Avi/ujkelet.live

A háború 122. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamász terrorszervezet elleni háború nem ér véget amíg a terrorcsoport vezetését meg nem ölik.

,,Célunk totális győzelem aratása a Hamász felett. Meg fogjuk ölni a Hamász vezetését, ezért folytatnunk kell intézkedéseinket a Gázai övezet minden területén. A háborúnak nem szabad véget érnie ez előtt. Ez időbe telik, hónapokba, nem pedig évekbe” mondta a miniszterelnök hétfőn a Likud frakcióülésén.

Korábban a nap folyamán Netanjahu az izraeli hadsereg katonáihoz szólva Latrunban azt mondta, hogy a Hamász 24 zászlóaljából 18 megsemmisült, és „a totális győzelmet semmi sem helyettesítheti”.

Déli front: Az Ejtőernyős-dandár harcosai a dél-gázai Khan Junesz térségében vannak bevetve, ahol kihívásokkal teli körülmények között harcolnak, és több tucat terroristát iktatnak ki szemtől-szembe, jelentette hétfőn az Izraeli Védelmi Erők.

A térségben zajló harcok részeként a harcosok a Khan Junesz Dandár egyik parancsnokának háza közelében tevékenykedtek. A harcosok közeli összecsapásba kerültek egy terroristával, aki gránátot dobott rájuk majd késsel futott feléjük. A harcosok tüzet nyitottak rá és megölték. A terroristánál további gránátokat találtak. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

,,Ez a videó szemlélteti az izraeli erők Khan Junesz-i csatáinak természetét, ahogy közelharcot vívnak a terroristákkal és likvidálják őket, valamint légicsapást és tanktüzet irányítanak” – olvasható a hadsereg nyilatkozatában.

Harcok: A 162. hadosztály parancsnoka, Iccik Cohen dandártábornok hétfőn kijelentette, hogy erői fokozzák akcióikat a Gázai övezet északi részén megmaradt hamászos terroristák és infrastruktúra ellen. Az izraeli becslések szerint még több száz Hamasz-operatív tartózkodik Gáza északi részén.

A hadsereg, miután nagyrészt elfoglalta Gáza északi részét, és felszámolta a Hamász harci erejét a térségben, kivonta csapatait és a kisebb razziákra összpontosított, miközben az intenzív harcok az övezet déli részére helyeződtek.

Cohen szerint a szárazföldi offenzíva kezdetén három hadosztályra volt szükség, hogy elérjék Gázaváros központját, „és ez három napba telt nekünk”. Most már csak két dandárra és a parancsnokságuk alá tartozó további erőkre van szükség ahhoz, hogy „másfél órán belül” elérjék ugyanazt a területet.

Északi front: Az izraeli hadsereg hétfő csapást mért a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni posztjaira, válaszolva a terrorcsoport Észak-Izrael elleni támadásaira.

Vadászrepülőgépek és a tüzérség célpontjai között szerepelt egy katonai komplexum Labbunehben, egy parancsnoki központ Dzsebbajnban, valamint épületek Beit Lifben és Baraachitban, ahol a terrorcsoport tagjai gyülekeztek.

A Hezbollah számos észak-izraeli területet támadott rakétáival a nap folyamán, sérülés nem történt. A hadsereg ágyúzással reagált.

Júdea és Szamária: Vasárnapról hétfőre virradóra az izraeli biztonsági erők őrizetbe vettek 33 keresett palesztint a Júdea és Szamária-szerte végzett razziákon.

Az egyik terrorgyanús személyt, akit a Sechem (Palesztin Hatóság területe) melletti 1. számú menekülttáborban tartóztattak le, azzal vádolják, hogy korábban tüzet nyitott a csapatokra.

Október 7. óta az izraeli erők letaróztattak több mint 3000 keresett palesztint Júdea és Szamáriában, közülük több 1350 a Hamászhoz köthető.

UNRWA: Catherine Colonna volt francia külügyminiszter fogja vezetni az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségét (UNRWA) vizsgáló független bizottságot, közölte António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn. A bizottság március végéig nyújtja be az előzetes megállapításait.

Izrael az UNRWA legalább 12 munkatársát vádolta meg azzal, hogy részt vettek a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni mészárlásában. Az ügynökség számos kulcsfontosságú adományozója azóta felfüggesztette a finanszírozásukat.

Kibertámadás: Kibertámadást kíséreltek meg a haifai Rambam Orvosi Központ számítógépes rendszerei ellen.

Az Egészségügyi Minisztérium, az Izraeli Nemzeti Kiberigazgatóság és a Rambam Orvosi Központ jelentése szerint az incidens tegnap este történt, és a kísérletet azonosították és meghiúsították anélkül, hogy a kórház számítógépes rendszereiben vagy általános működésében kár keletkezett volna.

Az incidenst vizsgálják.

Hazai front: Ha hagyják, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter irányítsa az eseményeket a Templom-hegyen és Kelet-Jeruzsálemben, akkor a közelgő ramadán muzulmán szent hónapban a terület „lángba borul”, figyelmeztetett Jáir Lapid ellenzéki vezető Jes Atid pártja heti frakcióülésén a Kneszetben.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

„Kötelességemnek érzem figyelmeztetni a kormányt. Az ország nem áll készen erre. Nincs felkészülés. Nincs terv. Nem folytak megfelelő szintű operatív és politikai megbeszélések. A katasztrófa felé tartunk. Egy újabb katasztrófa felé”.

„Ez az, amit ő [Ben-Gvir] akar, de Izrael Államnak nem erre van szüksége” – mondta Lapid, felszólítva Netanjahu miniszterelnököt, hogy korlátozza Ben-Gvir hatáskörét, és jelöljön ki egy csapatot, amely felügyeli Izrael felkészülését egy komplex időszakra.

Lapid kora este biztonsági tájékoztatót kapott Binjámin Netanjahu miniszterelnöktől.

The post Netanjahu: A háború nem ér véget a Hamász vezetésének megölése előtt, ez beletelik néhány hónapba first appeared on Új Kelet online.