Avi/ujkelet.live

A háború 123. napja, déli front: Az izraeli hadsereg egy éjszakai légicsapás során a közép-gázai Deir al-Balahban megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristáját, aki részt vett a Nir Oz kibuc elleni október 7-i támadásban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

Videó a likvidálásról:

A hadsereg továbbá közölte, hogy folytatódtak a harcok a Hamász terrorszervezet operatívjai ellen a föld felett és alatt a dél-gázai Khan Juneszben, valamint a rajtaütések végrehajtása az övezet északi és középső részein.

Az elmúlt nap során a katonák több tucat terroristát öltek meg, és mintegy 80 terrorgyanús személyt fogtak el Khan Junesz nyugati részén, köztük több részt vett az október 7-i mészárlásban.

Diplomácia: Stéphane Séjourné francia külügyminiszter hétfőn Izraelbe látogatott, ahol magas rangú politikai vezetőkkel tárgyalt. A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint a külügyminiszter üzenetekkel érkezett, melyek a franciák részvételével kapcsolatos két, Izrael számára égetően fontos fronton.

Kollégájával, Iszráel Katz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen felmerült a 19 napja a Gázai övezetbe szállított gyógyszerek kérdése. Bár Franciaország garantálta a megállapodás megkötésekor, hogy bizonyítékokat fognak bemutatni arra vonatkozóan, hogy a Gázában fogva tartott izraeli túszok valóban megkapták a gyógyszereket, a gyakorlatban erre még nem került sor.

Katz miniszter azt kérte, hogy Franciaország gyakoroljon nyomást a háborúzó felek között közvetítő Katarra a bizonyítékok ügyében. A teremben jelenlévő források szerint a francia külügyminiszter azt válaszolta, hogy országa már dolgozik az ügyön, és kijelentette, hogy ,,ha kiderül, hogy a gyógyszer nem jutott el a túszokhoz – annak súlyos következményei lesznek”.

Franciaországban tisztában vannak azzal, hogy a közel-keleti folyamatok befolyásolása terén szerzett presztízsük is kockán forog.

Libanon: A francia külügyminiszter Emmanuel Macron elnök közvetlen üzenetét is magával hozta az északi határnál a Hezbollah terrorszervezettel formálódó front kapcsán, mondván, minden jövőbeni libanoni politikai megoldásban Franciaországnak központi szerepet kell játszania. Ez Amos Hochstein amerikai különmegbízott látogatásának és a franciák azon aggodalmának hátterében történik, hogy jelenleg az egyetlen csatorna Izraellel az amerikaiakkal van.

Miután a francia külügyminiszter a teremben hallotta, hogy ha nem születik diplomáciai megoldás – Izraelnek nem lesz más választása, mint katonailag intézkedni Libanonban, beszélgetőpartnereinek a következőt mondta: ,,Ha háború tör ki Izrael és a Hezbollah között, Franciaország kénytelen lesz kimenteni mintegy 20 ezer ott élő francia állampolgárt. Más szóval: Fontoljátok meg minden lépéseteket”.

Fotók a déli és az északi frontról:

Júdea és Szamária: Terroristák délelőtt tüzet nyitottak egy házra Meirav kibucban, közölte az Izraeli Védelmi Erők. Sérülés nem történt, de kár keletkezett a házban.

A közelben lévő izraeli biztonsági erők tűznyitással válaszoltak a lövések forrására irányítva.

A csapatok átfésülik a területet és hajtóvadászatot indítottak a terroristák után.

Hazai front: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint a szefárd ultraortodox Sasz párt elnöke, Arje Deri, a Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz, Joáv Gallant védelmi miniszter és a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter támogatják Jáir Lapid ellenzéki vezető felvételét a kormányba, és intézkedésre kérik Netanjahut a kérdésben.

A kettejük között hétfőn lezajlott találkozón Lapid megismételte a kormányhoz való csatlakozási ajánlatát, Netanjahu azonban továbblépett, és nem tárgyalt róla Lapiddal. A kormány vezető tisztségviselői szerint ,,az új [fogolycsere] megállapodás körül lehetőség nyílik a kormány kiterjesztésére és egy széles körű egységkormány létrehozására, de Netanjahu és tanácsadói félnek a Lapiddal való összeállástól”.

Lapid a találkozóról távozva a következőt nyilatkozta a sajtónak: ,,Megmondtam a miniszterelnöknek, hogy nem érdekelnek a tárcák, voltam külügyminiszter, pénzügyminiszter, miniszterelnök is, csak egy dolog érdekel – a túszok hazahozatala. És ha szüksége van tőlem bármiféle védőhálóra – belépve a kormányba, kívülről, bármilyen módon – csak szóljon. Mert a legfontosabb dolog: a túszok hazahozatala”.

The post Likvidálás Gázában, francia kapcsolatok és politika a túszok és a Hezbollah ügyében first appeared on Új Kelet online.