ujkeletlive

Bukásra ítélt túszalku?

Az október hetedikei mészárlások és a foglyok elhurcolása négy hónapos évfordulójának küszöbén, és egy hetes hallgatás után, a Hamász kedden továbbította válaszát a párizsi túszmegállapodás keretrendszerét tartalmazó javaslatra, és állítólag fenntartja az állandó tűzszünetre, illetve a nagyszámú terrorista elengedésére vonatkozó követelését az izraeli túszokért cserébe, ami Izrael számára elfogadhatatlan.

A héber média által idézett Hamász- közlemény szerint, bár részleteket nem közölt, a terrorszervezet úgy véli, hogy „pozitív szellemben válaszolt, biztosítva az átfogó és teljes tűzszünetet, véget vetve a népünk elleni agressziónak, biztosítva a segélyt, a menedéket és az újjáépítést, feloldva a Gázai övezet ostromát, és elérve a fogolycserét.”

Az úgynevezett párizsi javaslat, amelyet izraeli, amerikai, katari és egyiptomi magasrangú tisztviselők január végén dolgoztak ki – és állítólag Jeruzsálem elfogadott, a 136 túsz fokozatos szabadon bocsátásáért cserébe számos palesztin biztonsági fogoly kiengedését, illetve a harcok hosszabb szünetelését biztosítja. A keretegyezmény, amely eleve további tárgyalásoktól teszi függővé a tűzszünet időtartamát, illetve az Izrael által szabadon bocsátandó biztonsági foglyok számát és minőségét, amennyiben létre is jött volna a Netanjahu-koalíció felbomlását veszélyeztetné, a Hamász által küldött válaszjavaslat pedig teljes mértékben elfogadhatatlan.

Joe Biden amerikai elnök kissé túlzásnak nevezte a terrorszervezet ellenjavaslatát, megjegyezve, hogy a tárgyalások még folytatódnak, eközben az izraeli Miniszterelnöki Hivatal közleményben erősítette meg, miszerint „a Hamász válaszát a katari közvetítő továbbította a Moszadnak. Részleteit a tárgyalásokban részt vevő valamennyi fél alaposan tanulmányozni fogja.”

A túszok hozzátartozói részéről közvetített nyomás ellenére, Binjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány megbuktatásával fenyegetőző koalíciós partnereivel a háttérben, korábban többször is megerősítette, hogy nem áll szándékában bármi áron egyezséget kötni a fogvatartottak kiszabadítására, hangsúlyozva „a háború nem ér véget a Hamász feletti teljes győzelem nélkül.”

Ilymódon, a héber médiában megjelent riportok szerint Izrael minden bizonnyal nemet fog mondani az ellenjavaslatra, mondván – „a Hamász válasza azt jelenti, hogy elutasítja az alkut,” – idézett egy magas rangú izraeli tisztviselőt a 12-es csatorna, míg a Kan közszolgálati műsorszolgáltató meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva hasonló hírekkel szolgált, azaz Izrael „nem fogad el semmilyen feltételt a háború befejezésére vonatkozóan.”

Ezzel szemben a Reutersnek nyilatkozó Ghazi Hamad, a Hamász vezető tisztségviselője, azt nyilatkozta, hogy minél több Izrael által bebörtönzött terrorista szabadon bocsátására törekednek.

Netanjahu megpróbálja elhitetni mindenkivel, hogy győzelmet aratott, vagy fog aratni, hogy megőrizze kormánykoalícióját,” – mondta Hamad, hozzátéve, hogy a Hamásznak időbe telt a válasz kidolgozása, mivel „sok  kérdés nem volt világos, vagy kétértelmű.”

Eközben, a kormány elutasítása ellen egyre inkább fellépő fogvatartottak hozzátartozói ellentmondásos hírekkel szembesülnek azzal kapcsolatban, hogy az övezetbe hurcolt szeretteik egyáltalán életben vannak-e még. Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn megerősítette, hogy a Gázában fogva tartott 136 túsz közül legalább 31 már nem él, miközben a The New York Times szerint további 20 halottról tudnak, amit a hadsereg nem erősített meg.

Mindezen várható fejlemények ellenére ellenére Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani katari miniszterelnök szerint Doha optimizmusának adott hangot, miután megkapta a terrorcsoport pozitív válaszát. Al Thani, a régióba a háború kitörése óta ötödik alkalommal érkező Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel közösen összehívott dohai sajtótájékoztatón elismerte ugyan, hogy „a válasz tartalmaz néhány megjegyzést,” de általában véve pozitívnak értékelte.

