Vaskardok – 25. nap: 11 óra csend után megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti izraeli közösségekben valamint Asdodban és Askelonban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Gáza-Egyiptom: A Gázában rekedt külföldi útlevéllel rendelkezők tucatjai hagyhatják el az övezetet, mivel az október 7-i dél-izraeli közösségek elleni Hamász mészárlás után először megnyílt az Egyiptommal közös Rafah átkelő.

Az átkelő megnyitásáról szóló megállapodást Katar közvetítette Egyiptom, Izrael és a Gázát irányító Hamász terrorcsoport között, az Egyesült Államokkal egyeztetve.

Ma várhatóan mintegy 400 külföldi és kettős állampolgár hagyja el Gázát.

Mentőket is beengedtek mintegy 90 súlyos gázai sérülttel.

Számos híroldal arról számolt be, hogy Egyiptom tábori kórházat állít fel a határ mentén.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután tankkal célba vett egy terrorsejtet, mely Libanonból irányított páncéltörő rakétákat készült kilőni Zar’it térségre.

Korábban terroristák tüzet nyitottak Libanonból az izraeli Jiftach irányába. Sérülés nem történt, a hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1180 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 740 a Hamászhoz köthető. Az éjszaka 46 keresett palesztint tartóztattak le, közülük 30 a Hamászhoz köthető.

Vizsgálat: Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálatot indít a katonák palesztin foglyokkal szembeni megalázó magatartását illetően. A katonai szóvivő szerdán közölte, hogy az elmúlt napokban megjelent videókon látott viselkedés az izraeli csapatok részéről a palesztin foglyokkal szemben Júdeában és Szamáriában súlyos és ellentétes az Izraeli Védelmi Erők értékeivel. Az esetek kivizsgálása és kezelése folyamatban van, parancsnoki megbeszéléseket fognak tartani a témában a szektor összes katonája számára.

Jemen: Az Irán támogatását élvező húti lázadók közzétették első felvételüket a Jemenből Izrael felé indított lövedékekről és drónokról.

Szakértők szerint Szamad drónokról, Kudsz-4 robotrepülőkről és Burkan-3 ballisztikus rakétákról van szó.

A kedden Jemenből indított és Izrael határain kívül elfogott légi fenyegetésekről a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt mondta, ,,sok olyan elem van a régióban, amely iráni parancsoknak engedekmeskedik, mint például a hútik”.

Nem sokkal éjfél után az izraeli hadsereg elfogott egy újabb ,,légi fenyegetést” a Vörös-tenger felett, Eilattól délre, melyet feltehetően Jemenből indítottak.

A jemeni fenyegetések tükrében a haditengerészet rakétahajókat küldött a Vörös-tenger térségébe. Hagari reggeli nyilatkozatában hangsúlyozta, a civilekre nincs veszély, a hadsereg fokozott készültségben van a Vörös-tenger térségében.

Hazai front: A rendőrség a Hamász október 7-i gyilkos támadásait támogató graffitiket távolított el Jeruzsálem ultraortodox keményvonalas Mea Searim negyedében.

A palesztin zászlók mellett a falfirkákon szerepelt „1400 cionista terroristát ártalmatlanítottak”, utalás a dél-izraeli pusztító támadások halálos áldozataira, valamint a „cionisták = nácik” szlogen.

A munkájukat végző rendőröket a randalírozók tojással, vízzel, palackokkal és kövekkel dobálták meg, és sértéseket skandáltak, köztük „náci terroristák”.

Számos, a negyedben élő csoport, mint például a Neuterai Karta, határozottan ellenzi Izrael létezését, és elutasítja az állammal való együttműködést.

Anyatej: A Magen David Adom Nemzeti Anyatejbank bejelentette, hogy a háború kezdete óta több mint 600 liter anyatejet biztosított olyan koraszülötteknek és csecsemőknek, akiknek az anyját megölték, elrabolták vagy megsebesítették, vagy katonai szolgálatra hívták be.

Mintegy 900 olyan nő jelentkezett, aki korábban nem adományozott a banknak. Közülük körülbelül 200-an már adományoztak.

A tejbank igazgatója szerint további 1000 liter anyatejet kell összegyűjteni és megfelelően feldolgozni, hogy az elkövetkező néhány hét várható szükségleteit kielégítsék.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai vasárnap éjszaka kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 326 katona és 54 rendőr. 826 civil holttestét (85%) azonosították eddig, 732-öt adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 8796 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

Kép