vádolta Izraelt, hogy a gázai kórházat lőtte, mondván, hogy „Izrael átlépett minden vörös vonalat.” Abbasz „borzalmas háborús bűnnek” nevezte a kórházban történteket, és hozzátette, hogy „mi nem hagyjuk el a hazánkat, és nem engedjük, hogy onnan bárki elűzzen minket.”

Tömegek tüntetnek az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége előtt

01:46 A gázai Al-Ahli kórházban történt robbanásban több száz halálos áldozatról szóló jelentések nyomán tiltakozók tömegei érkeztek az Egyesült Államok nagykövetségére Libanon fővárosában, Bejrútban. A Gázai övezetben Izraelt vádolták a felelősséggel, de az IDF A szóvivő elmondta, hogy a hadseregnek bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy a robbanás az Iszlám Dzsihád tagjai által meghiúsult rakétakilövéshez kapcsolódik.

Teheránban, a francia nagykövetség előtt és a város Palesztina terén is demonstrációt tartottak. Tegnap este dühös tüntetők tömegei érkeztek Izrael ammáni nagykövetségének épületéhez is, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszter tartózkodik.

Az IDF szóvivője: Felvételünk van azokról az aktivistákról, ami azt bizonyítja, hogy az Iszlám Dzsihád lövése sújtotta a kórházat

01:23 Az IDF szóvivője, Daniel Hagari dandártábornok a külföldi újságírókkal Izraelben folytatott beszélgetése során elmondta, hogy a hadseregnek van egy felvétele a Hamasz aktivistái közötti beszélgetésről, amely bizonyítja, hogy az Iszlám Dzsihád fegyveresei felelősek a gázai al-Ahli kórházat sújtó sikertelen kilövésért. Elmondása szerint az anyagok hamarosan eljutnak a médiához. Hagari még egy pilóta nélküli légi járműről készült fotót is bemutatott, amelyen látható, hogy a rakéta a kórház parkolóját érte, és magát az épületet nem károsította meg. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy az épületben történt egy második robbanás is.

Az IDF szóvivője azt is hozzátette, hogy a hadsereg által végzett ellenőrzés alapján a robbanás idején (18 óra 59 perckor) a légierő csak egy támadást hajtott végre az övezet másik pontján, amelyben olyan fegyverrendszert használtak, amely nem tud ilyen hatást kiváltani. Elmondása szerint a honvédség által végzett radarfigyelés szerint rakétazápor haladt el a kórház felett, de egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több rakéta találta-e el.

A palesztin egészségügyi minisztérium: egy ember meghalt az izraeli fegyveres erők tüzében Nabi Salah falu közelében

01:18 A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy egy ember meghalt Nabi Salah mellett az izraeli hadsereg tüzétől. A hadsereg azt közölte, hogy az őrségben lévő csapatot kövekkel és égő gumiabroncsokkal támadták meg, és erre lövéssel válaszoltak.

Biden részvétét fejezte ki a “kórházi robbanás több száz áldozata” miatt, és elhalasztotta jordániai látogatását

00:52 A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Biden “elhalasztotta Jordániába érkezését és a tervezett találkozót Abdullah királlyal, Abbaszszal és Sziszivel”. A tisztviselő hozzátette, hogy a találkozó elhalasztására Abdullah királlyal folytatott konzultációt követően került sor. Emellett Biden részvétét fejezte ki a “kórházi robbanásban több száz meghalt” miatt, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

00:26 Jordánia bejelentette, hogy lemondja a holnapra tervezett csúcstalálkozót Biden, al-Sisi és Abbasz részvételével

A Hezbollah “harag napját” hirdetett holnapra Izrael ellen

23:47 A Hezbollah szervezet “harag napját” hirdetett holnapra Izrael ellen, a gázai kórházban történt halálos robbanás és Joe Biden amerikai elnök térségbeli látogatása miatt. A szervezet Izraelt tette felelőssé az Al-Ahlin gázavárosi kórháznál történt halálos incidensért, „mészárlásnak” nevezve azt. “Felszólítjuk az arab és az iszlám nemzetet, hogy azonnal vonuljanak az utcákra és terekre, hogy kifejezzék felháborodásukat, és gyakoroljanak nyomást a kormányokra és országokra, bárhol is legyenek” – közölte a Hezbollah. Az IDF kijelentette, hogy a robbanást az Iszlám Dzsihád sikertelen kilövése okozta, de a szervezet tagadta az állítást.

Az IDF a Hezbollah libanoni célpontjait támadta

23:31 Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah libanoni célpontjait támadta válaszul az elmúlt napon Izraelre lőtt lövésekre.

A dzsihád tagadja, hogy egy sikertelen kilövése érte volna a kórházat; Netanjahu: Aki brutálisan meggyilkolta a gyerekeinket, az a saját gyerekeit is gyilkolja

23:13 Az Iszlám Dzsihád cáfolja az izraeli hadsereg állítását, miszerint sikertelen kilövés érte volna a gázai kórházat. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy „a gázai barbár terroristák támadták meg a kórházat, nem az IDF. A szervezet, ami brutálisan meggyilkolta a gyerekeinket a saját gyerekeit is meggyilkolja.”

Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia elítélte a gázai kórházban történt incidenst

23:04 A szaúd-arábiai külügyminisztérium határozottan elítélte a gázai kórházban történt halálos incidenst, amelyben körülbelül 500 ember vesztette életét, és “Izrael aljas bűncselekményének” nevezte. Az Egyesült Arab Emírségek szintén elítélte azt, és a “humanitárius jog tiszteletben tartására” szólított.

Oroszország és az Emirátusok a Biztonsági Tanács összehívását kérik a kórházi robbanás nyomán

22:52 Diplomaták azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek holnap reggel (New York-i idő szerint) összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a palesztinok azon állítása miatt, hogy izraeli bombázta a gázai kórházat. Az IDF azt állítja, hogy az Iszlám Dzsihád szervezet sikertelen rakétakilövése érte a kórházat.

22:37 Az IDF a gázai kórház elleni támadás vádjával kapcsolatban: Az Iszlám Dzsihád sikertelen kilövést hajtott végre, ami eltalálta az egészségügyi intézményt

Abbasz nem vesz részt Bidennel az ammani csúcstalálkozón

22:33 A PFSZ Végrehajtó Bizottságának főtitkára, Huszein al-Sejk megerősítette, hogy a palesztin elnök nem vesz részt a találkozón Joe Biden amerikai elnökkel, aki holnap érkezik az ammani csúcstalálkozóra arab vezetőkkel.

A háború előző napja >>

Főkép: Holttestek a gázai Al-Ahli kórházban tegnap este történt halálos incidenst követően – Fotó: Dawood Nemer / AFP