RENDŐRSÉG ÉS EGYHÁZAK: HARMONIKUS EGYÜTTMŰKÖDÉS

2023. 11. 16., cs – 15:03

 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságon egyházi és rendőri vezetők tekintették át az elmúlt évek közös vonatkozású történéseit, illetve a jövőre vonatkozóan fogalmaztak meg további fejlődési lehetőségeket az együttműködésben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság és öt történelmi egyház 2013-ban írt alá együttműködési megállapodást, amelyben kifejezésre juttatták azon szándékukat, hogy – az egyházak, felekezetek és a rendőrség – egymás tevékenységét, működését támogatják és segítik.

Az együttműködés áttekintésére – amelyre 2023. november 15-én került sor – Czinege László r. dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány invitálta meg az egyházak képviselőit.

A megbeszélés során az egyházi vezetők az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva egyöntetű megelégedésüknek adtak hangot, illetve reményüket fejezték ki a további harmonikus együttműködést illetően.

Czinege László r. dandártábornok elmondta, hogy szintén problémamentesnek, illetve az egyes, konkrét feladatok megoldása esetén gördülékenynek is látja a kapcsolatot. A híveket is érintő bűnmegelőzés tekintetében – különösen az online csalások és kábítószerbűnözést illetően -felajánlotta a lehetőséget a gyülekezeteknek történő előadások megtartására.

A megbeszélésen jelen lévő vármegyei rendőrkapitányok a helyi sajátosságokat ismertették a felekkel.

A megbeszélésen jelen lévő egyházak és képviselőik:

  • Római Katolikus Egyház Egri Főegyházmegye – Dr. Ternyák Csaba érsek,
  • Görög Katolikus Egyház Miskolci Egyházmegye – Dr. Orosz Atanáz püspök,
  • Evangélikus Egyház Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye – Buday Barnabás esperes,
  • Miskolci Zsidó Hitközség – Deutsch Miklós elnök, Markovics Zsolt főrabbi,
  • Református Egyház Tiszáninneni Református Egyházkerület – Barna Sándor kerületi főjegyző, püspökhelyettes.