Avi/ujkelet.live

A háború 123. napja: Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a Hamász terrorszervezet vezetői, köztük Jechíje Szinwar, szökésben vannak, és egyik rejtekhelyről a másikra költöznek.

,,Nem katonai hadjáratot folytat, hanem a személyes túlélésért küzd” – állította Gallant. ,,Az Izraeli Védelmi Erők üldözi a föld felett és a föld alatt”.

,,Koordinálási nehézségek vannak a Hamász Gázán kívüli és Gázán belüli képviselői között. A Hamász nem siet válaszolni [a fogolycserére), a rá nehezedő zűrzavarok és nyomás miatt” – állította Gallant.

Az izraeli hírszerzés úgy véli, Szinwar és a Hamász más vezetői, köztük a katonai szárny vezetője és helyettese Mohammed Deif és Marwan Issza, a háború korai szakaszai óta a dél-gázai Khan Juneszben bujkálnak.

  • Az izraeli különleges erők egységei hetek óta Khan Junesz alagútjaiban működnek, hogy elkapják a Hamász vezetőit.
  • Az izraeli hadsereg nemrégiben behatolt a Hamász stratégiai alagútrendszerének központi helyeinek többségébe a város alatt.
  • Ez a fejlemény vezetett ahhoz a feltételezéshez az izraeli hadseregben, hogy egyre közelebb kerülnek Szinwarhoz.

Gallant továbbá megismételte, hogy, „a Hamász terroristáinak mintegy fele meghalt vagy súlyosan megsebesült”.

Izrael korábban azt mondta, hogy több mint 10 000 Hamász-operatívot ölt meg Gázában.

Hanije: A háború tetőpontján a Hamász terrorszervezet politikai szárnya vezetőjének, Iszmáil Hanijének rokonai, akiknek egy része izraeli állampolgár, kórházba kerültek és életmentő kezelésben részesülnek a beersevai Szoroka Kórházban, jelentette este a 13-as csatorna.

Hanijeh testvérei Tel Sevában élnek a Negevben, egyik unokahúga pedig az elmúlt napokban szült a Szoroka Kórházban. A baba koraszülött, és az intenzív osztályon kezelik, a napokban az orvosi csapat megmentette az életét.

Az egészségügyi személyzet számára ez egyáltalán nem könnyű helyzet, tekintve a Hamász Dél-Izraelben elkövetett mészárlásaira és arra, hogy a terrorszervezet hónapok óta izraeli túszokat tart fogva a Gázai övezetben nehéz körülmények között, orvosi ellátás nélkül. Másrészt a kórház tisztában van vele, hogy kötelességük gondoskodni a páciensről, hiszen a baba izraeli állampolgár.

Hadgyakorlat:

Tegnap este az Izraeli Védelmi Erők egy olyan forgatókönyvre gyakorlatozott, mely szerint zsidók elrabolnak egy palesztint, válaszul egy kisbaba meggyilkolására egy kődobálós terrortámadás során a szamáriai Kedumim közelében.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint a helyszínen tartózkodó katonák lázongtak, de a hadsereg tagadta, hogy lettek volna olyan katonák, akik tiltakozásul leléptek a gyakorlatról.

„Több mint száz különböző forgatókönyvet gyakoroltak, beleértve szélsőséges forgatókönyveket is” – nyilatkozta a hadsereg, ugyanakkor elismerte, hogy hiba volt „ellenség” feliratú mellényeket használni.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter elítélte az incidenst.

The post Szinwar nyomában, szokatlan forgatókönyv és Hanije rokonai izraeli kórházban first appeared on Új Kelet online.