Nem az arab fejkendőkre akar hasonlítani a jellegzetes fejfedő, de akár élet és halál között is különbséget jelenthet a viselete.

Talán többeknek is feltűnhetett a gázai konfliktusról készült felvételeket nézve, hogy sok izraeli katona hord valamilyen furcsa, séfsapkára, esetleg turbánra emlékeztető valamit a fején. Természetesen nem egy divatos kiegészítőről van szó, hanem a fejfedőnek bizony funkciója is van, méghozzá rögtön több is.

A héberül micfenetnek, azaz fejkendőnek, turbánnak hívott eszköz első változatait még valamikor a múlt század utolsó évtizedeiben kezdték el hordani egyes izraeli katonák, de akkor még saját maguknak készítették el különböző, a felszerelések között fellelhető alapanyagokból, például álcázóhálók kivágott darabjaiból.

Az izraeli haderő (IDF) hivatalosan az 1990-es évek közepén, a dél-libanoni konfliktus idején kezdett micfeneteket kiutalni a felszerelésük részeként a katonáknak, azóta pedig már több, kifejezetten katonai felszereléseket gyártó cég is készít ilyeneket többféle szín- és minta- és formavariációban.

 

Micfenetet viselő izraeli ejtőernyősök egy hadgyakorlat idején. Fotó: Wikimedia
Micfenetet viselő izraeli ejtőernyősök egy hadgyakorlat idején. Fotó: Wikimedia

 

Elfedett forma

A mostani verziók meglepően bonyolult technológiával készülnek, ugyanis kifordíthatóak, és a két oldaluk az anyag lyukacsossága ellenére is két eltérő szín- és mintavariációt mutat a külvilág felé – ezt az izraeli haderő egyik állandó beszállítópartnerének, a Fibrotexnek a különleges nyomtatási technológiája teszi lehetővé. (Ennek ellenére egyébként nem különösebben drágák, még civilként is nagyjából 60 euróért rendelhetünk egyet a legújabb, Multicam álcázómintával készült változatból is.)

De miért jó egy ilyen turbánszerű valamit húzni a sisakra? A micfenet fő funkciója az álcázás. A katonai sisakok általában valamilyen álcázófestéssel készülnek, illetve szokás rájuk álcázóhálót is tenni, amibe akár valamilyen kisebb tárgyat, például ágakat vagy faleveleket is bele lehet tűzni. Azonban a sisak alapvető, jellegzetes formája még egy háló alatt is kirí mind a természetes környezet, mind az épített környezet által szolgáltatott hátterekből is, ezáltal viselőjét könnyebben felfedezhetővé téve.

A micfenet szabálytalan formája viszont jobban beleolvad a háttérbe. Itt jön különösen jól a kifordítható, kétféle színvilágú változat is: egy micfenet egyszerre lehet alkalmas mondjuk erdei és sivatagi, esetleg városi és természeti környezetben való használatra is.

Még nehezebbé teszi a micfenetet hordó katonák felfedezését, hogy a fény, amely egy sisak alapvetően sima felületéről könnyebben visszaverődik, a fejkendő lukacsos, puha anyagáról nem verődik vissza, ez különösen jól jöhet akkor, ha egy ellenséges mesterlövész távolról igyekszik kiszúrni célpontokat magának – ilyenkor egy-egy messziről felfedezhető csillanás akár élet-halál kérdés is lehet.

További előnye a micfenetnek, hogy egyik vagy másik oldalra rendezve a közvetlen napsütés ellen is védelmet nyújt a katona arcának, ráadásul a sisak is kevésbé melegszik fel alatta, ez a közel-keleti klímán különösen sokat számíthat a katonák közérzete szempontjából.

Micfenetek a világban

Ehhez hasonló fejfedőt hordanak egyébként – nyilván nem véletlen egybeesés hatására – a Hamász fegyveres szárnyának, az al-Kasszám brigádoknak a harcosai is, bár ők vastagabb, az egyenruha anyagához hasonló anyagból készülteket.

A világ más haderőiben nem számít bevett felszerelésnek a micfenet, de erre emlékeztető, a fejet álcázó készségeket lehet néha látni különleges egységek, illetve mesterlövészek fején. Az orosz állami média szerint micfenetek egy kisebb szállítmánya eljutott az ukrán haderőhöz is – elképzelhető, hogy lengyel közvetítéssel, ugyanis lengyel katonákat is lencsevégre kaptak már ilyeneket viselve.