Avi/ujkelet.live

A háború 125. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy kedden a Gázai övezet északi részén tett látogatása során megismételte, hogy csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás fog a terrorcsoport által fogva tartott túszok elengedéséhez vezetni.

,,A 122. napban járunk, de haladunk, nem állunk egy helyben. Amikor a Hamász leszereléséről beszéltünk, nem gondoltuk, hogy egy héten belül meglesz, nem gondoltuk, hogy egy hónapon belül meglesz, itt rétegek lehámozásáról van szó” – mondta Halevi az értékelés során, a hadsereg tegnap este kiadott nyilatkozata szerint.

A vezérkari főnök szerint a hadsereg újabb rajtaütései Gáza északi részén ,,még több halott terroristát, még több halott parancsnokot és még több lerombolt infrastruktúrát eredményeznek”.

,,Remélem, hogy ez a nyomás még egy fontos cél eléréséhez, a túszok hazahozatalához is elvezet bennünket… Katonai nyomás nélkül ez nem fog megtörténni, ne áltassuk magunkat, ezért az egész övezetben nyomást gyakorolunk tűzzel, [szárazföldi] manőverrel, meglepetésszerű razziákkal, és ezt továbbra is nagyon-nagyon magas színvonalon fogjuk csinálni”.

Északi front: Izraeli vadászgépek este újabb csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni célpontjaira.

A hadsereg közleménye szerint a Hezbollahhoz tartozó megfigyelőállomásokat, egy épületet és egyéb infrastruktúrát támadtak Khiam közösségben.

A hadsereg úgy véli, a Hezbollah a közösséget széles körű tevékenységéhez használja. A terrorcsoport által a háború közepette Izrael északi részére kilőtt rakéták hatodát onnan indították.

Két lövedéket lőttek ki szerda délután Libanonból Har Dov területére, melyek nyílt területeken landoltak. Goren és Margaliot szintén rakétatámadás célpontjai voltak. A hadsereg ágyúzással támadta a kilövő posztokat.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg és a rendőrség este közölték, hogy a csapatok megöltek egy vezető terroristát és további két másik fegyverest a Nur Samsz menekülttáborban, Tulkarem (Palesztin Hatóság területe) közelében.

A 8105. zászlóalj fedett határrendész tisztjei és az izraeli hadsereg tartalékosai több mint négy órán keresztül voltak bevetésen Nur Samszban a Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési információi nyomán.

A csapatok bekerítették az épületet, ahol a keresett palesztin, Moataszem Ali bujkált. Alit azzal vádolják, hogy magas rangú terrorista volt Nur Samszban, és ő volt a felelős az izraeli csapatok elleni korábbi lövöldözős terrortámadásokért.

A terroristát különféle eszközök alkalmazása és tűzharc közepette ölték meg.

Két további fegyverest is megöltek, akik megpróbáltak elmenekülni az épületből, ahol a keresett terrorisra rejtőzött, közölte az izraeli hadsereg és a rendőrség.

A katonák fegyvereket találtak és foglaltak le az épületben.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

The post Helyzetértékelés és terrorelhárítás first appeared on Új Kelet online.