ujkeletlive

Diplomácia

Washington

„Én azon a véleményen vagyok, mint tudják, hogy a gázai válaszlépések végrehajtását az övezetben túlzásba vitték,” – mondta újságírók előtt Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban, hozzátéve, hogy keményen dolgozik a harcok tartós szüneteltetése, és annak érdekében, hogy elősegítse a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást, illetve további humanitárius segélyek bejutását az övezetbe.

A nyilatkozat nem sokkal azt követően történt, hogy a titkos dokumentumokat kezelő amerikai bizottság közzétett döntése szerint ugyan nem emelt vádat az ügyben Biden ellen, de a jelentés hangsúlyozta memóriazavarait, majd a sajtótájékoztatón az elnök bár azt állította nincs gondja az emlékezés téren, tévesen Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi vezetőt Mexikó elnökének nevezte.

Rengeteg ártatlan ember éhezik, rengeteg ember van bajban és haldoklik. És ennek véget kell vetni,” – tette hozzá, megjegyezve, hogy próbálta mind az egyiptomi mind az izraeli kormányfőt meggyőzni a segélyszállítmányok beengedésére. 

Biden megjegyzései Antony Blinken amerikai külügyminiszter néhány órával korábbi izraeli látogatásán elhangzottakkal van összhangban. Blinken elmondása szerint az Izrael által állítólag elfogadott párizsi túszalku-tervezetre a Hamász által küldött ellenjavaslat tartalmaz néhány nem-kezdetnek tekinthető pontot, de további tárgyalások során nem zárta ki a megállapodás elérését, és megígérte – „addig fogunk fáradhatatlanul dolgozni, amíg el nem érjük ezt a célt.”

A továbbiakban Blinken nem titkolt kritikát fogalmazott meg a gázai háború civiláldozataival kapcsolatban.

„Az izraelieket október 7-én a legszörnyűbb módon dehumanizálták. A túszokat azóta is minden nap dehumanizálják. De ez nem adhat engedélyt mások dehumanizálására,” – tette hozzá tolmácsolva a Fehér Ház aggodalmait a civilek veszteségek száma, és a háború alatt kialakult humanitárius helyzet miatt.

Binjamin Netanjahu miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva, szintén szerdán elutasította a Hamász téveszmés feltételeit a lehetséges túszmegállapodásra vonatkozóan, ismét azzal érvelve, hogy kizárólag gázai katonai nyomással lehet elérni az övezetben fogvatartottak szabadon bocsátását elérni. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy közölte az amerikai külügyminiszterrel, miszerint „Izrael karnyújtásnyira van az abszolút győzelemtől,” illetve „a Hamász veresége az egész szabad világ győzelme lesz,” hozzátéve a háború megnyerése mindössze hónapok kérdése.

A terrorszervezet által javasolt tervezet:

  • az első szakasz – 45 nap: A nem katonai hátterű túszok szabadon bocsátásáért cserébe az Izraeli Védelmi Erők kivonul a Gázai övezet lakott területeiről. Mindkét oldalon minden harci művelet megszűnik, beleértve a légi tevékenységet és a hírszerzést is. Ezenkívül a Hamász közvetett kapcsolatokat követel Izraellel a harcok befejezése érdekében.
  • a második szakasz – 45 nap: az összes túsz és férfi szabadon bocsátása palesztin foglyok szabadon bocsátásáért és az izraeli hadsereg teljes kivonásáért az övezetből.
  • a harmadik szakasz – 45 nap: a halott túszok maradványainak kiadása a tárgyalások folytatásáért és a terroristák holttesteinek visszaszolgáltatásáért Izrael részéről.

Az első szakaszban szabadon bocsátanák mindazokat a 19 év alatti nőket és gyermekeket, akik még mindig a Hamász fogságában vannak, cserébe az összes Izraelben bebörtönzött nőért, gyermekért, felnőttért (50 év felettiekért) és betegért, akik Izraelben ülnek börtönben, és akiket a megállapodás aláírásáig tartóztattak le. A Hamász ezen felül 1500 foglyot akar szabadon, akik közül 500-at a terrorszervezet választ ki, és akiket hosszú börtönbüntetésre ítéltek, beleértve az életfogytiglani börtönbüntetést is

Továbbá, Netanjahu visszautasította azokat az állításokat, miszerint a hadsereg visszavonulása közben a Hamász ismét erőre kapott az övezet északi területein, és ragaszkodott ahhoz, hogy a katonák megsemmisítették a terroristák ottani parancsnoki struktúráját, „ami maradt, azok csak repeszek,” tette hozzá.

Amerikai hírszerzés: Izrael nem áll közel a Hamász felszámolásához

A The New York Times jelentése szerint, az alagúthálózatban rejtőzködő terroristák gerillatevékenységének függvényében, amerikai tisztviselők kétségeket fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy a Hamász megsemmisítése vagy felszámolása reális cél lehet.

A tegnap megjelent beszámoló forrása amerikai hírszerzési tisztviselők múlt heti Kongresszus előtti azon tájékoztatója, miszerint Izrael ugyan jelentős csapást mért a Hamász harci képességeire az elmúlt négy hónap alatt, de még nem áll közel ahhoz, hogy teljes mértékben elpusztítsa a terrorszervezetet.

