Vendégünk volt Izrael állam konzulja – megtelefonálják mikor hová száll a bomba – a zsidóknak a médiában is meg kell küzdeniük a világ szimpátiájáért

Október hetedikén Izraelt egy váratlan aggresszív  orvtámadás érte Gázából.

Tragikus, hogy a holokauszt óta a zsidóságnak soha nem volt egy napon belül ilyen méretű embervesztesége. A gázából beözönlő Hamasz terroristák vétlen családokat kegyetlen módon gyilkoltak le és több száz ártatlan túszt ejtettek, akiket magukkal hurcoltak.

Az igazság az, hogy az izraeli vezetés három hetes késedelemmel kezdte meg a válaszcsapást. Figyelembe kellett venni az elhurcolt túszok biztonságát és fel kellett deríteni a sűrűn lakott Gáza város, sikátorait és a mélyben, a kórházak, a mecsetek és a szociális létesítmények pincéiből vezető alagúthálózatot, amelybe a terroristák befészkelték magukat.  Ötven méteres mély bunkerekben rendezték be a harcosok főhadiszállását, innen vezényelték az irreguláris katonáikat és az óvodák, játszóterek melletti aknákból lőtték ki a rakétáikat.

Dr. Hunyadi László professzor a zsidó állam konzulja a miskolci zsidó múzeum baráti körének vendégeként beszámolt a háború első napjairól. Mint tiszteletbeli diplomata mindannyiinknál szélesebb sprektumban értesül a háború kulisszatitkairól. Elárulta igazából a vezetés fontosnak tartja, hogy ezt a háborút a médiában is megnyerjék. Nehéz elmagyarázni a világnak, a közvéleménynek, hogy az izraeli hadsereg a lehető leghumánusabb módszerekkel próbálja felszámolni a terrorista búvóhelyeket. A palesztinok nem nagyon számolnak be arról, hogy sebesültjeik zömét nemcsak Jordán és egyiptomi kórházakban, hanem Izraelben is ellátják. A zsidóknak nem egy arabul tudó divíziója és információs hálózata van. Nemrégiben például egy rakétasilókkal körbe bevett ház felrobbantása előtt arabul  előre értesíttették az ott lakókat, egy órán belül hagyják el az épületet. a cél, hogy minél kevesebb legyen a civil áldozatok száma a kazamatákban őrzött túszok életét, biztonságát se kockáztassák feleslegesen.

Az előadás teltházas volt. Vendégeink számos érdekes kérdésekkel fordultak Hunyadi úrhoz.  Aki elmondta, most Debrecenben több ezer arab diák tanul az egyetemen és közülük néhányan a közele keleti háború problémáját kivetítik az ugyanitt tanuló izraeli hallgatókra. Számára most feladat a zsidó állam fiataljainak az érdekképviselete.

Nyitottunk egy vendégkönyvet, amelyben a baráti kör tagjai és a kiállítás látogatói kifejezhetik az Izrael iránti szimpátiájukat és a közel keleti béke iránti vágyukat.

Vadas Zsuzsa felvételei