Avi/ujkelet.live

A háború 125. napja: A Hezbollah terrorszervezet két tagja csütörtökön életét vesztette, amikor dróncsapás célpontjává vált járművük a dél-libanoni Nabatieh városában, a Litani folyótól északra, jelentette az arab média.

A szaúdi Al-Hadath csatorna jelentése szerint a megtámadott autóban hárman ültek, közülük kettőt kórházba szállítottak kezelésre.

Körülbelül fél órával a támadás előtt a Hezbollah terrorszervezethez kötődő Al-Manar csatorna izraeli Hermes 450 és Hermes 900 drónok jelenlétéről számolt be a terület felett.

Az Al-Hadath csatornán előzetes információk alapján közölték, hogy az egyik halott Abbász al-Debsz, a Radwan erők Khiam falu régiójának parancsnoka volt. Ez az a terület, ahonnan ma páncéltörő rakétákat lőttek ki Kirjat Smonára.

  • A Radwan haderő a Hezbollah elit egysége, célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.

A likvidálást a Hezbollah még nem erősítette meg.

Hivatalos: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen Dél-Libanonban, köztük egy fegyvereket szállító teherautóra.

A vadászgépek egy, a terrorcsoport által használt épületet és más infrastruktúrát bombáztak Khiam, Nabatieh és Kfarhamam közösségekben.

Korábban Libanonból több rakétát lőttek ki, a tüzérség válaszul célba vette az indítóhelyeket..

Továbbá az izraeli légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, amely korábban behatolt Izrael légterébe, számos közösségben aktiválva a drónbehatolási riasztásokat.

Figyelmeztetés: Az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy figyelmeztette a Hezbollah terrorcsoportot, mondván, hogy több száz izraeli vadászgép áll készen, hogy támadást hajtson végre.

,,A Hezbollah továbbra is fizetni fog a rendszereit érő veszteségekkel. Több tucat légi jármű van bevetve Dél-Libanon egén, és amint kiadják a parancsot, a tucatokból százak lesznek, amelyek perceken belül végrehajtják a küldetést” – mondta Bar a légierő zártkörű konferenciáján.

A konferencia során magas rangú tisztek összefoglalták a légierő közelmúltbeli tevékenységét a Gázai övezetben zajló háború közepette, és bemutatták a 2024-es terveket, amely várhatóan a harcok éve lesz, jelentette a média.

Visszatérő: Az izraeli hadsereg egyik magas rangú tartalékos tisztjét, akit felfüggesztettek miután felszólalt egy januári kormányellenes tüntetésen, az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy jóváhagyásával visszahelyezték.

A tiszt, Joram Buszkila alezredes Tel-Avivban teljesít szolgálatot Izrael védelmi főhadiszállásán. A háború kezdete előtt Buszkila, aki korábban helikopterpilótaként szolgált, aktívan részt vett a Binjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának igazságszolgáltatási átalakítása elleni tiltakozó megmozdulásban, amely során bejelentette, hogy tiltakozásul felfüggeszti tartalékos szolgálatát.

A Hamász október 7-i mészárlása után azonban visszatért a hadsereg szolgálatába, és parancsnokai elégedettek voltak teljesítményével.

Távozó: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint a Katonai Hírszerzés egyik középszintű, őrnagyi beosztású tisztje tegnap közölte parancsnokaival: ,,Vállalom a felelősséget az október 7-i kudarcban játszott szerepemért, és szolgálati jogviszonyom megszüntetését kérem”.

A fejlemény önmagában is jelentős esemény, de további, sokkal nagyobb volumenű lemondások kezdete is lehet.

Hazai front: Mose Gafni haredi képviselő szembehelyezkedett Jichák Goldknopf lakásügyi miniszter megjegyzéseivel, mondván, hogy a kormány tagjait igenis terheli a felelősség az országban kialakult helyzetért a Hamász elleni háború közepette. Gafni a Degel Hatora frakció vezetője a Goldknopf vezette Jahadut Hatorában.

„Mindannyiunkat felelősség terhel, még ma is” – mondta Gafni. „Bárki, aki azt mondja, hogy a helyzet jó – a helyzet nem jó! A kormányban dolgozó kollégáimhoz hasonlóan engem is felelősség terhel.”

  • Goldknopf a Kikar Hasabbat ultraortodox hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egyetlen kormánytag sem mond le a Hamász terrorszervezet elleni gázai háború után.
  • „Nem látok senkit, aki lemondott volna, kinek rossz ez? 64 [kormány]tag van, vannak minisztériumok, minden működik, és van egy szervezett költségvetés” – mondta Goldknopf.
  • ,,A háború másnapján a kormánynak buknia kell? – kérdezte. ,,Mi köze a kormánynak a háborúhoz?”

Gafni visszautasította a kormány minisztereinek és törvényhozóinak a közelmúltban Gáza betelepítésére irányuló felhívásait is.

„Egyáltalán nem hiszem, hogy Gázába kéne mennünk” – mondta. ,,Itt, Galileában, Karmielben kellene építkezni”.

Goldknopf részt vett a közelmúltban a gázai zsidó telepek újjáépítését szorgalmazó konferencián.

Túszok: A Gázában lévő túszok családjai csütörtök este Tel-Avivban elzárták a Menachem Begin utcát a hadsereg főhadiszállása előtt.

A hídról egy hatalmas táblát lógattak le, amelyen a következő állt: ,,Megállapodás vagy halálos ítélet!”

The post Likvidálás Libanonban, visszatérők és távozók, és felelősség first appeared on Új Kelet online.