ujkeletlive

Diplomácia – szaúdi normalizáció

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Rijádban találkozott Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel, és megbeszélést folytatott a gázai háború, beleértve a harcok befejezésére irányuló erőfeszítésekre vonatkozóan, – közölte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

Az október hetedikei Hamász mészárlások és a gázai háború kitörése óta immár ötödik regionális útja során, a tervezett célállomás közül elsőként Szaúd-Arábiába érkező Blinken „egy integráltabb régió építéséről” tárgyalt mintegy két órán át, utalva egy izraeli-szaúdi normalizáció lehetőségére, emellett hivatalának közleménye szerint „hangsúlyozta a gázai humanitárius szükségletek kezelésének, és a konfliktus további terjedése megakadályozásának fontosságát.”

A Szimchát Tóra-i támadások következtében a normalizációs erőfeszítések megszakadtak. A közelmúltban a szaúdi vezetés azonban ismét megerősítette, hogy továbbra is érdekelt az Izraellel való kapcsolatok felvételében, ugyanakkor feltételként egy palesztin állam létrehozásához vezető út megteremtését jelölte meg, amit Binjámin Netanjahu miniszterelnök és az izraeliek többsége elutasít.

Közel-keleti útja során Blinken várhatóan még a héten Izraelbe is ellátogat, ahol Netanjahuval és a háborús kabinet tagjaival fog tárgyalni a normalizáció kérdéséről, azt követően, hogy múlt havi hasonló célú jeruzsálemi útja kapcsán hangsúlyozta, miszerint Szaúd-Arábia más arab országokkal egyetemben kizárta részvételét a háború utáni gázai fenntartásban és újjáépítésben a jövőbeli kétállami megoldáshoz vezető út izraeli elutasítása esetén.

Emellett, Miller szerint a felek megvitatták „a regionális feszültségek csökkentésének sürgős szükségességét, beleértve a Vörös-tengeren a hajózás szabadságát, és a jemeni békefolyamat előrehaladását aláásó húti-támadások beszüntetését.”

UNWRA – persona non grata Izraelben

Jeruzsálemben több százan tüntettek az UNRWA palesztin menekültügyi szervezet székhelye előtt, bezárását követelve. Az alapvetően politikai kezdeményezésre meghirdetett demonstráción résztvett Árje King jeruzsálemi alpolgármester, az Otzma Jehudit frakció vezetője Jichák Kroizer, számos politikai aktivista, és szervezet, illetve a Hamász által fogvatartottak hozzátartozói közül sokan.

A jelenlévők felszólították az izraeli kormányt, hogy haladéktalanul lépjen fel a szervezet működésének betiltása végett, amely elmondásuk szerint komoly biztonsági fenyegetést jelent az ügynökség telephelyéhez közeli Ma’alot Dafna, Smuel HaNavi és Ramat Eskol negyedek lakóira.

A tüntetésre azt követően került sor, hogy az október hetedikei mészárlásokban résztvevő, számos alkalmazottra vonatkozó bizonyítékok közzététele után a befizető országok – többek között a fő támogató USA és Nagy Britannia is, felfüggesztette a szervezet finanszírozását. Az UNRWA éves költségvetése 1,2 milliárd dollár, amely főként adományokból származik, a botrányt követően költségvetésének mintegy 75%-át az adományozó országok felfüggesztették.

Eközben az izraeli Leumi bank tájékoztatta az UNRWA szervezet illetékeseit, hogy zárolta bankszámlájukat. A pénzintézet közvéleménye szerint a zárolás azt követően történt, hogy szokatlan tevékenységet azonosítottak, amely beindította a bank kockázatkezelési rendszerein belüli riasztást. Az ügynökség számára küldött indoklás szerint a Leumi kifejtette, hogy az utóbbi időben számos pénzátutalást azonosítottak, melyeknek forrását és végső célállomását a bank nem tudta követni, ilymódon magyarázatot kért az UNRWA képviselőitől, akik nem tudtak kielégítő válasszal szolgálni, ami arra enged következtetni, hogy a szervezet számlájáról származó pénz a gázai övezetben működő terrorcsoportokhoz kerül.

Amikor a valóság felülírja a fikciót

A brit Jewish News hírportálnak nyilatkozó Avi Isszacharoff, a népszerű Fauda sorozat egyik producere arról számolt be, hogy tavaly az új évad lehetséges témái felvetése során a forgatókönyv írók egy olyan összeesküvést javasoltak, miszerint a Hamász terroristái áttörve a gázai határt átveszik az irányítást egy izraeli kibuc felett.

Srácok, mekkora az esélye annak, hogy terroristák tucatjai jutnak el a határhoz, és semmi jele nem lesz a hadseregnek?” – emlékezett vissza Isszacharoff, de a producerek az ötletet irreálisnak tartották a valós élethez képest, mondván „biztosan megölnék őket, mielőtt a közelükbe érnének.”

Továbbá hangsúlyozta, hogy a Hamász október 7-i támadása, felülírta a tavaly kidolgozott eredeti terveiket „amit írtunk, teljesen irrelevánssá vált,” – tette hozzá, majd elmondta, hogy a történtek miatt bizonyos értelemben újra ki kell találni a sorozatot, ahogyan bizonyos szempontból Izraelt is újra fel kell találni – „új hadseregre, új kormányra, új miniszterelnökre van szükségünk, mert Izraelt újjá kell építeni.”

Isszacharoff elmondása szerint még mindig megdöbbenti, hogy az egész ország (saját magát is beleértve) mennyire tévedett a terrorszervezet által jelentett veszélyt illetően – „nehéz megmagyarázni, hacsak nem egy szóval gondolunk a Hamásszal szembeni politikára – megfékezés. 

A fekete szombat mészárlásait, nők megerőszakolását, és a túszok elhurcolását illetően azt mondta, „az egész ország egyfajta poszttraumás nemzeti jelenségben van jelenleg. Nem hiszem, hogy lenne olyan izraeli, aki ne ismerne valakit, akit vagy megöltek, vagy elraboltak október 7-én, vagy azóta,” – mondta utalva saját kollégáira, és barátaira, mint a stáb tagja Matan Meir, aki novemberben esett el, és Idan Amedi, a sorozat egyik színésze, aki súlyosan sebesült a harcok során.

Végezetül bírálta azokat a nyugati Hamász-támogatókat, akik megpróbálják megmagyarázni az erőszakot.

Nem tudok felülkerekedni azon, milyen tudatlanok ezek az emberek,” – reagált a világ azon reakcióira, hogy „szerintük, megérdemeltükamikor azt mondják, hogy Szabad Palesztina, vajon megértik-e, hogy a Hamász egy diktatúra, amely erőszakkal foglalta el Gázát? Hogy megöltek 160 Fatah-tagot? Hogy arra kényszerítik az embereket, hogy a saría törvényt kövessék?”

Most már rájöttünk, hogy nem számít, mi történik, még ha a Hamász izraeliek ezreit mészárolja is le, ezeket az embereket, ezeket a ‘jó’ embereket nem érdekli. Végeredményben nem lehet ezt másnak tekinteni, mint antiszemitizmusnak. Ez tiszta antiszemitizmus. Szóval, elnézést a kifejezésért, de b***ák meg.”

The post Reggeli hírek – diplomácia, és amikor a valóság felülírja a fikciót first appeared on Új Kelet online.