Az amerikai törvényhozók előtti beszámoló során a titkosszolgálati tisztviselők állítólag nem közöltek becsléseket a háborúban likvidált terroristák, illetve a megölt civilek számáról, mert szerintük ezek a becslések megbízhatatlanok, és értelmetlenek is. Megjegyezve, hogy az amerikai tapasztalatok szerint a likvidált ellenség  megszámlálása „bolondok játéka,” a cikk hangsúlyozza, hogy a militánsok kiiktatására irányuló műveletek sok esetben további radikalizálódást váltanak ki, ilymódon elősegítik ezen csoportok újratöltődését. Ezenkívül, a beszámolót idéző források azt állítják, hogy az ellenség veszteségeinek számlálása nem feltétlenül jelzi a háborús célok elérését

A szerdai sajtótájékoztatón, azt követően, hogy a győzelmet karnyújtásnyira nevezte, Netanjahu bejelentette, hogy Khan Junesz után a hadsereg a Rafah elleni offenzívára készül, miközben már likvidált vagy megsebesített 20 000 terroristát, ami a Hamász erejének mintegy felét jelenti. A háború utáni másnapra vonatkozóan, a miniszterelnök azt mondta, hogy a terrorszervezet megsemmisítése után a gázai övezet demilitarizálódik, miközben a hadsereg addig fogja tovább folytatni tevékenységét az enklávéban, ameddig szükséges, hogy „a terror ne üsse fel újra a fejét.”

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a héten azt nyilatkozta, hogy a hadsereg feloszlatta a Hamász zászlóaljakat, emellett megjegyezte, hogy a katonai nyomás elősegíti a terrorszervezet, mint irányító testület felszámolását, és hogy „Jechíje Szinwár menekül a hadsereg elől, így képtelen kommunikálni erőivel.”

Itthon

Tüntetés a háború mellett

Azt követően, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael elutasítja a Hamász ellenjavaslatát, és Blinken további tárgyalásokra szólított fel a fogvatartott túszok szabadon engedése érdekében, csütörtök este 2-3 ezren vonultak fel Jeruzsálemben sürgetve a kormányt, hogy ne engedjen a tűzszünetre irányuló nemzetközi nyomásnak, hanem  folytassa a gázai háborút a Hamász legyőzéséig. A demonstrálók elesett katonák képeivel, és a harcok fővárosban. A gyűlésen felszólalók között, többek között a harcok során gyerekeiket gyászolók szólaltak fel, arra kérve a miniszterelnököt, és a kormányt, hogy a végsőkig folytassák a háborút, mondván ilymódon teljesíthető az elesett katonák akarata. A megállapodás mellett tüntető túszok családtagjai számára pedig azt üzenetet fogalmazták meg, hogy az újabb fogolycsere keretében még több terrorista szabadon engedése ártana az országnak és elrettentő erejének.

Gazdaság

Izrael költségvetési hiánya január végére a GDP 4,8%-ára emelkedett, – jelentette a Pénzügyminisztérium főkönyvelőjel. A költségvetési hiány 89,1 milliárd sékel volt a január végét megelőző 12 hónapos viszonylatban, és 0,6%-kal magasabb a tavaly december végén jelentett 4,2%-os deficithez képest.

A kormányzati kiadások az év első hónapjában 41,2 milliárdot jelentett, ami 36%-kal több, mint tavaly év hasonló időszakában, amennyiben a háborúval kapcsolatos kiadásokat nem vesszük számításba, a kormányzati költekezés mértéke 14,6%-kal emelkedést jelentett. Emellett a kormányzati bevételek is csökkennek, januárban 43,7 milliárd sékel volt a tavaly hasonló időszakban mért 44 milliárd sékelhez képest.

A főkönyvelő jelentése szerint a növekvő hiány finanszírozási módjai – helyi illetve  külföldi adósságfelvétel, illetve állami vagyon értékesítés.

Szerda este a Kneszet 57-50 arányban elfogadta a felülvizsgált 2024-es állami költségvetés első olvasatát, amely 6,6 százalékos költségvetési hiányt tesz lehetővé, a hadikabinet két minisztere – Beni Gantz, és Gideon Sza’ar (mindketten a Nemzeti Egység tagjai) a költségvetés ellen szavazott.

A 2024-es felülvizsgált költségvetést késleltetés miatt 16 nappal a határidő lejárta után terjesztették a Kneszet elé, megsértve ezáltal az államháztartásról szóló alaptörvényt. A késedelem oka, miszerint a háredi frakciók a jesivák költségvetésének kizárását követelték a minisztérium költségvetésére vonatkozó általános 5%-os csökkentésből, amit Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter végül teljes mértékben teljesített.

Emellett a Mose Gafni az askenáz-háredi Jahadut HaTora nevében azt akarta elérni, hogy a koalíciós pénzek kerüljenek bele az  alapköltségvetésbe, amivel kapcsolatban kompromisszumos megállapodás született.

A felülvizsgált 2024. évi állami költségvetés 584 milliárd sékel – 72 milliárddal magasabb, mint az eredetileg tervezett, a háború előtt jóváhagyott költségvetés. Ezen belül 55 milliárd sékel  plusz védelmi kiadás, és 31 milliárd sékel amerikai segélycsomag részeként érkező forrást tartalmaz.

The post Reggeli hírek – Biden memóriazavara, és az amerikai hírszerzés szerint közel sincs karnyújtásnyira a győzelem first appeared on Új Kelet online.