ujkeletlive

Netanjahu: karnyújtásnyira a gázai győzelem

Binjamin Netanjahu miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán elutasította a Hamász téveszmés feltételeit a lehetséges túszmegállapodásra vonatkozóan, ismét azzal érvelve, hogy kizárólag gázai katonai nyomással lehet elérni az övezetben fogvatartottak szabadon bocsátását, miközben elutasította azon konkrét ígéretekre vonatkozó állításokat, miszerint az Izrael által állítólag elfogadott párizsi megállapodás-javaslat véres kezű palesztin biztonsági foglyok szabadon bocsátását is tartalmazta volna, hangsúlyozva, hogy „nem kötelezte el magát semmire.”

Emellett, nem zárta ki a tárgyalások közvetítőkön keresztüli folytatását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a Hamász téveszmés követelései előtt való behódolás azontúl, hogy a túszok kiszabadítását nem eredményezné, további mészárlást idézne elő, amit egyetlen izraeli polgár sem akar.”

A terrorszervezet által javasolt tervezet:

  • az első szakasz – 45 nap: A nem katonai hátterű túszok szabadon bocsátásáért cserébe az Izraeli Védelmi Erők kivonul a Gázai övezet lakott területeiről. Mindkét oldalon minden harci művelet megszűnik, beleértve a légi tevékenységet és a hírszerzést is. Ezenkívül a Hamász közvetett kapcsolatokat követel Izraellel a harcok befejezése érdekében.
  • a második szakasz – 45 nap: az összes túsz és férfi szabadon bocsátása palesztin foglyok szabadon bocsátásáért és az izraeli hadsereg teljes kivonásáért az övezetből.
  • a harmadik szakasz – 45 nap: a halott túszok maradványainak kiadása a tárgyalások folytatásáért és a terroristák holttesteinek visszaszolgáltatásáért Izrael részéről.

Az első szakaszban szabadon bocsátanák mindazokat a 19 év alatti nőket és gyermekeket, akik még mindig a Hamász fogságában vannak, cserébe az összes Izraelben bebörtönzött nőért, gyermekért, felnőttért (50 év felettiekért) és betegért, akik Izraelben ülnek börtönben, és akiket a megállapodás aláírásáig tartóztattak le. A Hamász ezen felül 1500 foglyot akar szabadon, akik közül 500-at a terrorszervezet választ ki, és akiket hosszú börtönbüntetésre ítéltek, beleértve az életfogytiglani börtönbüntetést is.

A Jeruzsálemben tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy közölte az Izraelbe látogató Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, miszerint Izrael karnyújtásnyira van az abszolút győzelemtől,” illetve „a Hamász veresége az egész szabad világ győzelme lesz,” hozzátéve a háború megnyerése mindössze hónapok kérdése.

Netanjahu bejelentette, hogy Khan Junesz után a hadsereg a Rafah elleni offenzívára készül, miközben már likvidált vagy megsebesített 20 000 terroristát, ami a Hamász erejének mintegy felét jelenti, dicsérve Izrael „bátor harcosait,” akik „bebizonyították, hogy minden, amiről azt mondták, hogy lehetetlen, lehetséges és még annál is több.”

A háború utáni másnapra vonatkozóan, a miniszterelnök azt mondta, hogy a terrorszervezet megsemmisítése után a gázai övezet demilitarizálódik, miközben a hadsereg addig fogja tovább folytatni tevékenységét az enklávéban, ameddig szükséges, hogy „a terror ne üsse fel újra a fejét.”

Netanjahu visszautasította azokat az állításokat, miszerint a hadsereg visszavonulása közben a Hamász ismét erőre kapott az övezet északi területein, és ragaszkodott ahhoz, hogy a katonák megsemmisítették a terroristák ottani parancsnoki struktúráját, „ami maradt, azok csak repeszek,” tette hozzá.

Továbbá, ismét megerősítette, hogy a Gázai övezet polgári kormányzásában nem vehetnek részt a terror támogatói, majd hangsúlyozta az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség UNRWA leváltásának szükségességét, mivel tevékenységük összefonódik a Hamásszal.

Elrendeltem, hogy ez a folyamat megkezdődjön, és ma tájékoztattam erről Blinken minisztert,” – majd azt is megerősítette, hogy személyesen utasította el Blinken kérését a Herzi Halevi vezérkari főnökkel való személyes megbeszélést illetően, mivel szerinte ez nem lett volna helyénvaló.

Újságírói kérdésre, Netanjahu azt válaszolta, hogy kabinetjében széles körű egyetértés van arra vonatkozóan, hogy a Hamászt el kell pusztítani, és biztosítani kell a demilitarizálást a hadsereg felügyelete alatt. Az ellentéteket kiváltó nem terrorista erők által végzett polgári közigazgatás a miniszterelnök szerint csak ezután jöhet, bár ehhez nem fűzött nagy reményeket, mondván, megpróbál regionális szereplőket toborozni, hogy segítsenek a jövőbeli polgári kormányzáshoz, de nem hiszi, hogy ez az erőfeszítés sikeres lesz, addig amíg nem lesz egyértelmű a Hamász végső megsemmisítése.