Blinken elmondása szerint Washington felülvizsgálja a választ, és hogy szerdai látogatása során izraeli tisztviselőkkel is megvitatja a Hamász javaslatát.

Még sok munka vár ránk, de továbbra is hiszünk abban, hogy a megállapodás lehetséges, sőt elengedhetetlen,” – tette hozzá.

A dohai állomás volt a harmadik az öt közül, amelyet Blinken érintett. Kedden Kairóban találkozott Abdel Fatah el-Szíszi egyiptomi elnökkel, hétfőn pedig Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel tárgyalt Rijádban. Tegnap késő este érkezett útjának utolsó állomására Izraelbe.

Szaúdi normalizáció

Blinken közel-keleti utazásának célja, hogy előmozdítsa a túszalkut, amely az amerikai kormány szerint összefügg az izraeli vezetés háborúval kapcsolatos politikájával, mivel a fogolycsere alapját képező hosszabb tűzszünet átmenetet képezhet a háború befejezése, a gázai humanitárius válság kezelése, a másnap után a területet kormányzó személyekre vonatkozó tervezés beindítása, valamint új regionális szövetségek létrehozása érdekében, és nem mellesleg az iráni fenyegetés leküzdéséhez.

Mindezen célokat Washington a szaúdi normalizációval együtt szeretné előmozdítani. Blinken a dohai sajtótájékoztatón elmondta, hogy bin Szalmán hétfői rijádi találkozójukon megerősítette az Izraellel való kapcsolatok iránti érdeklődését, amit a gázai konfliktus lezárásához, és egy palesztin államhoz vezető út bejelentéséhez kötött.

A szélesebb körű regionális kezdeményezések amerikai előmozdítását illetően, Blinken újságírói kérdésekre ugyan nem bírálta közvetlenül Binjámin Netanjahu miniszterelnök és kormánya politikáját, de megjegyezte, hogy Izrael vezetőinek „nehéz döntéseket” kell majd meghozniuk.

Eközben, a tegnap este a szaúdi külügyminisztérium nyilatkozatban közölte, hogy a rijádi vezetés elutasítja a normalizálást Izraellel a gázai háború befejezése, és a palesztin állam létrehozásáról szóló izraeli megállapodás nélkül.

A bejelentés válasznak tekinthető John Kirby, a Fehér Ház sajtótitkárának tegnap esti sajtótájékoztatón tett megjegyzéseire, miszerint az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizálási tárgyalásoknak nincs közük a gázai tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekhez.

Gantz – az izraeli nép ennél többet érdemel

Beni Gantz [Nemzeti Egység] a háborús kabinet minisztere kedd esti sajtótájékoztatóján bár kerülte a nevek említését, úgy tűnt, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök és koalíciós partnerei ellen szólva elítélte azokat a kormánytagokat, „akik megosztó diskurzust folytatnak a Kneszetben, akik a kabinet üléseit a hadsereg elleni támadásokká változtatják, akik a tévéstúdiókat ellenségeinkhez hasonlítják, azokhoz, akik megölték fiainkat és lányainkat.”

Válság idején közszereplőnek lenni nagy felelősség. Felszólítok mindenkit a politikai térkép minden oldaláról, hogy mielőtt megszólalnak, gondoljanak egy pillanatra a katonákra és a túszokra, gondoljanak arra, hogy hová jutottunk, és miért. Izrael polgárai ennél többet érdemelnek tőlünk,” – tette hozzá.

Gantz mindenek előtt köszönetet mondott a tartalékosoknak, mondván „nincs még egy olyan ország a világon, ahol fiatalok repülőre szállnak, hogy visszatérjenek Izraelbe, elhagyják vállalkozásaikat, elhagyják családjukat, és órákon belül megérkeznek a harctérre. Először is szeretnék köszönetet mondani az egész izraeli nép nevében annak a több százezer tartalékosnak, akik közül néhányan már felszabadultak, néhányan pedig még mindig a frontvonalon vagy a hazai parancsnokságon vannak,” – kiemelve, hogy a tartalékosok és családjaik megérdemlik a tiszteletet, hogy köszönetet mondjunk nekik, ugyanakkor megérdemlik, hogy gondoskodjunk róluk, mivel a nemzeti prioritásoknak itt kell kezdődniük.

