Avi/ujkelet.live

A háború 121. napja: Egy hamászos forrás az Al-Kudsz palesztin újságnak a következőt nyilatkozta: ,,Még nem állunk a megállapodás küszöbén. Nagyok a szakadékok a felek között”. A terrorszervezet ragaszkodik az izraeli hadsereg kivonásához a Gázai övezetből és garanciákhoz a háború befejezésére. Mint az ismeretes, Izrael ideiglenes tűzszünetnél többe nem hajlandó belemenni.

Déli front: A dél-gázai Khan Junesz nyugati részén zajló harcok részeként a Givati-dandár harcosai rajtaütöttek az „Al-Qadszia” előőrsön, amely a Khan Junesz Dandár központi előőrseként szolgál, és számos létesítményt tartalmaz, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este.

A főhadiszálláson volt Mohammed Szinwar – Jechíje Szinwar testvére – irodája. Az erők a területre való belépésükkor látták, hogy a Hamász terroristái robbanóanyaggal csapdázták be az előörsöt, köztük olyanokkal, amelyeket a falak belsejébe temettek el, és a mérnöki erők hatástalanítottak.

Emellett számos, az előőrs közelében magát elbarikádozó terrorista tüzet nyitott az erőkre. A terroristákat mesterlövész tűzzel, tanklövedékekkel és a légierő segítségével likvidálták.

Az Al-Qadsziát a Hamász terrorszervezet arra használta, hogy kiképezze a terroristákat az október 7-i mészárlás végrehajtására.

Az előörs magában foglalt egy gyakorlóteret izraeli közösségek álbejárataival, izraeli katonai bázisokat és katonai páncélozott járműveket, hogy a Hamász szimulálja és felkészüljön az október 7-i támadásokra.

A komplexum másik része egy Hamász parancsnoki központot és a Dandár magas rangú parancsnokaihoz tartozó irodákat, valamint egy rakétaraktárt és egy hatalmas földalatti hálózathoz vezető alagutat tartalmazott.

A csapatok a közelben egy fegyvergyártó telepet is találtak.

Szintén Khan Junesz térségében az izraeli csapatok célzott rajtaütést hajtottak végre a Hamász pénzügyi infrastruktúrája ellen, lokalizálva a terrorszervezet széfjeit és valutaváltóját, ahol terrorista célokra több mint hárommillió sékelt tároltak.

Az elmúlt napokban mintegy 120 000 palesztint evakuáltak a Khan Junesz táborból az izraeli hadsereg által létrehozott humanitárius folyosón keresztül. A folyosón áthaladó 120 000 ember közül a Givati csapatok mintegy 500 terrorgyanús személyt fogtak el, és kihallgatásra Izraelbe vitték őket. Katonai források szerint egyeseket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek az október 7-i támadásokban.

A Givati katonák az elmúlt hetekben a becslések szerint 550 Hamász-operatívot öltek meg a Khan Junesz térségében vívott csatákban, és további 250-et a dandár által irányított légicsapások során. Csak ma a Khan Junesz táborban a Givati csapatok 14 fegyverest öltek meg.

A harcok során a dandár eddig nyolc katonát veszített el.

Északi front: Vasárnap a légvédelmi rendszerek elfogtak több Libanonból Kirjat Smonára kilőtt rakétát, míg a többi nyílt területeken landolt, sérülés vagy kár nem történt.

Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy egy sor csapást mért a Hezbollah dél-libanoni telephelyeire. A vadászgépek Blidában és Majsz al-Dzsabalban a Hezbollah operatívjai által irányított rakétakilövő állást, valamint egy megfigyelőállomást bombáztak. Egy tank pedig ágyúzással támadott egy Hezbollah-terrorisejtet Blidában.

Figyelmeztetés: Joáv Gallant védelmi miniszter figyelmeztette a Hezbollahot, hogy Izraelnek számos támadó eszköze van, amelyeket szükség esetén alkalmazhat Libanonban.

„Még nem kezdtük el aktiválni az összes egységünket és különleges képességeinket” – mondta Gallant a közép-izraeli Tel Nof légibázison tett látogatása során. „Az egyértelmű utasítás, amit a légierőnek adtam, az, hogy a repülőgépeink orra észak felé nézzen… készen állunk.”

Érvénybe lépett: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató délután arról számolt be, hogy az izraeli Bank Leumi felfüggesztette Jinon Levi – egy izraeli telepes – bankszámláit, akit az Egyesült Államok néhány napja szankcionált Joe Biden elnök új végrehajtási rendelete alapján.

Videó: Az Irán által támogatott jemeni húti lázadócsoport hétvégén közzétett videójában katonák egy izraeli „parancsnoki és irányító központ” elleni rajtaütést gyakorolják, és katonákat ejtenek túszul.

A médiajelentések szerint a gyakorlat „Jemen Palesztina oszlopos támasza” néven futott.

Szulejmáni: Miután Donald Trump volt elnök a FOX News-nak azt nyilatkozta, hogy Izrael részt vett az iráni Kudsz-erő parancsnoka, Kasszím Szulejmáni likvidálásának tervezésében, egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a következőt mondta az izraeli 12-es csatornának:

,,A Szulejmáni meggyilkolására irányuló művelet sok hónapon át készült. Az utolsó pillanatban Netanjahu beijedt, mert félt az iráni megtorlástól. Volt egy egyszeri lehetőség, és Trump úgy döntött, hogy ha Netanjahu fél megtenni, akkor majd ő megteszi, és ez történt. Izrael kritikus információkat szolgáltatott, és az Egyesült Államok maga hajtotta végre a merényletet”.

Trump a Fox Newsnak nyilatkozva kijelentette: „Amikor likvidáltuk Szulejmánit, tudod, Izraelnek velünk kellett volna megtennie. Két nappal a likvidálás előtt azt mondták: ‘Nem tudjuk megcsinálni. Nem tudjuk megcsinálni.’ Azt mondtam: ’Mi?’ ‘Nem tehetjük meg.’”

Trump így folytatta: „Volt akkoriban egy tábornokom, egy nagyszerű. Azt mondtam: ‘Tehát, tábornok, mi magunk csináljuk?’ Azt mondta: ‘Megtehetjük, uram, ez csak önön múlik.’ Azt mondtam: ‘Megcsináljuk’”.

Szulejmáni 2020 január 3-án vesztette életét egy amerikai dróntámadásban Irakban.

Eső: Az Izraeli Meteorológiai Szolgálat szerint az elmúlt két hétben folyamatosan esős időjárás tapasztalható az egész országban, melyre 1992 óta nem volt példa.

The post Razzia a Khan Junesz Dandár főhadiszállásán, Trump sztorija Szulejmáni megöléséről first appeared on Új Kelet online.