A háború regionális – konkrétan a szaúdi normalizáció és a rijádi vezetés által feltételként megnevezett háború befejezése, illetve a két-állami megoldás, – hatásait illetően aminiszterelnök röviden csak annyit tett hozzá, miszerint „nem lesz megállapodás [normalizáció], ha a Hamászt legyőzése nélkül.”

Blinken: a dehumanizálás nem jogosít fel hasonlóra

Antony Blinken a tegnap esti tel-avivi sajtótájékoztatón elsőként megerősítette Izrael önvédelemhez való jogát, miközben a Hamász ellen szólalt fel, olyan ellenségnek nevezve a terrorszervezetet, melynek vezetői „túszokkal veszik körül magukat,” és amely nyilvánvalóvá tette célját, miszerint „annyi ártatlan civilt öl meg, amennyit csak tud, pusztán azért, mert zsidók, és hogy eltörölje Izraelt a térképről.”

„Ezért tettük világossá, hogy Izraelnek teljesen jogos a Hamász és más terrorszervezetek elleni fellépés. Ezért tett az Egyesült Államok minden más országnál többet azért, hogy támogassa Izrael jogát annak biztosítására, hogy október 7-e soha többé ne fordulhasson elő,” – mondta, azt követően, hogy először a túsztárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Hamász-támadások óta eltelt időszakban immár hetedik alkalommal tér vissza Izraelbe, „elsősorban a partnerekkel való konzultáció miatt annak érdekében, hogy az összes megmaradt túszt hazahozzuk.

A Hamász által küldött ellenjavaslatra vonatkozóan óvatosabban fogalmazott, mint a miniszterelnök, elismerve ugyan, hogy a terrorszervezet válaszában van néhány egyértelműen nem-kezdetnek tekinthető pont, de további tárgyalások során nem zárta ki a megállapodás elérését, és megígérte – „addig fogunk fáradhatatlanul dolgozni, amíg el nem érjük ezt a célt.”

A továbbiakban Blinken nem titkolt kritikát fogalmazott meg a gázai háború civiláldozataival kapcsolatban.

Az izraelieket október 7-én a legszörnyűbb módon dehumanizálták. A túszokat azóta is minden nap dehumanizálják. De ez nem adhat engedélyt mások dehumanizálására,” – tette hozzá tolmácsolva a Fehér Ház aggodalmait a civiláldozatok száma, és a háború alatt kialakult humanitárius helyzet miatt. Blinken hangsúlyozta, hogy „nem szabad szem elől tévesztenünk közös emberségünket,” mondván „a gázaiak túlnyomó többségének semmi köze az október 7-i támadásokhoz. Azok a gázai családok, akiknek a túlélése az Izraelből érkező segélyszállítmányoktól függ, ugyanolyanok, mint a mi családjaink… normális életet akarnak.”

Az amerikai külügyminiszter elmondása szerint az Egyesült Államok nyomást gyakorolt és gyakorol Izraelre „a polgári védelem megerősítése érdekében”, valamint azért, hogy több segítséget kapjanak azok, akiknek szükségük van rá,” hozzátéve, hogy Izrael fontos lépéseket tett a segélyek áramlásának elindítása, majd megduplázása érdekében a november végi első tűzszünet alatt. Mindazonáltal hangsúlyozta az életmentő segítség Gázába történő eljuttatását, utalva az izraeli civilek Kerem Salomnál történő folyamatos tiltakozására, majd figyelmeztetett,„a katonai műveletek még mindig magas napi áldozataira.”

Végezetül, hangsúlyozta a háború utáni jövőkép fontosságát, amely magában foglal „egy olyan Izraelt, amely teljes mértékben integrálódik a régióba, és normális kapcsolatokat tart fenn a kulcsfontosságú országokkal, köztük Szaúd-Arábiával.” Blinken elmondása szerint a normalizációs folyamat a Hamászt és Iránt is elszigetelné, de nehéz döntéseket igényel.

Az alternatíva jelenleg az erőszak, a pusztítás és a kétségbeesés végtelen körforgásának tűnik,” – tette hozzá, azzal kapcsolatban pedig, hogy az USA lát- bármilyen szerepet a Hamász számára a háború utáni övezet kormányzásában, röviden azt mondta – „nem.”

Az október hetedikei mészárlásokban résztvevő több alkalmazottat is foglalkoztató UNRWA botránnyal kapcsolatban, hangsúlyozta a szervezeten belüli alapos vizsgálat szükségességét, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a funkciókat meg kell őrizni, mert sok élet függ tőle.

The post Netanjahu és Blinken külön tartott  sajtótájékoztatót first appeared on Új Kelet online.