Továbbá, a foglyokkal kapcsolatban hangsúlyozta – „ezekben a napokban azon dolgozunk, hogy elősegítsük túszaink visszatérésének tervezetét. Ez a katonai nyomásnak, az életre vágyó társadalomként való rugalmasságunknak, és az általunk hozott politikai intézkedéseknek köszönhető, beleértve a túszok kedves és bátor családjainak bevonását,” – mondta hozzátéve „a túszok visszatérése győzelmünk szerves része, és nem helyettesíti a Hamász fenyegetésének megszüntetésére irányuló kötelességünket. Ha elérjük ezt a célt – az egy lépés lesz a győzelem felé vezető úton.”

Emellett, Gantz úgy véli – „ezekben az időben nem helyes az információk kiadása ellenségeinknek, megemlítve vörös vonalainkat, amelyek vannak. Még a barátaimnak, és nekem is vannak ilyenek. Zárt ajtók mögött tartjuk őket, hogy ne ártsunk az általános erőfeszítésnek, és hogy biztosítsuk a jó tervet, még ha az fájdalmas is. Amikor lesz egy konszolidált terv – teljes átláthatósággal fogjuk bemutatni a nyilvánosságnak, és a kormány jóváhagyja majd.”

A gázai harcokat illetően, Gantz kijelentette „a célzott” szakaszba léptünk. Ez nem feltétlenül kevésbé intenzív – de célorientált. És ha kell, fokozzuk a harcokat. Khan Junesz, a terroristák fővárosa körül van véve – vannak, akik kimennek, de bemenni senki sem megy be. Ugyanez a helyzet a Gázai övezet északi részén is. Hamarosan elérjük Rafát és minden olyan helyet, ahol a Hamász terroristái tartózkodnak. Az ország északi részén is folytatjuk a harcokat, amíg a lakosok biztonságban vissza nem térnek. A hadsereg az elmúlt hónapokban bebizonyította, hogy minden küldetésre tudja a megoldást.”

Az övezetbe irányuló segélyszállítással kapcsolatban egy olyan vázlat előmozdítását tartja fontosnak, amely szerint az élelmiszereket a Hamásszal kapcsolatban nem álló nemzetközi szervezeteken keresztül szállítják Gázába, még akkor is, ha ez a mennyiségek leállítását vagy csökkentését igényli. Gantz lehetségesnek tartja a teherautók bejutásának engedélyezését Gáza északi részéből, illetve bármilyen más „megoldást feltéve, hogy nem érinti a Hamászt.”

A továbbiakban Gantz elismerte, hogy Izrael Állam folyamatban van a Szaúd-Arábiával, és más arab országokkal kötött normalizációs megállapodások előmozdítása érdekében. Megjegyezve, hogy a tárgyalásokat a zsidó állam legfőbb szövetségese az USA támogatja, és ezen folyamatban „közvetlenül részt veszek. Ez megerősíthet bennünket Iránnal és partnereivel szemben, és segíthet olyan mérsékelt elemek bevonásában is, amelyek lehetővé teszik a Hamász uralmának megszüntetését Gázában, és egy olyan uralomra való felváltását, amely nem folytat terrorizmust, és nem nevel a terrorizmusra. Az Ábrahám Megállapodás kiterjesztése regionális siker lesz, amit a Hamász október 7-én igyekezett megakadályozni. A megoldás része lehet, és egy lépés a győzelem felé vezető úton.”

Gantz, ugyanakkor hangsúlyozta a túszok élve történő hazahozatala érdekében tett erőfeszítéseket, majd megjegyezte, hogy a következő hetekben Jad Mordechaiba költözik.

Biztos vagyok benne, hogy sok jó szomszédunk lesz, és hogy ebből a tragédiából – mindannyian erősebben és együtt fogunk fejlődni,” – tette hozzá, majd nyugat-Negev lakosaihoz és vezetőihez fordulva azt mondta „a hadsereg azért van bevetve, hogy megvédjen mindenkit a határ mentén. Megengedjük minden egyes lakosnak és közösségnek, hogy eldöntse, mikor tér haza a védelmi minisztérium irányelveinek megfelelően, amelyet én és az egész politikai vezetés támogat. Mi vagyunk a felelősek ezért.”

Gantz nyilatkozata után a Likud azonnal támadást indított – „Binjamin Netanjahu miniszterelnök a végső győzelmünkért küzd. Bárki, aki azt hiszi, hogy a Palesztin Hatóság tisztviselőinek a Gázai övezetbe való bevonása legyőzi a Hamászt, téved. A mi végső győzelmünket nem helyettesíti.”

The post Reggeli hírek – bukásra ítélt túszalku? – a Jad Mordechaiba költöző Beni Gantz szerint az izraeli nép ennél jobbat érdemel first appeared on Új Kelet online.