Vaskardok – 26. nap: Az Izraeli Védelmi Erők szerdán nyilvánosságra hozta, hogy tegnap további kilenc katona elesett a Hamász terroristáival vívott harcokban a Gázai övezet északi részén.

A megölt katonák: 24 éves Ariel Reich hadnagy Jeruzsálemből; a 21 éves Aszif Luger szakaszvezető Jagurból; a 20 éves Adi Danan őrmester Javnéból; a 20 éves Halel Szolomon törzsőrmester Dimonából; a 20 éves Erez Mislovszky törzsőrmester Oranitból; a 20 éves Adi Leon törzsőrmester Niliből; a 19 éves Ido Ovadia szakaszvezető Tel Avivból; a 19 éves Lior Sziminovich szakaszvezető Herzlijáról és a 20 éves Roei Dawi törzsőrmester Jeruzsálemből.

  • Reich és Luger a 7. páncélosdandár 77. zászlóaljánál szolgált, míg a többi katona a Givati Gyalogdandár Tzabar zászlóaljának tagja volt.
  • A givati katonák halálát egy páncélozott járművet eltaláló, Hamász által kilőtt irányított páncéltörő rakéta okozta. Ugyanebben az incidensben további négy katona megsebesült, köztük egy súlyosan.
  • A 77. zászlóalj katonái azt követően haltak meg, hogy harckocsijuk áthajtott egy robbanószerkezeten. Ugyanebben az incidensben további két katona súlyosan megsérült.
  • Szintén kedden a Givati Rotem zászlóalj katonája súlyosan megsebesült a terroristákkal folytatott különálló összecsapásokban a Gázai övezetben.

Képek a hadsereg szárazföldi hadműveletéről a Gázai övezetben:

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szerint a háború kezdete óta mintegy 11 000 célpontot semmisítettek meg. A szárazföldi hadműveletek a Gázai övezetben az éjszaka is folytatódtak, és az erők több tucat Hamász-célpontra mérték csapást. A szárazföldi erők irányításával a légierő lebombázott egy épületet Dzsabaliában, ahol számos Hamász operatív tartózkodott.

A légierő csapást mért továbbá a Hamász parancsnoki központjaira és más terrorsejtjeire. A szárazföldi erők azonosítottak egy irányított páncéltörő rakétával ellátott autót is Gáza északi részén, és oda irányítottak egy légi járművet, hogy bombázza le.

Eilat: Nem sokkal éjfél után az izraeli hadsereg elfogott egy újabb ,,légi fenyegetést” a Vörös-tenger felett, Eilattól délre, melyet feltehetően Jemenből indítottak.

A kedden Jemenből indított és Izrael határain kívül elfogott robotrepülőről, föld-levegő rakétáról és drónokról a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt mondta, ,,sok olyan elem van a régióban, amely iráni parancsoknak engedekmeskedik, mint például a hútik”.

,,Próbálnak tesztelni minket, elterelni a figyelmünket a gázai háborúról. Továbbra is a gázai harcokra koncentrálunk” – hangsúlyozta Hagari hozzátéve, a hadsereg ,,tudni fogja, hogyan reagáljon az általunk választott időben és helyen”.

A jemeni fenyegetések tükrében a haditengerészet rakétahajókat küldött a Vörös-tenger térségébe.

Északi front: Az izraeli légvédelem elfogott egy Libanonból egy katonai drónra kilőtt föld-levegő rakétát. Válaszul a hadsereg csapást mért a rakétaindító területre és a támadás mögött álló sejtre.

Júdea és Szamária: Palesztin médiajelentések szerint az izraeli erők a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) letartóztatták a Fatah magas rangú tisztviselőit. Szemtanúk beszámolói szerint a hadsereg körülvette a Fatah főtitkárának, Ata Abu Ramilának a házát, valamint Dzsamal Hawil házát, akit a Fatah másik kulcsfontosságú tagjának tartanak a városban.

A képen Ata Abu Ramila látható

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint négy halottja van az izraeli csapatokkal való összecsapásoknak – három Dzseninben és egy Tul Karemben.

Az Izraeli Védelmi Erők közzétett egy videót, amin dróncsapást mér fegyveres terroristákra a dzsenini menekülttáborban.

A hadsereg nyilatkozata szerint a razzia során lokalizáltak és megsemmisítettek egy alagutat, melyet a helyi terrorista operatívok használtak.

Otthoni front: Letartóztattak három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy „terrortevékenységet” terveztek, közölte a rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat kedden.

Az arab izraeli gyanúsítottak az északi Szahnin és Arraba lakosai.

Vasárnap tartóztatták le a rendőrség és a Sabak közös akciójában, amelyben beépített tisztek is részt vettek.

Riport: Amerikai kommandósok vannak Izraelben, hogy segítsenek a Gázába hurcolt túszok felkutatásában, írja a The New York Times.

A jelentés idézi Christopher P. Maiert, a különleges műveletekért és alacsony intenzitású konfliktusokért felelős védelmi miniszterhelyettest, aki egy washingtoni konferencián azt mondta: „Számos dologban aktívan segítjük az izraelieket.”

Maier szerint a fő feladat ,,a túszok azonosítása, köztük az amerikai túszoké. Ennek megtétele tényleg a mi felelősségünk.”

Névtelenül nyilatkozó tisztviselők azt mondták az újságnak, hogy több tucat amerikai különleges hadműveleti erőt küldtek ki, egy csapaton kívül, amely már Izraelben volt kiképzésen.

A túszok felkutatásának segítése mellett az amerikai csapatokat evakuálásra és szükség esetén a térségbeli nagykövetségek biztosítására is bevetik.

A jelentés szerint több nyugati ország titokban közelebb vitte különleges erőit Izraelhez, hogy segítsenek a túszok esetleges kimentésében, vagy nagyszabású evakuálásokban Izraelből vagy Libanonból, ha a harcok kiszélesednek.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai vasárnap éjszaka kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 326 katona és 54 rendőr. 826 civil holttestét (85%)azonosították eddig, 732-öt adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 8525 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.