Avi/ujkelet.live

A konfliktusokban elkövetett szexuális erőszak kérdésével foglalkozó ENSZ-különmegbízott, Pramila Patten azt mondta, egy hete nem aludt. Amióta megtekintette a cenzúrázatlan horrorvideót a Hamász terrorszervezet október 7-i mészárlásairól, a megrázó képsorok folyamatosan kísértik. ,,Csak a videó megtekintése után értettem meg olyan dolgokat, amelyeket korábban nem értettem a katasztrófa nagyságát tekintve” – mondta a Ynet hírportál szerint.

Pattent a Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Osztálya és Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán hívta meg Izraelbe, hogy közvetlen képet kapjon az atrocitások mértékéről. Erdán nagykövet megjegyezte, hogy „Patten látogatása különösen fontos volt számunkra, hogy nemzetközileg is elismerjék azokat a szenvedéseket és szörnyű szexuális bűncselekményeket, amelyeket a szörnyek október 7-én követtek el izraeli nők és lányok ellen, és hogy a világ megértse, ki ellen harcolunk. A figyelmen kívül hagyás és közömbösség szégyene az ENSZ és nőszervezete részéről nem folytatódhat tovább.”

Patten ma távozik Izraelből egy intenzív 8 napos látogatást lezárva. A különmegbízott 10 orvosi és jogi szakértő kíséretében érkezett. A csapat többsége még legalább egy hétig Izraelben marad, és folytatja a bizonyítékok gyűjtését, melyek alátámasztják a szexuális és nemi alapú erőszakos incidenseket, amelyeket a Hamász terrorszervezet szisztematikusan és kiterjedt módon követett el október 7-én.

Patten találkozott az Egészségügyi Minisztérium orvosaival és pszichiátereivel, a Szociális Minisztérium szexuális áldozatokat segítő szakembereivel, Jichák Herzog államelnökkel és feleségével, Michallal, valamint civil társadalmi szervezetek képviselőivel.

Patten még a helyszíneket is bejárta, ahol a mészárlás történt, beleértve a Nova fesztiválkomplexumot és Be’eri kibucot. Be’eriben együtt volt Or Jelinnel, a mészárlás egyik túlélőjével és a ZAKA emberével, Joszi Landauval. A látogatás során kemény képeket látott és tanúvallomásokat hallott a szexuális zaklatásokról és a nemi szervek megcsonkításáról.

Patten elmondta kísérőinek, hogy az izraeli látogatás mélyen megdöbbentette. ,,Olyan dolgokat láttam itt, amiket sehol a világon” – mondta Patten, hozzátéve, hogy ,,a külvilág nem tudja megérteni az esemény nagyságát. Én magam is azzal tudom felfogni, hogy itt vagyok.” Még azt is világossá tette, hogy személyesen elkötelezett a túszok szabadon bocsátásának elősegítése mellett.

Az Izrael és az ENSZ vezetése közötti konfliktus hátterében azt mondta, hogy megérti, mennyire elárulva és elhagyatva érezték magukat az izraeliek. Patten minden találkozón hangsúlyozta azt a szolidaritást, empátiát és együttérzést, amelyet Izrael népe iránt érez: „Csak az itt létemmel értem meg Izrael fájdalmának, sértettségének és haragjának nagyságát, amiért a világ nem értette meg kellőképpen és nem kezelte kellőképpen a veletek történt atrocitásokat” – mondta Patten.

,,A látogatást az áldozatok és az igazság érdekében tartottuk” – mondta Nina Ben Ami, a Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Osztályának vezetője, aki egész héten Patten mellett volt: „Fontos hangsúlyozni, hogy Patten maga nem végez vizsgálatot, hanem jelentést ír az ENSZ-főtitkárnak. Február végén Patten jelentést tesz közzé a szexuális erőszakról 25 országban, és egy fejezetet Izraelnek szentel”.

The post ENSZ-megbízott: ,,Olyan dolgokat, amik itt történtek, még soha nem láttam” first appeared on Új Kelet online.