Avi/ujkelet.live

A háború 121. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők csapatai folytatják a terroristák likvidálását a levegőből, a tenger felől és a szárazföldről a Gázai övezet egészében, jelentette reggel a hadsereg.

Az Ejtőernyős-dandár harcosai rajtaütöttek egy épületen, amelyet a Khan Junesz Dandár parancsnoka használt az Izrael elleni harcok lebonyolítására. A helyszínen fegyvereket és katonai felszerelést találtak. Egy másik rajtaütés során RPG-ket találtak egy lakásban.

A harcosok a műveletek során számos terroristát megöltek közelharcban, illetve egy terroristát, aki eldobott két gránátot és késsel közelített a katonákhoz.

Túszok: Vasárnap többen felemelték a hangukat a kormányülésen, amelyen a miniszterek áttekintést kaptak a túszok szabadon bocsátásáról szóló, Párizsban kidolgozott keretről, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A megbeszélés során Amicháj Sikli diaszpóraügyi miniszter kijelentette: ,,Tilos beleegyezni valami részlegesbe”. Nir Barkat gazdasági miniszter követelte: ,,Csak olyan megállapodás lehet, amely magában foglalja az összes túszt – nem lehetsz félig terhes.” Gila Gamliel hírszerzési miniszter hozzátette: ,,Nincs értelme elfogadni a Hamász feltételeit, ennek soha nem lesz vége”.

Az Izraeli Védelmi Erők támogatja az ellenségeskedés korlátozott időre történő beszüntetését, még akkor is, ha az hosszú időre szól, a túszok hazahozatala érdekében. A hadsereg azért véli ezt így, mert eddig bebizonyosodott, hogy Izrael nem képes túszokat kiszabadítani a hadművelete során – Ori Megidis közlegényt leszámítva csak holttesteket találtak – hazahozataluk pedig a harcok két fő célja közül az egyik. A hadsereg azonban követeli, hogy az ideiglenes tűzszünet lejártával folytassák a harcokat.

A szaúdi Al Hadath csatorna tudósítója időközben arról számolt be, hogy a Hamász és a többi palesztin terrorista frakciók este 19 órakor választ adnak a fogolycserére vonatkozó javaslatra. A hírt semmilyen más forrás nem erősítette meg.

Születésnap a fogságban: Sira Albag, a túszul ejtett Liri Albag édesanyja, aki ma tölti be a 19. életévét a gázai fogságban, a Yneten egy külön rovatban szólt hozzá.

„Lirim, ma 19 éves vagy, és leírhatatlanul hiányzol otthon… Nehéz számomra születésnapi üdvözletet írni neked, amikor fogságban vagy. Az igazság az, hogy még elképzelni is nehéz számomra, hogy fogságban vagy. Nehéz, hogy nem beszélek veled minden nap, naponta többször is. Nehéz nekem, nehéz nekem, nehéz nekem. És ha nekem nehéz, akkor min mehetsz keresztül te?”

Északi front: Amos Hochstein, Joe Biden amerikai elnök különmegbízottja várhatóan ma több találkozót tart Izraelben: Jichák Herzog elnökkel, Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Joáv Gallant védelmi miniszterrel és Beni Gantz miniszterrel. Izraelben Hochstein erőfeszítéseit ,,az utolsó kísérletnek” tekintik az eszkaláció megelőzéséhez a Hezbollah terrorszervezettel, jelentette a 12-es csatorna.

Kritika: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter keményen bírálta a Biden-kormány intézkedéseit Izrael gázai háborúja kapcsán, azzal vádolva, hogy a Hamász malmára hajtja a vizet, és azzal érvelt, hogy Izrael jobb helyzetben lenne egy Trump-kormány esetén.

„Ahelyett, hogy teljes támogatást nyújtana nekünk, [Joe] Biden elnök humanitárius segélyek és üzemanyagok nyújtásával van elfoglalva, ami a Hamásznak megy” – jelentette ki Ben-Gvir a Wall Street Journalnak adott vasárnap megjelent interjújában. ,,Ha Trump lenne hatalmon, az Egyesült Államok magatartása teljesen más lenne.”

Megjegyzendő, hogy a humanitárius segélyek beengedése az izraeli kabinet jóváhagyásával történik.

A vasárnapi kormányülésen Binjámin Netanjahu miniszterelnök hosszasan beszélt az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatairól, azonban Ben-Gvirre név szerint nem utalt.

,, Rendkívül nagyra értékeljük a támogatást, amelyet a háború kitörése óta kaptunk a Biden-kormánytól” – mondta a miniszterelnök, felsorolva a fegyverszállítmányokat, a nemzetközi szervezetekben nyújtott támogatást és az amerikai erők bevetését a régióban.

„Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek nézeteltéréseink, de eddig határozott és megfontolt döntésekkel sikerült túllépnünk rajtuk” – állítja.

„Tapasztalatból mondhatom, hogy a kulcs a navigáció ismerete. Igent mondani, amikor lehetséges, nemet mondani, amikor szükséges. Nincs szükségem segítségre ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell eligazodni az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösséggel való kapcsolatunkban, miközben kiállunk nemzeti érdekeinkért.”

„Létéért és jövőjéért küzdő szuverén államként magunk hozzuk meg döntéseinket, még abban az esetben is, ha nincs egyetértés amerikai barátainkkal.”

Ben-Gvir kijelentései „közvetlen támadást jelentenek Izrael nemzetközi státusza és a háborús erőfeszítések ellen” – jelentette ki Jáir Lapid ellenzéki vezető, hozzátéve, hogy az ilyen retorika „ártalmas Izrael biztonságára, és mindenekelőtt azt bizonyítja, hogy [a miniszter] semmit sem ért a külpolitikából”.

„Felszólítanám a miniszterelnököt, hogy zabolázza meg, de Netanjahunak nincs befolyása a kormánya szélsőségeseire” – jelentette ki Lapid.

The post Ben-Gvir Biden ellen, a Hamász válaszol és az utolsó békítési kísérlet északon first appeared on Új Kelet online.