Avi/ujkelet.live

A háború 123. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 30 éves David Sakuri őrnagy Rehovotból, a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóaljábak egyik helyettes parancsnoka, elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 226-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Riport: Izraeli hírszerző tisztek arra a következtetésre jutottak, hogy a Hamász terrorszervezet és szövetségesei által október 7-én elrabolt 136 túsz közül legalább 32 meghalt a háború kezdete óta, derült ki a The New York Times által áttekintett titkos értékelésből. A riport négy katonai tisztviselőt idézve azt állította, hogy a 32 túsz családját, akiknek halálát megerősítették, értesítették. Továbbá a hadsereg olyan meg nem erősített hírszerzési adatokat is vizsgál, amelyek arra utalnak, hogy legalább 20 másik túszt is megölhettek.

A 32 halott magasabb, mint bármely korábbi szám, amelyet az izraeli hatóságok nyilvánosságra hoztak a halott túszokról. Az izraeli hadsereg az egyik megkeresésre válaszolva közölte, hogy a halottak többségét október 7-én ölték meg.

A Túszok and Eltűntek Családjainak Fóruma este közölte: ,,A rendelkezésünkre álló hivatalos adatok szerint 31 áldozat van. A cikk megjelenése előtt az összekötő tisztek hivatalos üzenetet küldtek az elhurcoltak családjainak, hogy a helyzetértékelést tekintve nincs változás.”

Déli front: Az Egoz kommandós egység a dél-gázai Khan Juneszben egy ház egyik szobájában egy ENSZ-mellényt, a másikban pedig egy géppuskát talált.

Az Egoz csapat parancsnoka videós körutat tett a házban, megmutatva, hol találták meg a katonák az ENSZ-mellényt és a fegyvert.

,,Itt egy ruhaszekrény látható… és itt pedig egy ENSZ-mellény – mondja a hadnagy a videóban.

Az emeletre tartva a parancsnok belép egy hálószobába, amit a csapatok korábban átvizsgáltak, és kinyit egy szekrényt és előveszi a géppuskát.

„Itt találtuk a géppuskát, a Hamász által használt Kalasnyikov géppuskát” – mondja.

A hadsereg továbbá videókat tett közzé, bemutatva az elmúlt napokban a 98. hadosztály csapatainak nyújtott közvetlen légi támogatást a terroristák likvidálásához Khan Junesz területén.

Videó: Felvételek arról, hogy a Hamász rendőrei megverik a gázaiakat az övezetben, miközben a háttérben lövések hallatszanak.

Északi front: Két katona könnyebben megsebesült egy libanoni rakétatámadásban reggel Margaliot közelében. A Hezbollah terrorszervezet reggel 8 óra körül vállalta magára a támadást, mondván, hogy egy katonai posztot vettek célba. Az izraeli hadsereg ágyúzással reagált, majd további légicsapásokat hajtott végre a terrorszervezet posztjai ellen.

A Hezbollah később újabb támadásokat hajtott végre a hadsereg posztjai ellen Ros Hanikra és Margaliot közelében. Sérülés nem történt.

A hadsereg a nap másik felében légicsapásokat hajtott végre Dél-Libanonban. Labbunehben, Dzsabal Blatban és Hulában megfigyelőállomásokat és a terrorcsoport által használt egyéb infrastruktúrákat támadtak.

A hadsereg nyilatkozata megjegyzi, hogy a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák északon téves riasztásnak bizonyultak.

Szamária: A hadsereg szerint a 8109. zászlóalj tartalékosai kedden agyonlőttek egy terroristát, aki egy Sechem (Palesztin Hatóság területe) melletti katonai poszthoz közeledett. A terroristát megölték, mielőtt tüzet nyitott volna.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A terrorista lőfegyverét és a nála talált kést lefoglalták, és vizsgálat céljából átadták a biztonsági szolgálatoknak.

Diplomácia: Javier Milei argentin elnök kedden Izraelbe érkezett, és îgéretet tett, hogy országa nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti.

Délután az elnök látogatást tett a Siratófalnál, ahol láthatóan elérzékenyült.

A Hamász „határozottan elítélte” Milei elnök tervét, hogy a nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetni.

A terrorcsoport azt mondta, hogy a lépést „palesztin népünk földjéhez fűződő jogainak megsértésének” és „a nemzetközi jog szabályainak megsértésének” tekinti.

Hazai front: Miután jobboldali miniszterek és helyi vezetők haragjukat fejezték ki az izraeli hadsereg telepesek által végrehajtott emberrablást szimuláló gyakorlata miatt, Binjámin Netanjahu miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben „válaszokat és egy belső vizsgálatot” követelt az ügyben.

„Ez a fiktív forgatókönyv a valóságtól elrugaszkodott, nem helyénvaló, és igazságtalanság a telepesek teljes és értékes közösségével szemben egy olyan időszakban, amikor sokan közülük keményen harcolnak, sőt elesnek Izrael védelme során” – mondta Netanjahu. „Nem vagyok hajlandó elfogadni az ilyen szívtelenséget a júdeai és szamáriai testvéreinkkel szemben.”

A gyakorlat egyik forgatókönyve szerint zsidók elrabolnak egy palesztint, válaszul egy kisbaba meggyilkolására egy kődobálós terrortámadás során a szamáriai Kedumim közelében. A gyakorlaton több katona mellényt viselt, amely mint „ellenséges erő” jelölte meg őket, ami bevetett intézkedés a hadgyakorlatokon. Az izraeli hadsereg később elnézést kért, amiért a gyakorlaton a magukat telepesnek kiadó katonákat az ellenség haderejeként jelölte meg,

The post 226, Hamász-erőszak, NYT-riport, az argentin elnök és a Siratófal first appeared on Új Kelet online.